Cei doi lideri locali ai PNL Galați, copreședinții Victor Dobre și Doru Resmeriță au anunțat că vinerea viitoare vor organiza o dezbatere pe tema furnizării serviciului de încălzire în sistem centralizat, la care vor participa parlamentarii și consilierii liberali, specialiști, profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos”, reprezentanții societăților comrciale implicate în producția și distribuția energiei termice și reprezentanți ai asociațiilor de proprietari și sindicatelor.
Doru Resmeriță spune că a discutat și cu specialiști și cu primari din alte mari orașe, printre care și primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pentru a încerca să afle motivele pentru care un serviciu public care funcționează fără probleme în alte localități a ajuns în colaps la Galați: „În primul rând specialiștii, ne vor prezenta exemple de bună practică despre modul în care funcționează aceste servicii în diverse localități din țară, comparativ cu acel studiu pe care Primăria Galați l-a prezentat în Consiliul Local”, a declarat Resmeriță.
Întrebat ce noi soluții ar putea aduce o astfel de dezbatere în condițiile în care Consiliul Municipal a aprobat deja Strategia de furnizare a serviciului de distribuire a căldurii în sistem centralizat, copreședintele PNL Galați s-a referit la faptul că acea strategie este una care ar putea fi aplicată într-un interval de doi sau trei ani, dar este foarte posibil ca administrația locală să se vadă nevoită să găsească o soluție pentru încălzirea blocurilor din Galați la iarna viitoare, pentru că actualul sistem „Electrocentrale – Apaterm” s-ar putea să nu mai reziste până la toamnă:
„Acea strategie poate fi o strategie care să fie asumată în condițiile în care acest sistem, împreună cu CET-ul, mai poate funcționa 2-3 ani, pentru că a construi alte centrale presupune un astfel de termen. (…) Dar există și alte soluții. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă, pentru că dacă sistemul nu poate fi menținut o perioadă de 2-3 ani, această problemă trebuie rezolvată până la iarnă și specialiștii or să prezinte soluții despre cum poate fi rezolvată această problemă până la iarnă”, a adăugat Doru Resmeriță.
La rândul său, celălalt co-președinte, deputatul Victor Dobre, a declarat că liberalii vor găsi soluții, dar au și specialiștii care să le poată implementa: „La prezidențiale am spus și președintele Iohannis o spune mereu, că vrem să facem un alt fel de politică și asta presupune o abordare serioasă, o abordare responsabilă mai ales la probleme atât de grave. Eu cred că vom găsi soluții și avem și oameni care le vor implementa”, a spus Dobre.
Dobre: Au fost campanii în care unii au speculat populist și au dat sfaturi oamenilor să nu plătească facturile
Întrebat dacă nu își asumă faptul că unii liberali au fost implicați în administrarea sistemului și aici ne referim la fostul director al Electrocentrale Tudor Petre, directorul de producție al Apaterm Mircea Ispas, dar și la actualul director general al Apaterm, Cristian Istrate, care s-a suspendat din PNL înainte de a prelua funcția de director, Victor Dobre a răspuns că nu au fost numiri politice, fiind vorba de specialiști în domeniu. Deputatul PNL a amintit că s-a ajuns la actualul blocaj al sistemului de termoficare inclusiv din cauza faptului că în unele campanii electorale au fost politicieni (Eugen Durbacă – n red) care i-au îndemnat pe gălățeni să nu plătească facturile la întreținere:
„E greu să epuizezi o întrebare ca asta într-o singură frază, pentru că sunt cauze multiple. În primul rând, datorită faptului că furnizorul de agent termic, așa cum a fost conceput în anii 60, se baza pe altceva, că era un furnizor care făcea energie electrică și produsul secundar îl dădea la un preț foarte scăzut. Ori condițiile de atunci nu mai sunt acum. Al doilea lucru: cred că atunci când am decis, noi am pus specialiști, nu am pus niciodată <<politici>>. Nu îmi asum numiririle care s-au făcut fără noi. Trei: au fost campanii și le știți la fel de bine ca și mine, că unii au speculat populist, au dat sfaturi oamenilor să nu plătească și acele datorii s-au <<rostogolit>>. Sistemul, în general, are o problemă și la nivelul țării. Problema este că ceea ce se întâmplă este din cauză că la un moment dat nu s-au luat niște măsuri radicale cu privire la modul în care a fost soluționată furnizarea căldurii și a apei calde la nivelul orașului”, a declarat Dobre.
Resmeriță: În 2012, Apaterm datora Electrocentrale 17 milioane, astăzi datorează 60
Doru Resmeriță a acuzat actuala administrație de acutizarea situației sistemului de încălzire centralizată, afirmând că dacă datoriile Apaterm către Electrocentrale nu ar fi crescut în ultimii trei ani nu s-ar fi ajuns să se pună problema întreruperii furnizării căldurii:
„Am făcut cu specialiștii de la Electrocentrale o analiză cu privire la datoriile Apaterm. S-a făcut reproșul <<grelei moșteniri>>. Dacă ne uităm la datorii, în 2012 datoriile Apaterm către Electrocentrale erau de 17 milioane lei, iar după trei ani fără vreo trei luni, datoria este de 60 milioane de lei. Adică au crescut de 3,5 ori. Înțelegeam să fie o <<grea moștenire>> și să ții datoriile la nivelul la care le-ai moștenit în 2012. Dar în momentul de față rezultatul este că au crescut de 3,5 ori. Dacă astăzi Apaterm-ul ar fi avut doar 17 milioane de lei datorie la Electrocentrale nu se punea problema întreruperii furnizării agentului termic. Dar are 60!”, a spus copreședintele PNL Galați.
Semnăturile pentru demiterea primarului, din interes politic, nu sunt o soluție
Cei doi lideri ai PNL Galați nu sunt de acord cu scoaterea gălățenilor la proteste de stradă și cu strângerea de semnături pentru demiterea primarului Marius Stan. Deși nu a pronunțat nume, Doru Resmeriță s-a referit la inițiativa PMP Galați, care a organizat mitingul de protest și a demarat strângerea de semnături pentru demiterea primarului.
„Noi propunem soluții. Cred că este cea mai serioasă abordare dacă vrem să construim ceva. Dacă nu, o să facem marketing politic scoțându-ne ochii cu tot felul de scandaluri. Azi scoatem 50 de oameni în stradă crezând că ies mii. Începem să strângem semnături, dar de fapt în spatele acelor semnături este un interes politic. Nu cred că asta e abordarea pentru 2015”, a declarat Resmeriță.
Întrebat cum se raportează PNL Galați la inițiativele PMP, Victor Dobre a fost de aceeași părere, luându-i apărarea lui Marius Stan, deși este cunoscută adversitatea dintre cei politicieni. De fapt, Dobre și-a asumat susținerea lui Marius Stan în cursa pentru primărie din 2012:
„Dați-mi voie să am o limită a bunului simț pe care l-am avut mereu în politică. Cred că nu sunt eu personajul care să iasă acum cu panoul în fața primăriei: <<Jos Marius Stan!>>. N-ar fi correct! N-ar fi correct din partea mea! Eu, personal, n-aș fi correct nici cu dumneavoastră, nici cu cetățenii Galațiului, nici cu mine”, a spus Victor Dobre.