Peste exact trei luni se va pune problema punerii în funcțiune a sistemului de termoficare pentru a fi asigurată încălzirea celor 58.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat, însă deocamdată doar se vorbește despre o organizare a sistemului aflată la stadiul de idee, nici măcar proiect, pentru care va trebui să fie găsită și o formă juridică.
Deocamdată știm cum stau lucrurile. Lăsând deoparte falimentul Apaterm și problema datoriilor care vor fi recuperate pe cale juridică, referindu-ne doar la prezent și viitor, situația este destul de complicată, pentru că Electrocentrale SA nu va mai produce și furniza agent termic către punctele termice ale Calorgal SA decât dacă sunt de acord Romgaz și Transgaz, care în schimbul acestui acord vor garanția că își vor recupera suma totală de 57 de milioane de lei pentru gazele furnizate în iarna trecută.
„Electrocentrale SA este în insolvență și are un comitet al creditorilor, Creditorul principal este Romgazul, căruia poate să nu îi pese de Galați. Sunt societate comercială listată la bursă și nu mai pot ei de suferințele gălățenilor și spun:«Nu funcționezi la Electrocentrale până când această societate nu demonstrează că funcționează în condiții de securitate financiară și pe plus, nu pe minus»”, a declarat primarul Marius Stan la conferința de presă organizată cu prilejul vizitei la Galați a ministrului Energiei, Andrei Gerea.
Vezi şi Apă caldă, de sâmbătă până-n septembrie. Încălzirea la iarnă depinde de o „donație” de la Guvern
Romgaz și Transgaz vor scrisoare de garanție bancară
Dacă ministrul Energiei a preferat să aibă un mesaj ceva mai populist, exprimându-și încrederea că se va ajunge la o soluție viabilă, administratorul special al Electrocentrale, Mustafa Sinan, care este în același timp administratorul CET-ului aflat în subordinea ministrului Gerea, dar și mediatorul între Primăria Galați și creditorii Electrocentrale, Romgaz și Transgaz, a explicat tranșant care sunt condițiile puse de adunarea creditorilor:
„Următorul pas este furnizarea de căldură din 1 octombrie, cel târziu 1 noiembrie. Pentru aceasta, este nevoie ca noi, Electrocentrale Galați, să găsim o soluție de plată, eșalonare, respectiv garantare, a datoriei curente, pe care noi o înregistrăm față de Romgaz și Transgaz. Vă reamintesc că această datorie curentă vine din iarna trecută, iarna 2014 – 2015, când societatea noastră a livrat agent termic și din păcate nu a încasat corespunzător, distribuitorul intrând în faliment.
Reluarea efectivă a serviciului de livrare a agentului termic depinde, bineînțeles, de o garanție pe care adunarea creditorilor de la Electrocentrale ne-a solicitat-o, că nu vom mai ajunge în situația anterioară. Și reamintesc un lucru: societatea noastră, Electrocentrale, a intrat în insolvență în condițiile în care avea de încasat peste 400 de milioane de lei, iar totalul datoriei era de doar 200. Știm cu toții ce s-a întâmplat. Creditorii Electrocentrale pun niște condiții clare: că vor mai da combustibil acestei societăți dacă este și plătit și au pus această condiție de garanție. Că forma ei se negociază, că va fi scrisoare de garanție bancară sau altă variantă legală, în felul acesta vom putea relua livrarea de agent termic”, a spus Sinan.
Ministerul Energiei confirmă cererile Romgaz și Transgaz
Într-un comunicat dat publicității de Ministerul Energiei este confirmată cererea Romgaz și Transgaz:
„În ceea ce privește asigurarea agentului termic necesar încălzirii populației din municipiul Galați în sezonul de iarnă, aceasta este strict condiționată de achitarea/reeșalonarea/garantarea de către Electrocentrale Galați a serviciilor de furnizare și transport de gaz metan către Romgaz SA Mediaș și Transgaz SA, suma datorată ridicându-se la 57,8 milioane lei”, se spune în comunicatul menționat.
Prima condiție neîndelplinită: garanția bancară
Primarul a explicat în aceeași conferință de presă că Legea Administrației Publice Locale interzice unei primării să emită o scrisoare de garanție bancară. Marius Stan încearcă să înlocuiască scrisoarea de garanție bancară cu „cash”, încercând să obțină o sumă de la Fondul de Rezervă al Guvernului cu care să poată plăti în avans contravaloarea gazelor livrate de Romgaz și Transgaz.
„Sunt încă negocieri pentru că sunt niște legi în care trebuie să ne încadrăm, legi care nu ne permit să emitem tot felul de garanții bancare către un terț. E legea pe care funcționăm și încercăm să găsim soluții. Din desele drumuri pe care le-am făcut la Ministerul Enegiei, la Guvern și Ministerul Dezvoltării, până acum răspunsul nu este unul satisfăcător: fondul de rezervă este pe undeva pe la zero. Dacă anul trecut am beneficiat de 10 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării, eu sper să se găsească și pentru acest an. Asta este și o rugăminte către domnul ministru Gerea, să găsim un sprijin de la Guvern pentru a asigura o garanție pentru plata în avans a gazelor naturale, care este o condiție de bază a acestui protocol”, a declarat Marius Stan.
