„Succesul se scrie şi la feminin”. Interviu cu Zenaida Costea, preşedintele Asociaţiei Femeilor Întreprinzătoare din România, filiala Galaţi

„Succesul se scrie şi la feminin”. Interviu cu Zenaida Costea, preşedintele Asociaţiei Femeilor Întreprinzătoare din România, filiala GalaţiAFIR Galaţi s-a constituit în anul 2004 şi este o organizaţie apolitică, nonguvernamentală, nonprofit, bazată pe voluntariat. Asociaţia îşi propune să deruleze programe de susţinere a cooperării între membrii ei, dar şi între aceştia şi întreprinzători externi, să promoveze un sistem de informare în diverse domenii de interes pentru asociaţie, să apere intereselor membrilor săi în relaţiile cu organele administraţiei de stat şi sindicate. Zenaida Costea, inginer oenolog şi somelier de profesie, a devenit preşedinte al AFIR Galaţi după ce a preluat ştafeta de la Gabriela Chiriac, la începutul anului 2014. Vineri, 6 iunie, de la ora 11,00, la Galaţi are loc Conferinţa naţională „Succesul la feminin”, ediţia a XII-a

Reporter: În primul rând, am vrea să ştim cine este Zenaida Costea şi cine este AFIR din punct de vedere al membrului simplu, dar şi al preşedintelui?

Zenaida Costea: De profesie sunt inginer în industria alimentară, iar în prezent administrez firma Sc Sabbas Company SRL. Reprezint în calitate de somelier Savoareavinului.ro. Din februarie 2013 sunt şefa Scaunului Cavaleresc Galaţi din cadrul Ordinului Cavalerilor Vinului European şi anul acesta am preluat preşedinţia AFIR – Galaţi. 

Din punctul de vedere al membrului AFIR- Galaţi, consider că asociaţia poate fi o rampă de lansare în carieră şi în afacere. Însă din punctul de vedere al preşedintelui trebuie să recunosc că este o mare provocare, să încerci să coagulezi în jurul unei idei, al unui concept, mai multe gândiri, multe opţiuni, multe înclinaţii.

Reporter: Cel mai actual proiect al asociaţiei pe care o conduceţi este Conferinţa naţională „Succesul la feminin”. Ce reprezintă acest proiect?

Zenaida Costea:  Prin acest proiect vrem să arătăm că succesul se scrie şi la feminin. La nivel local şi naţional avem femei de succes, femei care şi-au îndeplinit visul în ciuda tuturor greutăţilor apărute în drumul lor către succes.

Reporter: Ce obiective are conferinţa „Succesul la feminin”?

Zenaida Costea: Obiectivul principal este promovarea femeilor de afaceri la nivel naţional. Participantele vor beneficia de networking cu reprezentante ale mediului de afaceri la nivel naţional, oportunităţi de lansare/extindere a afacerii la nivel naţional, dar şi de colaborare cu membrii CAFA (Coaliţia Asociaţiilor Femeilor de Afaceri – n.red.) specializaţi în antreprenoriat şi dezvoltarea afacerilor.

Reporter: Cine sunt invitaţii conferinţei şi ce teme vor prezenta participanţilor?

Zenaida Costea: invitatele conferinţei sunt femei care au cunoscut succesul în domeniul lor de activitate. Vă dau câteva exemple:

