Sunt bani pentru consumabile! Angiograful de la Spitalul Județean, nefolosit din 2015, va fi pus în funcțiune

Pe 13 noiembrie 2015, în dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf Apostol Andrei” intra un angiograf, un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge, dar se pot realiza tratamente endovasculare în cazurile unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive etc. Angiograful fusese adus în cadrul unui parteneriat al spitalului cu Academia de Ştiinţe Medicale din România într-un proiect european de cercetare medicală, al cărui scop era dotarea cu angiografe a 17 spitale din România. Vestea bună a fost urmată de o veste rea: în proiectul european nu erau prevăzute și costurile consumabilelor și ale mentenanței.

Ministrul Cercetării, Lucian Georgescu, a anunţat că a fost deblocată finanţarea pentru achiziţionarea consumabilelor necesare angiografelor cu care au fost dotate 17 centre universitare din ţară. Aparatele, în valoare de două milioane de euro fiecare, stăteau aproape nefolosite din 2015.

„Faza a doua a proiectului, cea referitoare la consumabile, la mentenanţă, la întreţinere a fost blocată. Deci, se consideră ca am adus aparatul, l-am montat, l-am băgat în priză şi de acum treaba e rezolvată. Dar nu e rezolvată, asta înseamna mentenanţă continuă, înseamnă calificarea specialiştilor, înseamnă substanţă de contratst, radioizotopicul cu care se lucrează, de marcare şi tratament, subansamblele speciale.

Pentru această a doua parte a proiectului finanţarea a fost blocată. Aveau aparatele şi în unele locuri unde existau şi oameni şi niste resurse interne s-a mai lucrat cu ele, dar nu la întreaga capacitate şi este păcat de Dumnezeu să ţii un instrument de 2 milioane de euro, să te uiţi la el, dar care poate să facă o gramadă de lucruri pentru că acesta este un proiect de cercetare finananţate integral de la bugetul Cercetării, cu aplicaţii în diagnoză şi tratament. Am deblocat şi acest proiect. Asta înseamnă 17 angiografe în toată România, inclusiv unul la Galaţi”, a declarat Lucian Georgescu.

Ministrul a precizat că în prezent se derulează licitaţii pentru consumabile şi servicii de mentenanţă pentru toate cele 17 angiografe.

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*