„Ursul de mare cu capă” – exponatul lunii mai la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

„Ursul de mare cu capă” - exponatul lunii mai la Complexul Muzeal de Ştiinţele NaturiiUn exemplar dintr-o specie de focă răspândită de-a lungul coastelor Africii de Sud şi Namibiei, este exponatul lunii mai la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii (CMSN) „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Este vorba  de „ursul de mare cu capă”, al cărui nume ştiinţific este „arctocephalus pusillus”, în limba latină „pusillus” însemnând „cel mai mic dintre cei mici”. 

 
Exemplarul expus face parte din patrimoniul CMSN şi a fost capturat de nava „Mândra”, în cursul expediţiei efectuate în sudul Atlanticului de Institutul Român de Cercetări Marine, în perioada aprilie-mai 1994. Un mascul adult din această specie poate ajunge la lungimea de peste 2 metri şi o greutate cuprinsă între 200 şi 300 kg, iar femela, cu mult mai mică, ajunge la 1,5 m lungime şi o greutate de aproximativ 100 kg. 
 
Exemplarele de „urs de mare cu capă” au capul turtit şi destul de mic în comparaţie cu dimensiunile corpului, gâtul scurt şi gros, botul ascuţit prevăzut cu mustăţi tari şi aspre, bine evidenţiate. Ochii sunt mari, cu irisul negru, iar urechile sunt puţin alungite. 
 
Potrivit specialiştilor, această specie are simţurile foarte puternic dezvoltate, vederea foarte bună chiar şi în adâncul apelor, iar mirosul bine dezvoltat, fiind îmbunătăţit şi de prezenţa mustăţilor. Auzul este excelent, urechile şi nările având canale care se pot închide sub apă.
 
Aceste animale, care trăiesc în grupuri de 10-12 exemplare, sunt foarte curioase, deseori înotând alături de scafandri. Cel mai mare prădător al „ursului de mare cu capă” este „rechinul alb”.
Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*