Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a încheiat contractul pentru reactualizare studiu de fezabilitate pentru „pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila” cu asocierea care a câștigat licitația, formată din Institutul de Studii si Proiectări Căi Ferate SA din București și trei firme de inginerie și proiectări din Italia, E.D. In SRL Roma, S.T.E. SRL Roma și Pegaso Ingegneria SRL Milano.
Valoarea totală a contractului este de 5.635.643,87 lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată în proporție de 85 % din fonduri alocate din bugetul Fondului European pentru Dezvoltare Regională și 15 % fonduri de la Bugetul de Stat.
„Pe lângă importanța sa națională, proiectul Podul Suspendat peste Dunăre la Brăila va deservi în condiții optime, traficul de tranzit internațional, de mărfuri și persoane de pe teritoriul României”, se spune în comunicatul CNADNR.
Compania națională pentru autostrăzi a lansat în decembrie procedura pentru selectarea firmei sau asocierii de firme care să realizeze „Reactualizarea Studiului de Fezabilitate pentru <<Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila>>”.
Tunelul…
Este de notorietate faptul că podul de la Brăila este înscris în Masterplanul General de Transport la concurență cu varianta Primăriei Galați, tunelul pe sub Dunăre, primarul Marius Stan încercând să impună și înscrierea subtraversării în varianta revizuită a Masterplanului.
Primăria Galați a lansat de două ori procedura pentru desemnarea firmei care să realizeze studiul de fezabilitate al proiectului subtraversării. Prima procedură a fost demarată prin anunțul de intentie nr 26.620 postat pe SEAP pe 14 ianuarie 2014, atunci valoarea estimată a studiului de fezabilitate fiind de 10 milioane euro fără TVA. „Obiectivul contractului este de a furniza Beneficiarului (Primăria Galați – n red) soluția optimă pentru realizarea a două tuneluri, fiecare cu două linii pe sens, care să facă legătura între Municipiul Galati și malul drept al Dunării, în localitatea Brătianu, județul Tulcea. Lungimea estimată a unui tunel este de 1, 7 km”, se spunea în anunțul postat pe SEAP în ianuarie 2014. Acea procedură nu s-a finalizat și pe 19 februarie 2015 Primăria Galați a reluat procedura pentru desemnarea firmei care ar urma să realizeze studiul de fezabilitate, de această dată contractul fiind evaluat la 22.089.500 de lei, adică 5,6 milioane euro, tot fără TVA. În etapa 1, pentru care se alocă 20% din această finanțare, ar urma să fie realizate studii geotehnice şi hidrologice, topografice, de trafic, de impact de mediu, analiza juridică a posibilităţilor de implementare a proiectului şi inventarierea modalităţilor practice de finanţare a proiectului şi a disponibilităţii surselor de finanţare şi a investitorilor. Termenul de primire a ofertelor a fost 15 aprilie.
Luna trecută, Marius Stan anunța că trecerea în Masterplan a podului de la Brăila blochează această procedură pentru că în calitate de primar nu mai poate semna contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate, deoarece achitarea unei sume de peste 5 milioane de euro pentru un proiect care nu este trecut în strategia națională pentru transport ar constitui caz penal. „Dacă am continua, în condițiile în care proiectul nostru nu este pe Masterplan și rămâne podul pe Masterplan, atunci lucrurile iau o turnură neplăcută pentru noi. În condițiile actuale ne putem alege cu un dosar penal”, a explicat Stan. Primarul a mai adăugat că se va zbate în continuare pentru ca proiectul tunelului să fie înscris în Masterplan.
Vreau sa muncesc si eu la pooooooooooooood!!!! Nu am de munca 🙁