VERDE sau visul de a educa în comuniune cu natura

Despre Cremona Stegaru, iniţiatoarea centrului educaţional VERDE, un proiect cu totul nou pentru Galaţi, putem spune că la cei 37 de ani şi peste 10 ani de experienţă în învăţământ se adaugă acum şi curajul, iniţiativa, puterea de a o lua de la capăt, valorificând ceea ce ştie să facă, dar îmbinând atât cunoştinţele şi abilităţile, cât şi spiritul de iniţativă şi puterea de a răspunde zilnic şi altor provocări decât cele cu care a fost obişnuită.

Am putea spune că are curaj, că este de acum mai mult decât Cremona, dna educatoare sau mamă, soţie… este un tânăr antreprenor, pentru că viaţa ei profesională a trecut de la angajat la angajator şi responsabil pentru întreg procesul educaţional, dar (pe lângă asta) şi pentru bunul mers al întregului „business”, al motoraşului care trebuie să stea la baza unui asemenea proiect.

Verde şi-a deschis porţile, la propriu, la sfârşitul lunii iunie 2017 pentru că VERDE este un centru educaţional unde cursurile se desfăşoară într-o curte amenajată special pentru a veni în întâmpinarea „plăcerii’ şi dorinţei copiilor de explora şi a se juca în aer liber. 11 copii sunt astăzi găzduiţi de Cremona şi de o altă colegă, astfel încât – iată un prim avantaj – cei mici primesc atenţia, suportul şi ghidarea a doi educatori de profesie, cu experienţă, grupele formate fiind puţin numeroase.

Alee senzorială, clasa de afară (de vară), bucătărie de noroi, perete muzical, „bazin” cu nisip şi ustensile specifice jocului în nisip, coşuri de gunoi din coşuri de nuiele, totul este gândit să se integreze perfect în universul copiilor, un mic univers în natură, dar şi să îi susţină pe aceştia în învăţarea şi descoperirea lumii, în mod natural. Iepuraşul Zurli, biblioteca în aer liber, cultivarea, îngrijirea şi culesul legumelor, al verdeţurilor şi al fructelor fac parte din activităţile zilnice ale celor mici.

Proiectul „VERDE” are drept scop creșterea și educarea copiilor într-un mediu natural și sănătos, astfel încât aceștia să poată învăța direct de la sursă ce înseamnă natura, lucrând toată ziua sau mare parte a zilei în aer liber.

Programul standard din curricula națională este reorganizat la „VERDE” , îmbinând conceptul de educație în natură cu elemente din pedagogia Mariei Montessori și educația Reggio Emilia.

La “VERDE”, se vor desfășura activități educaționale și recreative pentru preșcolari cu vârste între 3-6 ani, printr-o abordare holistică, în care copilul învață spontan și natural absorbind ca un burete, luând informația din mediu ca pe un întreg și apoi descifrând componentele construind înțelesul. Educația holistică are ca efect dezvoltarea completă, echilibrată, competitivă și sănătoasă a oricărui copil.

Puncte de atracție a proiectului “VERDE”:

  • clasa de afară;
  • spații de lucru mari în aer liber, 1000mp;
  • minifermă de păsări și animale;
  • grădină de legume;
  • grădină cu flori;
  • excursii tematice;
  • parteneriat permanent cu “Dulce românesc” – fermă de fructe și legume.

Părinţii se formează şi îţi devin parteneri î educarea copilului

Văzând ceea ce propune Cremona Stegaru părinţilor, am fost curioşi să aflăm dacă părinţii sunt pregătiţi, dacă ceea ce fac copiii lor în timpul „programului”de grădiniţă se pliază în vreun fel pe o programă clasică. La ambele întrebări, Cremona a răspuns cu sinceritate, precizând că părinţii cărora le atrage atenţia un astfel de proiect – grădiniţă pentru copiii lor sunt deja obişnuiţi cu natura, cu modul de petrecere a vacanţelor foarte mult în natură, prin urmare nu e totul foarte nou. Iar „părinţii se formează, asemenea celor mici şi îţi devin parteneri atât de importanţi în educarea copilului”, spune Cremona Stegaru sau Cremona aşa cum îi spun toţi copiii. Cât despre învăţământul clasic, Cremona ne spune că e conştientă de faptul că cei mici vor deveni elevii unui sistem clasic de învăţământ atunci când vor pleca în clasa I, aşa că îmbină metodele pentru ca ei să fie pregătiţi şi pentru sistemul clasic.

