Trist, dar adevărat: gălățenii nu se duc la dentist din cauza lipsei banilor

Câteva sute de gălățeni au trecut în cursul zilei de sâmbătă la cortul caravanei „Rabla pentru periuța ta”, unde, în schimbul periuței vechi, au primit una nouă. Doar într-o oră, s-au împărțit 500 de periuțe, iar în total, la sfârșitul zilei, peste 1500 de periuțe noi ajunseseră la gălățeni.

Reprezentanții organizatorilor, GSK Consumer Healthcare – „Zâmbește, România!”, le-au reamintit tuturor celor care au trecut pe la cortul caravanei câteva reguli simple: să-și schimbe periuța o dată la trei luni, să se spele pe dinți de două pe zi și să-și viziteze medicul dentist măcar o dată pe an, dacă nu chiar de două ori, cum ar fi normal.

Consultații gratuite

În ajutorul celor care țin la sănătatea lor orală vin și cele aproximativ o sută de cabinete stomatologice din Galați înscrise în programul „Zâmbește, România”. Până la sfârșitul anului, acestea oferă consultații și chiar detartraje gratuite, lista lor putând fi găsită pe site-ul www.zambesteromania.ro.

De altfel, cea mai mare problemă a gălățenilor, cel puțin a celor de la oraș, nu de la sate, pare să fie nu lipsa informațiilor, ci lipsa banilor pentru consultul preventiv la dentist, după cum declară unul dintre medicii înscriși în acest program.

„Foarte mulți gălățeni se lovesc și de problemele financiare, de aceea nu vin la stomatolog. Eu lucrez și într-un cartier care nu e chiar în centrul orașului și simt mai bine pulsul”, spune medicul Daniela Mușat. Tocmai de aceea, mulți merg la dentist abia când apare durerea.

„Chiar acum două săpămâni am fost la un cabinet particular cu fetița de 5 ani, pentru o plombă, consultația a fost 20 de lei, iar la a doua vizită am mai dat 50 de lei. Deși copiii au gratuitate, ni s-a spus că s-au terminat fondurile de la stat”, ne-a spus doamna Băraru, care venise să schimbe periuțele familiei. Pacienții adulți au și ei dreptul la decontarea a 60% din anumite tratamente și manopere, dar, bineînțeles, în limita fondurilor de la stat de care dispune cabinetul.

Tocmai de aceea, prevenția este cea mai bună, consideră asist. Riveica Mitache, de la departamentul de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul DSP, prin care se derulează numeroase programe de prevenție în școli și grădinițe. Rezultatul acestora este vizibil, căci medicii dentiști susțin că au întâlnit familii în care copiii erau mai conștinți decât părinții lor de importanța menținerii sănătății orale. Aceasta mai spune însă și că de multe ori copii sunt mai conștienți decât părinții lor, în ce privește sănătatea orală.

Citește și: Un român schimbă periuța o dată la 2 ani

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*