Salsa a venit la Galaţi de la Bucureşti, adusă de Ovidiu Coleşa, unul dintre primii elevi ai lui Willmark. În 2004, Ovidiu a început cursurile de dans cu o mână de prieteni. Apoi salsa a devenit un fenomen. Au fost momente de vârf, în care profesorul era nevoit să refuze cursanţi. Ulterior, foşti elevi ai săi şi-au deschis propriile scoli. Deşi salsa la Galaţi s-a adresat în special amatorilor şi nu neapărat dansatorilor profesionişti, alături de „salseroşi” au fost în toţi aceşti ani dansatorii profesionişti din oraş. S-au legat prietenii între poliţişti, dansatori, funcţionari, profesori, studenţi, oameni de afaceri. Alţii şi-au găsit partenerii, cel puţin pentru o vreme, în lumea salsei. În genere, cursanţii reuşeau să devină prieteni. Liantul care i-a unit pe amatorii de salsa a venit la începuturi de la profesorul Ovidiu, care este un foarte bun showman. Nu doar exerciţiul fizic ori nevoia de socializare îi face pe oameni să revină pe rigul salsa, ci mai multe la un loc. Salsa a adus oamenii împreună. Cel care a făcut-o primul şi a transmis această pasiune a fost Ovidiu Coleşa. Din diferite motive, cursanţii mai vechi renunţau la un moment dat la lumea salsa, însă alţii veneau în locul lor.
Patru şcoli de salsa în oraş
În prezent, cei care îşi doresc să înveţe salsa au mai multe alegeri. La acest moment avem patru şcoli de salsa în Galaţi, care au în general cursuri pentru începători, intermediari şi avansaţi. Există, în ordinea apariţiei lor pe piaţă, şcolile Corazon Latino, cu profesorii Ovidiu Coleşa şi prietena sa Andreea¸ Ritmo Caliente, profesor Cătălin Ciucă, Salsa Mania, profesor Octav Nistor, Sueno Dance (2013), profesori Mircea Păvălescu şi Daniel Anghelina. Deşi nu mai predau în acest moment, doi dintre cei mai talentaţi profesori de care au beneficiat cursanţii de salsa au fost o profesoară şi un profesor. Dănuţa a fost profesor la Corazon Latino şi s-a retras la momentul în care a intrat în lumea universitară, aproximativ prin 2008. Iar Virgil Tăbuş, dansator profesionist timp de ani de zile al Ansamblului Cultural „Dunărea de Jos”, s-a retras de la catedra salsa prin 2012, moment la care era cel mai talentat dintre profesorii de salsa. În prezent, Virgil predă dansuri populare româneşti, pentru amatori, alături de soţia sa Diana.
La două dintre şcoli există cursanţi foarte vechi care continuă să participe la cursuri pentru că salsa, pe măsură ce este practicată, începe să facă parte din vieţile celor pasionaţi de ea. Şi dacă la început salsa înseamnă doar ora de curs, ulterior elevul începe să vizioneze ore interminabile de dans, să studieze figurile, să participe la concursuri, ocazie cu care profesori din alte localităţi organizează workshopuri la care amatorii învaţă din ce în ce mai mult. Pentru cupluri este şi mai uşor, pentru că pot exersa împreună. Şcolile de amatori de salsa din Galaţi nu se adresează însă cuplurilor, ci toţi cursanţii exersează unii cu ceilalţi, indiferent dacă formează un cuplu cu o anumită persoană. Asta deşi în orice dans profesionist de cuplu profesorul lucrează cu o pereche ani întregi, până când cuplul respectiv devine atât de bun încât câştigă competiţii după competiţii. Dar şcolile de salsa nu s-au profesionalizat, ci se adresează în continuare amatorilor.
Recomandarea mea pentru un începător
Dacă un amator ar fi interesat să înveţe acum salsa, recomandarea mea este fără dubii Salsa Mania. Fiindcă, în acest moment, cel mai tehnic şi onest dintre profesori este Octav Nistor.
