Ziua Persoanelor cu Dizabilități – marcată de către Fundația Inimă de Copil prin inaugurarea unei camere senzoriale și prin Terapia Vojta

camera senzorialaData de 3 decembrie reprezintă  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi care se sărbătoreşte, pe această dată din 1992, după cum a decis Organizația Națiunilor Unite.

Fundația „Inimă de Copil” marchează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități prin două modalități: (1) inaugurarea unei camere senzoriale amenajate ȋn cadrul proiectului „Împreună pentru viitorul lor” și (2) inaugurarea unui nou tip de serviciu – Terapia Vojta.

Astfel, vineri, 4 decembrie, ȋncepând cu ora 10.00 la sediul Centrului  (din Strada Blaj nr.11, Țiglina III, în incinta Centrului de Plasament „Ion Creangă”) vor fi făcute demonstrații prin oferirea de sesiuni de terapie (vezi mai multe detalii Terapia Vojta – o terapie de succes pentru copii) și se va efectua vizitarea camerei senzoriale.

Serviciile sunt oferite copiilor cu întârzieri în dezvoltare și dizabilități.

Programele terapeutice desfășurate în interiorul camerei senzoriale includ jocuri speciale de dezvoltare pentru copii cu dificultăți de învățare, copii cu comportament dificil, copii cu autism, cu deficiențe neuropsihice și copii autoagresivi. Dezvoltarea senzorială auz, văz, gust, miros și atingere – coordonarea oculo-motorie, corelarea cauză-efect, dezvoltarea limbajului, auto-controlul și controlul asupra mediului, relaxarea sunt stimulate, iar abilitatea de relaționare a copilului cu lumea din jur sporește. Camera senzorială este un mediu în care activitățile stimulative și experiențele sunt utilizate pentru a crește conștiența și comportamentele pozitive pentru persoanele cu deteriorări severe senzoriale sau probleme neurologice.

Tot ȋn cadrul Centrului multifuncțional, devine accesibilă pentru prima dată în zona de S-E a României, terapia Vojta, terapie globală ce poate fi folosită din primele zile de viață ale copilului. Tratează prin modificarea reflexului de activitate al copilului și orientarea dezvoltării neuromotorii spre căile fiziologice,modificarea automatismelor spinale în leziuni ale măduvei spinării, controlul respirației, în vederea creșterii capacității vitale, controlul reacțiilor neuro-vegetative și susținerea unei creșteri echilibrate a sistemului locomotor, prevenirea degradării ortopedice în cazurile patologice severe.

Centrul multifuncțional de recuperare și reabilitare pentru copii cu dizabilități al Fundației „Inimă de Copil” funcționează din anul 2010 și deservește anual un număr de 70 – 80 de copii, cu vârste între 0 – 12 ani, cu dizabilități sau întârzieri în dezvoltare, din județele Galați, Tulcea și Brăila.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*