„Visul există de peste ani și ani (şi sunt vreo 17), dar niciodată nu găseam calea care ducea la concretizarea unui proiect”

„Visul există de peste ani și ani (şi sunt vreo 17), dar niciodată nu găseam calea care ducea la concretizarea unui proiect ce avea drept scop înființarea unei grădinițe private, cu un număr mic de preșcolari, dar cu un spațiu educațional potrivit nevoilor copiilor și având cadre specializate și pasionate pentru meseria ce o desfășoară.

Am pornit cu ceva curaj (într-un târziu) în căutarea unui spațiu. Nu a fost deloc ușor, dar pâna la urmă a apărut și locația care se apropia de ceea ce consideram că e casa potrivită pentru o gradiniță. Unde totul e ca acasă! Nu doream aerul unei instituții, ci căldura unui cămin.

În martie (2017) am început amenajarea spațiului și timpul a fost foarte scurt pentru a le face repede și bine pe toate”, ne spune Cremona împărtăşindu-ne astfel o fărâmă din visul şi din lupta (frumoasă) pe care o are de dus zi de zi.

Deunăzi în loc să fie pe iarbă cu cei mici, era la o specizalizare, dintr-acelea despre care spun o mare parte dintre profesori că TREBUIE făcută, doar ca să fie. Învăţământul românesc se lecuieşte greu de vechile metehne, dar cu oameni precum Cremona, paşii spre viitor sunt deja făcuţi. A fost stabilită un an in Suedia şi acolo a văzut că lucrurile pot fi făcute altfel atunci când îţi propui şi acţionezi. Şi după ce a profesat peste 15 ani în sistemul public de învăţământ, de anul acesta, a intrat în cel privat. Unul mult mai bine adaptat nevoilor copiilor.

Ultima activitate pe care Cremona a făcut-o alături de copiii de la instituţia de stat la care a profesat a fost o serbare în stil hawaian. Pentru mulţi ar fi o mare curiozitatea să afle cum poate fi făcută o serbare pe nisip şi pe ritmuri de Hawai, dar pentru copiii creativi ai Cremonei, dar şi pentru părinţi lucrurile s-au petrecut foarte firesc: „Părinţii au spus spus DA iniţiativei mele, dar trebuie să spun că ideea a fost a celor mici. După ce în timpul unei ore ne-am imaginat cum ar putea fi o vacanţă în lume, o mână de nisip i-a făcut pe copii să viseze la mare. Trebuia să plecăm o zi la mare, dar pentru că au făcut vărsat de vânt, am renunţat. Atunci, mi-am propus să facem o petrecere în loc de serbarea clasică, cu temă estivală. Şi a ieşit o petrecere de final de an cu un cântecel, un moment de joc în engleză, dar în costumaţie de vară hawaiană, cu un tort tematic şi multă voie bună şi distracţie pe… nisip! Pentru că „serbarea”a avut loc la Lacul Brateş, pe nisip! Iată cât de inspiraţi şi inspiraţionali pot fi copiii lăsaţi să viseze, să planifice şi îndrumaţi să acţioneze!

Din toamnă, la Verde se deschide anul şcolar 2017-2018

„Suntem în linie dreaptă cu pregătirile pentru a deschide Clubul de aventură “VACANŢA VERDE”, program dedicat copiilor în vacanța de vară. Iar de la 1 septembrie vom deschide anul școlar 2017-2018!

În tot Centrul educaţional, în timpul anului şcolar vor fi  20 de copii, iar  în zilele cu ploaie, ninsoare (vreme extremă), copiilor le este  pus la dispoziţie un spaţiu interior atent organizat pentru un mediu educaţional propice dezvoltării copiilor: sală de activităţti, sală de masă şi de relaxare, precum şi un spaţiu de observare a fenomenelor naturii.

Mesele vor fi în sistem de catering, iar programul va fi unul scurt şi unul lung (până la 17.30).

Locația e undeva intre Mall Shopping City și Bariera Traian. Da, am găsit o căsuţă cu muuuult teren ce înverzește zi de zi!” Cine e gata de aventură alături de VERDE şi Cremona Stegaru?

Alte detalii şi imagini pot fi găsite pe pagina de Facebook.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*