Zenaida Costea, somelier, ne sfătuiește: Sărbătorile pascale și vinul

Zenaida Costea, somelier, ne sfătuiește: Sărbatorile pascale și vinulAu mai rămas câteva zile până la sărbătorile pascale, iar gospodinele au început deja ritualul pregătirii bunătăților specifice mesei tradiționale.

Masa tradițională de Paște cuprinde preparate din carne de miel: drob, ciorbă, friptură. Alături de care punem pe masă cozonac, pască cu brânză și ouă roșii.

Regula asocierii vinului cu mâncarea spune că atunci când avem mâncăruri grele, vinurile asociate trebuie să fie cât mai seci. Pentru masa de Paște vinul roșu este vedeta. În recomandările clasice o să găsiți vinuri precum: Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir. Tendința consumatorului din ultimii ani este de a bea vinuri roșii tinere, ușoare, proaspete precum Feteasca Neagră și Băbeasca Neagră – soiuri autentic românești.

Încercaţi vinul pelin

Dacă mergeţi pe varianta tradițională de meniu pascal compus din carne de miel vă recomand asocierea cu vinul pelin.

Vinul pelin este o băutură tradițională românească, face parte din categoria vinurilor aromatizate și este realizat fie prin fermentarea mustului în prezența pelinului sau alte plante și fructe sau prin adăugarea în vin a pelinului și alte plante.

Citește și:

„Succesul se scrie şi la feminin”. Interviu cu Zenaida Costea, preşedintele Asociaţiei Femeilor Întreprinzătoare din România, filiala Galaţi

„Femeia şi vinul”, seminar de iniţiere în arta degustării vinului

Nu se cunoaște foarte bine istoricul acestor vinuri, dar erau realizate încă din Antichitate. Hipocrate prepara un vin cu o infuzie de pelin și de frăsinel pe care îl folosea în tratarea diferitelor afecțiuni (bun digestiv, afecţiuni ale stomacului, rinichi, ficat, curățând organismul de toxine).

Vinul pelin se găsește în trei variante: alb,roze și roșu. Vinul pelin alb poate fi folosit atât ca aperitiv cât și pe parcursul mesei. Varianta roșie sustine foarte bine friptura de miel, iar cel roze poate fi băut în orice moment al mesei.

Vinul pelin, chiar dacă este cunoscut ca un vin al primăverii (pelinul se recolteză în mai) se poate consuma și vara răcit bine.

Vinuri pelin realizate la noi

Vinul pelin de Urlați prezent pe piață în cele trei variante: alb,roze și roșu.

  • Pelinul alb de Urlați este un cupaj de două vinuri albe: Fetească Albă cu Sauvignon Blanc. Cupajul stă la macerat trei-patru săptămâni cu mixul de plante și fructe: pelin, flori de soc, flori de salcâm, flori de tei, coada șoricelului, mere pădurețe și pere pădurețe, gutui.
  • Pelinul roșu de Urlați – un cupaj realizat din două vinuri: Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Macerarea are loc o lună de zile cu mixul de plante și fructe: pelin, flori de soc, flori de salcâm, flori de tei, coada șoricelului, măceșe, păducele si porumbele.
  • Pelinul roze de Urlați este realizat din cupajarea Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Cupajul stă la macerat trei-patru luni împreună cu mixul de ierburi si fructe: pelin, flori de soc, flori de salcâm, flori de tei, coada șoricelului, măceșe, păducele si porumbele și coji de citrice.
  • Vin pelin Nomibo – Kogaiononul este un must de struguri de Merlot, fermentat împreună cu 9 plante medicinale, din flora spontană din Dealu Mare. Este aromatic, deosebit de intrigant, cuprinde note vegetale-leguminoase, fructe negre-mure, prune uscate, vișine, trufe.

 Vă doresc sărbători fericite și vinuri bune la masă!

Somelier Zenaida Costea

http://zenaidacostea.blogspot.ro/

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*