Terapia Vojta, una dintre cele mai de succes terapii în combaterea multor boli va deveni accesibilă pentru prima dată în partea de S-E a României, în cadrul Centrului de Recuperare pentru copii cu dizabilități aparținând Fundației „Inimă de Copil”.
Specialistul Centrului de recuperare, unul dintre cei mai buni 95 din țară, recunoscut de Societatea Internațională Vojta (IVG) utilizează această terapie pentru a trata multiple afecțiuni psihomotorii.
Cristina Anghel este terapeutul Vojta care a absolvit cursul „Kinesiologia dezvoltării aplicată sugarilor, copiilor, adolescenților și adulților cu tulburări de mișcare, după V. Vojta” în urma căruia a fost acreditată să aplice această terapie. Cursul s-a desfășurat în intervalul 07.04.2014 – 29.09.2015, acesta fiind structurat pe mai multe module.
Terapia Vojta este o tehnică de fizioterapie care se utilizează pentru tratamentul afecțiunilor sistemului nervos central și aparatului locomotor. Ideea Vojta vine de la numele medicului ceh prof. dr. Vaclav Vojta, care a contribuit timpuriu la evoluarea tehnicilor de diagnostic pentru copiii care sufereau de pareză cerebrală între anii 1950 și 1970.
Terapia Vojta și tehnicile de diagnosticare sunt bazate pe locomoția reflexă. În timpul terapiei sunt aplicați stimuli externi, prin metode speciale, care duc la aceleași reacții în mod automat. Aceasta presupune aplicarea de presiune în anumite zone ale corpului. Activarea într-o manieră ritmică și coordonată a întregii musculaturi scheletice și a sistemului nervos central conduce la accesarea unor funcții blocate în rețelele nervoase dintre creier și măduvă.
Ședințele de terapie pot fi zilnice, dar sunt scurte și nu impun alte restrângeri pentru copiii aflați sub tratament. Afecțiunile ce pot fi tratate având la bază această terapie sunt: scolioza coloanei vertebrale, pareza cerebrală, hemiplegia, dezvoltarea echilibrului, motricității fine și grosiere, favorizarea deglutiției, displazia și luxația șoldului. Terapia Vojta poate fi utilizată de asemenea ca tehnică de fizioterapie și pentru alte tulburări de mișcare sau afecțiuni ale mușchilor, oaselor sau sistemului nervos. Contraindicațiile cuprind vaccinări cu vaccinuri vii, boala oaselor de sticlă, îmbolnăviri febrile acute și inflamatorii și unele afecțiuni cardiace.