Ştiaţi? 95.000 de pui de nisetru vor fi lansați în Dunărea inferioară !

unnamed (2)În cadrul celei de a doua etape a proiectului „Evaluarea supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni din speciile amenințate critic  lansați în Dunărea inferioară (2013 – 2015)”, finanțat prin Programul Operațional de Pescuit, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați va lansa în Dunăre pui de sturion.

Astfel, începând de marţi,  2 iunie, un  număr de 95.000  de pui de sturioni din specia ameninţată critic nisetru, vor fi lansaţi în cele două locuri speciale de lansare: Braţul Borcea,  Km 39 / Stelnica  și Dunăre Km 100 / Isaccea.

Activităţile de recepţie calitativă şi cantitativă a puilor de sturioni din specia nisetru, lansarea acestora şi recepţia serviciilor de marcare cu Codate Wire Tags (CWT) vor începe marți, la ora 10.00, în cadrul fermei piscicole a S.C. SturioFarm SA, punctul de lucru Tămădăul Mare, odată cu deschiderea  oficială a etapei a doua de lansare a puilor de sturioni din toate cele trei specii ameninţate critic: Huso huso – morunul, Acipenser stellatus – păstruga și Acipenser gueldenstaedtii  – nisetrul  şi se vor desfăşura conform programului ataşat.

În prima etapă a proiectului pilot, demarat în 2013, au fost lansați în Dunăre 90000 de pui de sturioni, din cele trei specii amenințate critic (70000 de pui de morun, 10000 de pui de păstrugă și 10000 de pui de nisetru). Aceștia sunt marcați cu cipuri CWT pentru o monitorizare eficientă. În 2014, experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos” implicați în proiect au efectuat două acțiuni de evaluare a supraviețuirii și răspândirii în Marea Neagră a puilor de sturioni lansați anterior. Totodată, în cadrul proiectului sunt implicați specialiști din țările riverane Mării Negre – Ucraina, Georgia, Turcia, Bulgaria, Serbia. Rezultatele preliminarii sunt de o importanță științifică remarcabilă, deoarece s-a reușit capturarea și  identificarea puilor lansați în Dunăre, în apele teritoriale românești, ale Ucrainei și ale Turciei.

Cea de-a treia etapă și ultima, de evaluare, din cadrul proiectului va avea loc în luna iulie 2015. Experții din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați vor definitiva un raport științific amplu asupra stării efectivelor de sturioni din cele trei specii amenințate critic, în contextul ecologic actual, și asupra măsurilor care se impun pentru salvarea acestor specii de la extincție.

În condițiile în care România este singura țară unde aceste specii se mai  regăsesc în mediul natural, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, folosind rezultatele obţinute în acest proiect pilot, va redacta o propunere de regulament  privind salvarea acestor specii  prin repopularea/popularea de susţinere a fluviilor din U.E. cu pui de sturioni.

 Propunerea va fi dezbătută, în luna septembrie 2015, cu specialiști ai Convenției privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate de Faună și Floră Salbatică (CITES), ai Direcției Generale pentru Pescuit din cadrul Comisiei Europene și ai Societății Mondiale pentru Conservarea Sturionilor, urmând ca, după validare, să devină regulament european.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. 2 iunie

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*