Este un subiect despre care se discută de vreo zece ani, ca „Sfântul Andrei”, când este sărbătorit ocrotitorul spiritual al Galațiului să rămână sărbătoarea spirituală, religioasă, marcată prin evenimente specifice, procesiuni, expoziții, seminare, concerte și spectacole adecvate, iar „Sărbătorile Galațiului”, sărbătoarea laică, cu concerte, mici și bere, să fie mutată vara, o perioadă mai propice distracției.
Un argument ar fi că Postul Crăciunului începe la jumătatea lunii noiembrie și organizarea „Sărbătorilor Galațiului” chiar în post, cu grătare cu fleici, cârnați și mici, nu e chiar în spiritul sărbătorii religioase de „Sf Andrei”. Contra-argumentul este că foarte puțini români țin post în Postul Crăciunului.
Propunerea Asociației „Galați, orașul meu”: Pe 29 iunie, ,,Zilele Dunării și ale orașului”
Președintele Asociației „Galați, orașul meu”, Bogdan Radu Brânzan, a reluat această discuție, propunând ca „Ziua Dunării”, sărbătorită pe 29 iunie, să devină și „Ziua Galațiului”:
„Din punctul meu de vedere, ar fi mai potrivit ca această zi să devină Zi a orașului, fiind vară și în acest fel s-ar putea organiza o serie de evenimente ce s-ar înscrie în ,,Zilele Dunării și ale orașului”. Aș vedea 2 secțiuni, una retro, cu ,,Galațiul de altădată”, cu festivalul brăgii, ținute retro, decoruri create, cu participarea comunităților orașului, un gen de festival multietnic, cu spectacole în acest sens, și un concurs de fanfare. În paranteză fiind spus, dacă s-ar reabilita centrul istoric și Parcul Eminescu l-am putea organiza pe toată lungimea străzii Domnească.
Și o altă secțiune, modernă, organizată pe faleza pe care sperăm să o vedem vreodată consolidată și modernizată, cu un festival de muzică deep house/trance, cu scena amplasată pe Dunăre, pe o navă, sau barjă amenajată, spectatorii putând privi/audia de pe toată lungimea falezei.
Bineînțeles că nu putem elimina aspectul de oraș port de la care am plecat și aici mă gândesc la o plimbare de agrement pe Dunăre, cu plecare simultană din Galați și Brăila cu navele istorice ,,Tudor Vladimirescu” și ,,Borcea”, eventual cu posibilitatea acostării în port, la Palatul Navigației și în alte puncte ale orașului, a unor tricouri imprimate cu acest eveniment, suveniruri de tot felul.
În felul acesta, aceste zile de sărbătoare, 2-3 zile, bine promovate la nivel național, ar atrage turiști și mulți bani în bugetul local, am umbla un pic la imaginea orașului, șifonată în cei aproape 30 de ani. O puteți considera o propunere adresată administrațiilor locale ale orașelor vecine, Galați și Brăila”, a propus președintele Asociației „Galați, orașul meu”.
Primarul spune că „Sărbătorile Galațiului” au intrat în memoria colectivă în ziua de „Sfântul Andrei”
Primarul Ionuț Pucheanu este reticent la ideea mutării „Sărbătorilor Galațiului” în perioada estivală, pentru că sărbătoarea orașului în ziua în care este sărbătorit ocrotitorului spiritual al orașului a intrat în memoria colectivă și gălățenii își vor dori ca și de 30 noiembrie să fie organizate concerte și alte evenimente.
„Știu aceste discuții. Din păcate sau din fericire, dincolo de frig, dincolo de micile probleme pe care le întâmpinăm noi în organizarea unui astfel de eveniment, să știți că acel eveniment s-a întipărit atât de bine în memoria colectivă, încât e posibil să ajungem să organizăm la iarnă doar partea religioasă și să ne trezim cu un număr extrem de consistent de gălățeni care vor dori să se bucure”, ne-a declarat Ionuț Pucheanu.
nu e bine asa deloc o aiureala de nedescris
sarbatorile orasului au avut mereu loc iarna nu vara toamna primavara dar este si asta o solutie desi nu o vad bine dar probabil in alte orase din tara merge nu si in asta