Noua Primărie, cu bune și cu rele. Cam „în drum”, dar cu funcționalitate modernă

Pe 30 august, va fi inaugurat noul sediu al primăriei, punându-se capăt unei lungi perioade în care Primăria Galați s-a aflat într-o situație absurdă, fiind  chiriaș în propriul oraș. În 2007, primăria pierdea primul proces cu familia Macri, moștenitorii proprietarilor fostului „Grand Hotel” de pe str. Domnească nr. 38. Au trecut zece ani de controverse pe subiectul chiriei, a variantelor de rezolvare a situației, de la revendicarea fostului sediu, Palatul „Lambrinidi” la cumpărarea Hotelului „Turist” și până la urmă a fost adoptată soluția de avarie, cea care putea fi pusă în practică cel mai repede, amenajarea ca sediu al municipalității a structurii fostei „Fabrici de aplauze” de lângă Palatul Prefecturii. O structură care în anii 80 era destinată unei săli de conferințe a Județenei PCR, abandonată în 1990.

Prima problemă, lipsa locurilor de parcare

Probabil că la ceva timp de la momentul inaugurării festive vor fi descoperite și dezavantajele acestei grabe în a fi pusă în practică cea mai rapidă soluție. Cea mai complicată problemă ar putea fi lipsa locurilor de parcare. Noul sediu al municipalității are o parcare subterană cu 96 de locuri, dar rămâne de văzut dacă acestea vor fi suficiente. Dacă ar fi duse în parcarea din subsolul noii primării toate mașinile parcate acum în curtea sediului de pe Domnească 38 și pe banda 1 pe străzile Logofăt Tăutu și Universității, probabil că se va umple parcarea subterană. Nu trebuie să luăm în calcul „drobul de sare”, dar într-o zonă deja aglomerată, ambele sensuri ale străzii Cuza fiind deja ocupate în timpul zilei de mașinile parcate pe banda 1, problema locurilor de parcare ar fi necesitat o rezolvare mai amplă.

Clădire de metal și sticlă în centrul vechi

 Arhitectura noii clădiri se încadrează „ca nuca-n perete” în arhitectura zonei, pentru că este o clădire din metal și sticlă în centrul vechi al orașului, cu clădiri de la începutul secolului XIX. De altfel, Primăria Galați este prima care încalcă propriul regulament de urbanism.

Mă refer la „Planul Urbanistic Zonal pentru Zone Construite Protejate ale Municipiului Galați”, elaborat de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabila „Urban Incerc” – Sucursala „UrbanProiect” București. A fost aprobat de Consiliul Municipal în ședința de pe 26 februarie 2015. Este un regulament de peste 200 de pagini care prevede reguli dure pentru administratorii de imobile din centrul vechi, care este o zonă protejată ce se întinde de la Campusul Studențesc și Grădina Publică și cuprinde zonele rezidențiale de pe străzile Domnească, Mihai Bravu, Științei, Carnabel, Bălcescu, Gării, Cuza Vodă, Eroilor, Universității, Piața Moruzzi, zona Dogăriei și întreaga zonă centrală, până la „Spicul”. O altă zonă protejată, cu indicativul ZIR 13, este cea a Palatului Navigației, iar altă zonă e cea în care se află Biserica Precista (ZIR 12).

Pentru a proteja arhitectura din perioada interbelică de orice imixtiuni, proprietarilor de imobile din aceste zone le este interzis chiar să plaseze pe pereții aflați la vedere antene satelit sau aparate de aer condiționat.

Spre exemplu, în zonele de locuințe, de pe Domnească, Mihai Bravu, Bălcescu, „se interzice montarea aparatelor de aer condiţionat pe faţadele vizibile din spaţiul public”, adică din stradă și „se interzice dispunerea antenelor TV-satelit în locuri vizibile din circulaţiile publice şi se recomandă evitarea dispunerii vizibile din spaţiul public a cablurilor TV şi de telecomunicaţii”.

