Eroarea de strategie, „prostia monumentală” și gafele prin care Ciumacenco a ratat cursa pentru primărie

Eroarea de strategie, „prostia monumentală” și gafele prin care Ciumacenco a ratat cursa pentru primărie

Imediat după alegeri s-a tot discutat despre cauzele înfrângerii suferite de candidatul PNL la Primăria Galați, Nicușor Ciumacenco. În precampanie și în campania electorală, toate sondajele îl dădeau ca pe câștigătorul sigur al mandatului de primar. Ceilalți candidați făceau eforturi disperate pentru a trage listele pentru Consiliul Municipal, în timp ce Ciumacenco a redus mult motoarele, părând că deja își savurează victoria.

Nu a făcut nimic nici după ce Dan Nica a ieșit pe TV Galați și a dat semnalul unei puternice susțineri pentru Ionuț Pucheanu, moment de la care a început identificarea lui Pucheanu cu PSD, crearea notorietății că este candidatul PSD și creșterea acestuia în preferințele electoratului de stânga și implicit în sondaje.

Cu o săptămână înainte de alegeri, singura preocupare a lui Nicușor Ciumacenco era să afle de la Durbacă dacă ar intra în combinație cu el la negocierea funcțiilor executive, viceprimari, șefiile regiilor locale, etc. Se considera deja câștigătorul mandatului de primar. Ziua alegerilor era o simplă formalitate.

A venit surprinzătoarea înfrângere, pe care Nicușor Ciumacenco și cei din staff-ul său au motivat-o prin furtul alegerilor, deși toți reprezentanții PNL din secțiile de votare semnaseră procesele verbale de numărare a voturilor fără obiecțiuni. Pentru a-și întări spusele au făcut și câteva plângeri penale, care au avut mai mult un rol de imagine, de a atenua dezastruoasa înfrângere, pentru că lupta fusese pierdută pe propriile greșeli.

În cadrul emisiunii „Deschide lumea” de la Realitatea TV Galați – Brăila, senatorul Paul Ichim a dat un răspuns tranșant și la întrebarea despre această înfrângere suportată de PNL pe mâna lui Ciumacenco și a staff-ului său.

Ciumacenco și Dobre s-au crezut pe vremea USL

Prima greșeală este aceea că strategia campaniei electorale a fost construită pe o premisă falsă, un raționament eronat. Liderul PNL Galați Victor Dobre și Nicușor Ciumacenco au mers pe ideea că în 2012 Marius Stan a ieșit primar al Galațiului din partea PNL fără să facă prea multă campanie și concluzia lor a fost că nici în 2016 nu trebuie să iasă prea mult în campanie, pentru că la Galați este un electorat PNL suficient de puternic care să le asigure victoria:

„Eu spun că a fost o greșeală de strategie. Nu, că nici Marius Stan nu a ieșit la alegerile din 2012. Măi oameni buni, dar situația nu e superpozabilă. Atunci era așa o supărare pe PDL, pe tăierea pensiilor și salariilor și erau toate forțele unite, toate trăgeau pe un singur sens. Am zis o vorbă, poate eronată, dar și coada  măturii dacă o puneai, ieșea primar.

Acum tu ai în față patru forțe, care, toate, trag în tine. Nu sunt unite. Păi ieși la bătaie, frate! Nu, că n-a ieșit nici Marius Stan! Ce legătură are, ca nu este situație similară. Ieși și arată programul!”, a spus Paul Ichim.

Prostia monumentală: în programul lui Ciumacenco, măsuri preluate copy-paste din programul lui Nicușor Dan

A doua greșeală identificată de Ichim a fost scandalul iscat prin descoperirea că 18 dintre măsurile din programul lui Nicușor Ciumacenco erau preluate cuvânt cu cuvânt din programul candidatului USB la Primăria Bucureștiului, Nicușor Dan. Era copiat până și prețul gigacaloriei, care evident că este diferit la Galați față de cel din București.

„După care a mai ieșit și perla aia, cu copy-paste după programul lui Nicușor Dan. Prostie monumentală! O fi fost tras în piept de cel pe care l-a plătit și acela a făcut o golănie. Posibil și asta. A fost o eroare. Trebuia să și reziliezi contractul cu ei”, a adăugat Paul Ichim.

Aș remarca faptul că și după izbucnirea scandalului Nicușor Cumacenco a avut o reacție care nu i-a adus nimic bun, preferând să minimalizeze acest episod, deși în condițiile seriei de scandaluri legate de plagiatele tezelor de doctorat, plagiatul este considerat una dintre cele mai imorale fapte. Creează antipatie și repulsie.

Gafa finală: un mesaj PSD pentru electoratul PNL

În fine, cea de-a treia greșeală a fost încercarea de a mobiliza la urne alegătorii de dreapta din Galați, ca să îl voteze pe Ciumacenco, printr-un mesaj care venea de la fostul primar PSD Dumitru Nicolae, personajul care timp de 12 ani a fost considerat exact de electoratul de dreapta ca fiind cel care ține în loc dezvoltarea Galațiului ca un oraș european.

Mai ales după mandatul lui Marius Stan, care a avut curajul să înceapă dărâmarea bateriilor de garaje și a scos maxi-taxi de pe străzi, cu siguranță că un mesaj de susținere de la Dumitru Nicolae i-a făcut lui Ciumacenco mai mult rău decât bine:

„După care, în ultima săptămână, iar o treabă care a fost un dezacord profund: vine cu o scrisoare de susținere de la domnul Dumitru Nicolae. Domnule, tot respectul pentru vârsta domniei sale, tot respectul pentru ce a făcut, dar în opinia oamenilor care erau la noi și tu făceai apel la ai noștri, PNL, tu vii cu scrisoare de susținere de la PSD?!”, a întrebat retoric Paul Ichim.

Răspunsurile la această întrebare ar trebui să vină de la Victor Dobre și Nicușor Ciumacenco. Ar trebui să își asume înfrângerea, să își ceară scuze față de electoratul de dreapta din Galați, în loc să se „înfigă” iar în fruntea listei, pregătind un mic șantaj: numai noi, Dobre și Ciumacenco, reprezentăm dreapta la Galați și ca să nu votați lista PSD trebuie musai să ne votați pe noi!

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*