VIDEO. Lansare la „Damen”. Noua navă, construită pentru Marea Britanie și destinată parcurilor eoliene din Marea Nordului

VIDEO. Lansare la „Damen”. Noua navă, construită pentru Marea Britanie și destinată parcurilor eoliene din Marea NorduluiNoua navă, lansată la apă la Cala „Dunăre” a Șantierului Naval „Damen” se remarcă printr-o serie de performanțe tehnice care au la bază doi ani de muncă în comun a proiectanților de la „Damen” și specialiștilor de la compania proprietară a navei, Bibby Marine Services Ltd din Marea Britanie.

Nava „Bibby WaveMaster 1”, cu o lungime de 90 de metri, este destinată întreţinerii turbinelor eoliene din Marea Nordului, asigurând transferul şi cazarea personalului, dar, potrivit reprezentantului Bibby Marine Services Ltd., Stephen Blaikie, va fi utilizată și la dezvoltarea unor viitoare parcuri eoliene.

Este o navă specială de tip Service Operations Vessel (SOV). Echipată cu DP2, nava a fost proiectată de „Damen” cu un sistem de acces cu compensare a mişcării (Walk-to-Work), astfel încât ascensorul către pasarelă are şase platforme de acces. Asta înseamnă că personalul poate întotdeauna să acceseze pasarela evitând folosirea scărilor.

În construirea navei a fost luat în considerație avântul industriei turbinelor eoliene şi tendinţă acestora de a avansa către mare, acest concept personalizat garantând accesul confortabil, rapid şi sigur către turbine, cu costuri mai reduse, în peste 80% din situaţii, inclusiv în cazul celui mai dificil scenariu şi anume condiţiile din partea centrală a Mării Nordului.

„Bibby WaveMaster 1” poate rămâne pe mare pe perioade de până la o lună. Cazarea standard tip „Comfort Class 2” asigură 60 de cabine individuale, capacitatea totală de personal la bord fiind de 90 de membri ai echipajului și specialiști în turbine eoliene.

foto 1 (4)Un proiect special, pentru reducerea impactului valurilor

Pe durata celor doi ani de concepere a proiectului, la care au lucrat în comun proiectanții de la „Damen” și reprezentanții Bibby Marine Services Ltd., a fost acordată o atenţie deosebită confortului echipajului.

Astfel, corpul este mai lung decât cel al unei nave convenţionale de aprovizionare a platformelor maritime, iar secţiunea prova a fost coborâtă cu 1,5 metri pentru a crea forme „V” pronunţate. Această característică asigură o reducere semnificativă a impactului valurilor şi măreşte eficienţa propulsoarelor prova. Un astfel de propulsor poate asigura o foarte bună manevrabilitate a unei nave, care poate fi rotită „în loc”, la 360 de grade, ca și cum s-ar roti în jurul unei axe.

Pupa navei a fost şi ea adaptată la sarcinile pentru care nava a fost proiectată, inclusiv pentru operaţiunile cu pupa în val. Profilul „V” accentuat, precum şi pupa mai zveltă, fac ca aceste operaţiuni să fie mai comode decât la o navă tip PSV.

Există de asemenea şi o zonă de depozitare pentru containere, aceasta fiind adaptată pentru ca nava să poată depozita la bord containere de diferite dimensiuni.

Nava este destinată operaţiunilor de întreţinere planificată şi în caz de avarie a turbinelor eoliene, operatiuni în caz de avarie, operaţiuni de recuperare, opțional putând fi utilizată la operaţiuni de stingere a incendiilor.

Nava este construită sub supravegherea Societăţii de Clasificare Det Norske Veritas Galați.

fotoVIDEO. Lansare la „Damen”. Noua navă, construită pentru Marea Britanie și destinată parcurilor eoliene din Marea NorduluiBrexitul nu influențează contractul

La „Damen” este în construcție și o a doua navă din serie. Potrivit lui Stephen Blaikie, reprezentantul Bibby Marine Services Ltd, firma pe care o reprezintă va continua să comande nave la Șantierul „Damen” Galați, chiar și după Brexit: „Suntem foarte satisfăcuți de navă. Intrăm pe piața aceasta, de întreținere și de construcție a turbinelor eoliene și intenționăm să mai construim și alte nave. Tot la Galați. Evident, moneda în care operăm va fi afectată, dar asta nu va afecta afacerile noastre pe termen lung”.

„Maersk Connector”, altă navă marca „Damen”, destinată parcurilor eoliene din  Marea Nordului

În 2015, la „Damen” a mai fost construită, tot pentru o companie din Marea Britanie, o altă navă cu performanțe tehnice deosebite, „Maersk Connector”, specializată pentru instalarea cablurilor submarine pentru transportul energiei electrice de la parcurile eoliene din Marea Nordului.

„Maersk Connector” operează în cadrul unui acord tip charter încheiat între Maersk Supply Services din Danemarca şi clientul final, compania Deep Ocean Group din Marea Britanie.

Cu „Maersk Connector” compania din Marea Britanie și-a îmbunătățit capacitatea de instalare a cablurilor submarine pentru transportul energiei electrice, pentru că nava poate instala simultan două cabluri electrice submarine.

Video Damen Shipyard Galaţi

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*