Deşi nu a venit oficial iarna, pentru legumicultorii din Matca au început cheltuielile pentru căldură, încă de luna trecută. Solariile sunt deja încălzite, pentru că roşiile, dar şi celelalte legume riscau să se strice din cauza frigului. Cheltuielile neaşteptate pentru această perioadă le-au golit buzunarele legumicultorilor.
Frigul – coşmarul legumicultorilor
În cel mai mare bazin legumicol din ţară, în comuna Matca se munceşte „la foc continuu”. O nouă recoltă de roşii trebuie să ajungă pe piaţă, iar solariile au devenit pentru cultivatori adevărate locuinţe. „Noi stăm în solarii aproape tot anul. Mai exact stăm 11 luni, că o lună dormim şi noi în casă, atunci când sunt sărbătorile. În rest, noi nu ştim decât muncă şi numai muncă. Trebuie să ne salvăm culturile, pentru că noi din asta trăim”, a spus Stamatina Condrache, legumicultoare din Matca. Temperaturile, însă, destul de scăzute pentru această perioadă, i-au pus la cheltuieli suplimentare pe mătcaşi. Riscau să li se strice legumele pe tulpină, iar pentru a salva producţia fie au mai pus un strat de folie, fie au dat deja drumul la sobe. „Noi facem deja focul la sobele din solarii. Avem zece sobe în solar şi în fiecare seară consumăm câte trei saci de rumeguş pentru fiecare sobă. Trebuie să menţinem căldura pentru că altfel e totul distrus. Roua care se scurge pe folie face roşiile să crape şi nu le mai lase să se coacă. Şi ca să nu ajungem la aşa ceva, am preferat să pornim căldura. Avem un om care în fiecare seara numai asta face, bagă rumeguş în sobă ca să păstreze căldura. Nu mă întrebaţi ce cheltuieli avem. Am cumpărat până acum rumeguş de 4.000 de lei şi ţineţi cont că abia a venit noiembrie. Ce să mai zicem până prin aprilie când renunţăm la sobe? O să dăm faliment toţi, pentru că avem cheltuieli prea mari şi nu ni le mai permitem”, a mai spus fermiera din Matca.
Bani aruncaţi la gunoi!
Nu numai frigul este o mare problemă pentru legumicultorii din Matca. Tone de roşii, ardei, varză şi vinete ajung la rampa de gunoi a comunei pentru că legumele nu se vând. „Problema nu îşi poate găsi rezolvare aici, pe plan local, ci sus, la guvern. Dacă noi, legumicultorii din Matca, am fi fost băgaţi într-un program prin care legumele noastre ar fi fost industrializate, ar fi câştigat şi cei cu fabricile de conserve, pentru că luau de la noi produse la preţ mic, şi câştigam şi noi. Acum aruncăm legume la rampa de gunoi. Mă doare sufletul, vă spun sincer, când ştiu că acolo sunt banii mei, este munca mea. În loc să se fi bucurat cineva de roşii, ardei, vinete şi ce alte legume mai avem, noi le aruncăm la gunoi pentru că nu se vând. Românul este sărac şi preferă să cumpere roşii cu bucata”, a spus Mircea Croitoru, un alt legumicultor din Matca.
Chiar dacă aruncă tone de legume la gunoi, fermierii din Matca spun că nu au de gând să le scumpească. „Noi şi-aşa ştim că oamenii nu au bani. Mă uit că pleacă dimineaţa maşina cu marfă la piaţă şi seara se întoarce aproape cu toată. Şi nu sunt numai eu. Suntem atâţia şi toţi ne plângem. Kilogramul de roşii este între doi şi trei lei şi nici aşa nu se dă. Aşa că suntem nevoiţi să le aruncă la gunoi. De fapt, nu aruncăm numai legumele, ci şi banii noştri şi munca noastră pe care nu o plăteşte nimeni”, a mai spus Mircea Croitoru.
Mulţi dintre mătcaşi sunt din ce în ce mai hotărâţi să renunţe la legumicultură pentru că, spun ei, este pe zi ce trece mai neprofitabilă. „Mai bine mă apuc să cresc găini. Cel puţini ştiu că nu mă mai trezesc noaptea, că am şi eu sărbătoare, că pot să mă ocup de copii. Că pentru păsări nu trebuie nici să sapi, nici să stropeşti şi nici să stai cu inima la gât că dacă nu o vinzi, ajunge la gunoi. Atâta muncă pentru solarii şi până la urmă nu ne alegem cu nimic”, a mai spus Croitoru.
POATE NU
POATE NU