 •          Gabriela Ionescu – director general la Spitalul CF General Galaţi, doctor în ştiinţe medicale, ne va vorbi despre „Ingredientele Succesului”;
 •        Liana Antonina Ioniţă – consultant marketing şi vânzări, va prezenta tema „Femei de succes, o altă perspectivă”;
 •        Gabriela Chiriac – coach, trainer, antreprenor. Va prezenta tema „Ce înseamnă networking de calitate”;
 •         Luminiţa Mirescu – diamond executive director – Lider Nr. 1 Oriflame, tema: „Calea spre succes”;
 •          Alina Kasprovschi – director executiv Fundaţia Comunitară Bucureşti, cu tema „Avem nevoie de comunităţi puternice şi le putem construi împreună”;
 •          Maria Grapini – femeie de afaceri şi europarlamentar, ne va vorbi despreSocietatea civilă versus politică”;
 •          Dana Miricioiu – doctor, specializată în chirurgie plastică – microchirurgie reconstructivă.  Ne va vorbi tot despre ce presupune succesul;
 •          Cintia Colibaba – asistent universitar doctor inginer, colaborator al Centrului de Cercetări  pentru Oenologie -Academia Română Filiala Iaşi;
 • Alina Florea – managing director al ICEPRONAV Engineering Galati, „Poveşti de transformare care încep cu «La noi…»”;
 •          Gabriella Pascaru Bisi – CEO Tycoon Communication, preşedinte şi fondator She Business, va prezenta „Povestea She Business”;
 •          Oana Ionela Luca – fondator şi manager Eurocount&Audit, Luca&Luca Birou de Mediatori  Asociaţi, tema: „Business în costum de femeie”;
 •           Cristina Savu – specialist în relaţii publice, cu tema „Implicarea Adaf în dezvoltarea culturii antreprenoriale şi  integrarea femeilor pe piaţa muncii”;
 •           Corina Hagiu – director departament în Liga Studenţilor Galaţi şi membru senator al Universităţii „Dunărea de Jos” Galati, tema: „De la dorinţă la rezultat”.

Reporter: Le-aţi pregătit şi surprize participantelor?

Zenaida Costea: Cu ocazia aniversării celor zece ani de activitate, voi lansa cartea „Doamnele Galaţiului”, un omagiu adus femeilor puternice, femei care au influenţat societatea gălăţeană. Alte detalii aştept să le regăsească cititorii dumneavoastră, atât pe pagina evenimentului „Succesul la feminin”, cât şi pe pagina asociaţiei, www.afirgalati.ro. Spre seară, la finalul conferinţei, le vom încânta pe participante cu o petrecere câmpenească la Complexul Stejarul din Pădurea Gârboavele, unde vom avea parte de momente artistice cu muzică populară deosebite, susţinute de Ansamblul Folcloric Datina.

Reporter: Având în vedere că tot ceea ce faceţi în cadrul asociaţiei se bazează pe voluntariat, cât de greu este să coordonezi acest tip de acţiuni?

Zenaida Costea: Atâta timp cât totul se face cu pasiune, nu este greu.

Reporter: Amintiţi-ne câteva proiecte în care a fost implicată asociaţia şi spuneţi-ne care a fost feed-backul celor care au participat sau au beneficiat de sprijinul AFIR Galaţi?

Zenaida Costea: Cel mai impresionant proiect a fost „Umple coşul iepuraşului”, realizat cu ocazia sărbătorilor pascale. Atunci am colectat donaţii pentru copiii orfani din Valea Plopului. Ce feed-back mai bun poţi să ai decât bucuria din ochii unui copil orfan, un suflet nevinovat care se bucură de lucruri pe care noi nu le mai apreciem la adevărata valoare, dar care pentru el sunt unele dintre cele mai frumoase.

Reporter: Ce rol îşi propune să joace AFIR în mediul economic gălăţean şi naţional?

Zenaida Costea: AFIR s-a constituit pentru a apăra interesele membrelor sale în relaţiile cu organele administraţiei de stat şi sindicate, în primul rând, şi apoi pentru a implementa proiecte comune în care să  implice femeile din mediul de afaceri local şi naţional, pentru o dezvoltare cât mai corectă, rapidă şi fructuoasă a business-ului personal, nu numai din punctul de vedere al afacerii, dar şi al implicării sociale.

Reporter: Cu ce alte organizaţii colaboraţi la nivel naţional? Dar internaţional?

Zenaida Costea: La nivel naţional, AFIR – Galaţi este membru fondator al Coaliţiei Asociaţiilor Femeilor de Afaceri (CAFA), iar la nivel internaţional colaborăm cu Asociaţia Internaţională a Femeilor de Afaceri din Bulgaria, Federaţia Asociaţiilor Femeilor Întreprinzătoare din Tanzania şi Consiliul Femeilor de Afaceri din SUA.

Reporter: Este o organizaţie de acest gen necesară unei societăţi ca cea românească, în care rolul femeii, deşi minimalizat, se dovedeşte din ce în ce mai important?

Zenaida Costea: Este foarte necesară, principalul scop al asociaţiei fiind acela de susţinere a femeilor întreprinzătoare.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*