Mai e interzisă și amplasarea firidelor de branşament pentru electricitate, telecomunicaţii şi gaze pe faţadele vizibile din stradă ale clădirilor, acestea trebuind să fie amplasate în spații protejate, în casete. Noile branşamente pentru electricitate şi telecomunicaţii vor fi realizate îngropat.

Într-o zonă atât de bine protejată împotriva asaltului aparatelor de aer condiționat și branșamentelor electrice, tocmai pentru a nu fi distorsionată arhitectura din perioada interbelică, Primăria Galați a „plantat” chiar lângă Palatul Prefecturii, din 1906, ditai clădirea din metal și sticlă.

„Noua Primărie”, o clădire modernă

Dincolo de aceste detalii care vor conta mai puțin din punctul de vedere al activităților concrete din primărie, noul sediu al municipalității se remarcă prin foarte buna funcționalitate. Potrivit proiectului arhitectural, în partea dinspre strada Cuza Vodă clădirea are ca regim de înălțime parterul și două etaje, iar la fațada principală, de la strada Domnească, este parter și două etaje. Intrarea principală este cea din strada Domnească.

La parterul clădirii sunt amenajate birourile care implică lucrul direct al funcționarilor primăriei cu publicul, respectiv un birou pentru audiențe, biroul pentru obținerea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, un birou pentru relații cu colaboratorii, biroul unic, registratura și caseria.

Holul principal este organizat sub forma unui atrium, un spațiu deschis, de la parter până la ultimul nivel, respectiv etajul 3. Întregul hol, de la parter până la ultimul etaj este iluminat natural prin fațada de sticlă dinspre strada Domnească, concepută arhitectural ca un imens luminator.

Accesul publicului de la parter către etajul 1 și subsol este asigurat prin scări circulare. În spațiul atriumului vor fi instalate două ascensoare panoramice care vor face legătura între parter și etajele superioare. La subsol ar urma să fie amenajată ceea ce în proiect este denumită ca fiind o „cafeteria cu oficiu, spațiu destinat atât publicului cât și pentru servirea mesei de către funcționari”.

Tot la subsol sunt spațiile pentru birourile IT și arhivă, un spațiu destinat șoferilor primăriei, un adăpost de apărare civilă și vestiare. Spațiile de la  etajele 1, 2 și 3, sunt destinate birourilor.

În centrul clădirii este amenajată o sală polivalentă cu 120 de locuri, în care pot fi organizate ședințele Consiliului Municipal sau alte evenimente organizate de primărie. Sala polivalentă este organizată pe înălțimea etajelor 1 și 2 și va fi iluminată natural printr-un luminator. La etajul 3, deasupra sălii polivalente, în jurul cavității luminatorului, sunt amenajate birourile pentru comisiile de specialitate ale Consiliului Municipal. La sala polivalentă ar urma să fie și o lojă pentru jurnaliști și pentru gălățenii care vor dori să asiste la ședințele Consiliului Municipal.

Conform proiectului tehnic este asigurat spațiul de lucru pentru un număr de aproximativ 330 de persoane.

Parcare subterană, cu sistem de monitorizare

 Proiectul prevede la subsolul sediului primăriei o parcare subterană pentru 91 de autoturisme, accesul în aceasta făcându-se prin strada Cuza Vodă. Ieșirea din parcarea subterană se face pe latura de nord, dinspre Blocul Cristal. Parcarea subterană va fi organizată pe cinci semi-nivele. Va funcționa și un sistem de gestionare automată a locurilor de parcare, al cărui rol va fi să monitorizeze și să afișeze în timp real situația locurilor de parcare disponibile, pentru fluidizarea traficului și prevenirea congestionărilor și blocajelor.

Acest sistem este compus dintr-un număr de senzori care detectează prezența mașinilor și comunică prin wireless cu dispozitive de tip „relay node”, toate datele fiind concentrate într-un „data colector”, care furnizează datele unui calculator pe care rulează aplicația specializată de gestionare a locurilor de parcare disponibile. De la acest calculator datele sunt transmise prin wireless la două display-uri pe care vor fi afișate locurile de parcare disponibile.

 

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*