Vinul și învechirea

Vinul este „singura ființă în stare lichidă, pentru că se bucură de aproape toate atributele ființei vii: se naște, trăiește și moare. E drept că nu se reproduce (și e păcat)…” Păstorel Teodoreanu – Secretul Cotnarului, Vremea 1943

Vinul și învechireaPăstorel avea perfectă dreptate, de-a lungul timpului vinul se dezvoltă, ajunge la maximul de maturitate ca apoi caracteristicile lui să se piardă.
Cea mai veche sticlă de vin datează din  aproximativ 325AD și a fost găsită în  1867 în timpul săpăturilor pentru construirea unei case în orasul Speyer din Germania.

Amfora din sticlă galben verzuie are mânerele în formă de delfini, este singura sticlă din multele găsite al cărei conținut s-a conservat. Lichidul are mult sediment, cam o treime din conţinut fiind un amestec gros, încețoșat. După studii s-a stabilit că acest lichid ar fi ulei de măsline folosit pentru a pluti și a feri vinul de oxidare. O metodă de conservare destul de neobișnuită pentru acea vreme!
La vinurile tinere vorbim de aromă, de prospețime pe când la vinurile vechi (mature) vorbim despre buchet.

Odată cu învechirea vinului culoarea lui se modifică.

La vinurile albe culoarea evoluează de la galben verzui spre galben pai ca la maturitate să ajungă până la culoarea chihlimbarului.

 La vinurile roșii, culoarea trece de la roșu intens cu nuanțe violacee la roșiatic.

Dacă la vinurile albe culoarea se închide de-a lungul trecerii timpului,la vinurile roșii procesul este invers.

Este vinul vechi un vin băubil? O întrebare des întâlnită. În ultimii ani este o modă să oferi cadou un vin vechi scump. Dar oare ce plătești? Licoarea din sticlă sau brandul?

Se spune că vinurile românești pot fi consumate până la vârsta de 15 ani, iar cele franțuzești până în 25 de ani. După această vârstă vinurile își pierd calitățile, de fapt începe declinul.

Acum în sezonul cald, vă recomand vinurile albe, roze și vinurile spumante. Servite la temperatură corectă vor face din serile călduroase de vară o încântare a simțurilor.

Acum o să vă întrebați: care este temperatura optimă de servire a vinurilor?

Citește și:

„Succesul se scrie şi la feminin”. Interviu cu Zenaida Costea, preşedintele Asociaţiei Femeilor Întreprinzătoare din România, filiala Galaţi

La vinurile albe temperatura trebuie să fie de 10-12°C, la vinurile roze de 12-14°C, iar la cele spumante 8-10°C.

Vă recomand de asemenea să citiți eticheta sticlei de vin, cei mai mulți producători specifică temperatura optimă de servire.

Vara este bine să consumăm vinuri tinere, proaspete 1,2 maxim 3 ani vechime. La vinurile tinere vă puteți bucura de aromele primare ale vinului reprezentate de compușii aromatici din struguri.

În vinurile tinere întâlnim:

  • arome vegetale: fân proaspăt cosit, frunziș;
  • arome florale: flori de cîmp, flori albe;
  • arome fructifere:citrice, fructe albe și galbene, fructe exotice.

Bucurați-vă de vară și de vinurile românești: albe, roze sau spumante!

Somelier Zenaida Costea

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*