Petreceri şi festivaluri
De-a lungul anilor au avut loc petreceri în mai multe locaţii din oraş. Profesorii diferitelor şcoli de dans au reuşit să organizeze chiar şi festivaluri. Ultimul a avut loc în acest an, şi cu o seară destinată publicului, la Shopping City. În prezent, petrecerile au loc în fiecare seară de vineri, la Terasa Tineretului, de pe Strada Domnească, din apropierea Grădinii Publice.
Salsa reprezintă un stil de muzică şi dans ce îşi are originile în America de Sud şi Insulele Caraibe (ex. Bermuda, Bahamas, Cuba, Haiti, Republica Dominicană, Jamaica, Puerto Rico etc.). S-a dezvoltat în toata lumea în diferite variante care au dus la crearea altor stiluri asemănătoare. Este cea mai populară variaţie a unui dans latino şi s-a dezvoltat rapid într-un fenomen internaţional.
Stilul original, cuban, se dansează în 8 timpi. În ultimii ani însă cel mai mult se dansează stilul LA, în 6 timpi, ceilalţi 2 timpi constituind nişte pauze, aproape insesizabile. De obicei se dansează în cuplu, bărbatul fiind cel care conduce şi imprimă traiectoria partenerei. Există şi diferite coregrafii de dansuri sincron, care se dansează în grup. Rueda de casino este un dans de grup în care cuplurile dansează salsa şi, din timp în timp, se schimbă partenerii, aduce cu o horă pentru că toate cuplurile din rueda sunt aşezate în cerc. În ultimii ani, salsa competiţională a devenit foarte rapidă, tinzând să alunece spre acrobaţie, dar a pierdut din farmecul celei clasice.
:)))))))))))))))))))))))))) in realitate acest articol e o mare prostie !
Cine se aseamana se aduna. Cine cunoaste dedesubturile stie la ce ma refer! :))
Interesant articol, insa sunt curioasa daca cine l-a scris a participat la cursuri la toate scolile, pt a putea afirma care i se pare ca e cea mai buna. 🙂
Domnisoara, draga domnisoara, parerea mea este ca ar fi trebuit sa te informezi mai bine in ceea ce priveste istoria fenomenului SALSA in Galati si chiar si inlegatura cu prezentul acestui fenomen. Cu parerede rau tin sa te informez ca sunt mai multe scoli de salsa decat cele enumerate de tine, ai omis 2 scoli chiar (Catalin Morin Dance Team si Salsa Fusion) iar in ceea cepriveste onestitatea nu cred ca ai dreptul safaci afirmatii fara a le sustine cu dovezi si argumente palpabile. Iti doresc succes in lumeajurnalistica dar cu articole de genul acesta cred ca vei reusi doar sa te faci de ras!
Domnisoara jurnalista te rugam sa cauti si sa te documentezi cu mult mai bine despre acest fenomen de care scrii si sa cauti mai bine in analele lumii Salsa
Pe langa multele afirmatii eronate as spune, din dorinta de a scoate pe cineva in evidenta, o alta problema este fotografia. Ca si jurnalista stii probabil ca exista legi in ceea ce priveste postarea unei fotografii . Cu ce drept postezi o fotografie in care apar alte persoane decat cele.despre care vorbesti in articol? Chiar daca era pe facebook ( si acolo fiind postata fara sa fie intrebate pers din fotografie daca sunt de acord) . In alta ordine de idei cand faci reclama unei scoli anume , acea scoala ,sau acele scoli , trebuie sa-ti furnizeze fotografii de la evenimentele lor cu elevii lor . Aceasta fotografie este facuta la Braila la.evenimentul unui artist din Bucuresti (nu dau nume) care a tinut un workshop de muzicaliate. Inainte sa ma adresez altor institutii care stiu ce inseamna notiunea de privacy si cunosc mai bine legile , rezolva problema cu fotografia. Multumesc anticipat
Eu de ce nu l am cunoscut pe virgil ca fiind cel mai bun prof de salsa din gl in 2012 si l am cunoscut ca fiind cel mai bun prof de dansuri polulare inca de acum 5 ani cand facem dansuri polulare la flora
E clar ca acest articol a fost facut pt o reclama directa, asa ca domnisoara nu te mai da mare jurnalista. Daca vrei sa lauzi pe cineva, zi direct 😉 Oricum, e clar ca nu stii despre ce vorbesti 😉