Ruleta rusească
Primarul speră să obțină de la Fondul de Rezervă al Guvernului o sumă de 10-15 milioane de lei, atât cât să fie plătită în avans cantitatea de gaze consumată pentru prima lună de încălzire centralizată.
Pentru a doua lună de încălzire, să spunem decembrie, banii care ar trebui să constituie „garanția” cerută de Romgaz și Transgaz, plata în avans, ar trebui să se adune din facturile plătite la întreținere de gălățeni în a doua parte a lunii noiembrie. Dar miza pe astfel de încasări devine un gen de „ruletă rusească”.
Să ne amintim că și în noiembrie – decembrie 2014 s-a întâmplat la fel. Pe 3 decembrie Electrocentrale a notificat Primăria că va întrerupe în totalitate furnizarea începând cu 15 decembrie dacă nu își încasează banii și pe 15 decembrie chiar a fost întreruptă încălzirea în întreg orașul timp de câteva ore. Au venit banii de la Guvern și cu ce s-a mai încasat a fost asigurată încălzirea până la jumătatea lui ianuarie, când au fost debranșate zeci de asociații.
Dacă situația se va repeta în acest an, va rămâne în frig întreg Galațiul, pentru că de această dată cel care va închide robinetul va fi Romgaz și fără gaze naturale toate cele 58.000 de apartamente vor rămâne în frig.
O asociere în care Galațiul intră cu creditul BEI?!
După vizita la Galați a ministrului Andrei Gerea, biroul de presă al Ministerului Energiei a dat publicității un comunicat de presă în care citează declarațiile făcute de ministru la Galați. Dar declarația din comunicat este ceva mai nuanțată, apărând mici detalii pe care ministrul nu le-a spus la Galați. Spre exemplu, dacă la Galați Andrei Gerea a spus că în noua asociere „municipalitate – CET-ul Electrocentrale – Romgaz”, compania de gaze va fi sigur unul dintre asociați, în declarația din comunicat punctul de vedere este oarecum rezervat, formularea fiind „și, posibil, Romgaz”. De aici trebuie să înțelegem că Romgaz nu are nevoie de nicio asociere, ci doar de garanția că își va încasa banii pe gazele furnizate. Lucru perfect normal.
Tot din declarația din comunicat mai aflăm că în această asociere municipalitatea va intra cu un aport în natură – instalațiile Calorgal, adică rețele de conducte, puncte termice etc., dar și cu un aport de capital, cu cele 45 de milioane de euro pe care Primăria Galați ar urma să îi împrumute de la Banca Europeană de Investiții (BEI):
„Căutăm cea mai eficientă soluție de reorganizare a sistemului de termoficare în municipiul Galați. Este nevoie de o asociere din care să facă parte Consiliul local Galați, Electrocentrale Galați și, posibil, Romgaz. Municipalitatea trebuie să devină acționar majoritar în noua societate și să vină atât cu un aport de capital asigurat din fonduri obținute de la BEI, cât și cu aport în natură, reprezentat de bunuri aflate în proprietate care în prezent sunt concesionate distribuitorului Calorgal. Datoriile nu se pot șterge pur și simplu. Nicio entitate nu poate exista dacă se perpetuează neplata serviciilor, iar asocierea nou creată nu trebuie să plece la drum cu un handicap” — a afirmat Andrei Gerea, se spune în comunicat.
În primul rând să remarcăm că se cam discută de „blana ursului din pădure”, pentru că dacă BEI nu acordă împrumutul este clar că înțelegerea cade și nu vom mai avea termoficare la Galați, nici la iarnă, nici pe viitor.
În condițiile în care Galațiul intră în ceea ce pare să devină asocierea Electrocentrale – Calorgal și cu instalațiile Calorgal, dar și cu cele 45 de milioane de la BEI, parcă se schimbă lucrurile și poate că situația ar trebui foarte bine gândită. Întrebarea este cine și cum va administra acești bani, pentru că dacă va fi o administrare păguboasă, Galațiul va pierde cam tot ce ar putea însemna furnizare de căldură și apă caldă.
Miniștrii vin și pleacă, iar soluțiile încurajate de ei au cam aceeași soartă. Apar și dispar.
În altă ordine de idei, cu ceea ce intră Galalațiul în asociere, adică punctele termice și cele 45 de milioane de euro, poate fi pusă în practică soluția tehnică recomandată de specialiștii care au realizat Strategia de termoficare a Municipiului Galați, care a și fost aprobată în februarie de Consiliul Municipal, în care se prevede zonarea termoficării Galațiului, fiecare din cele trei zone urmând să aibă fiecare câte o nouă centrală în cogenerare și propriul sistem de termoficare.
Punerea în practică a sistemului cu cele trei zone necesită timp, pentru proiect și accesarea de fonduri europene și finanțare de la Fondul de Mediu, dar s-ar obține finanțări totale de 95%, contribuția primăriei fiind de 5%, ca în cazul construirii noii centrale de la Focșani.
În criză de timp, probabil că se va încerca asocierea Electrocentrale – Calorgal și vom vedea ce va ieși.