Alegerea unui nou viceprimar, în locul lui Radu Cosca (PC), care demisionase pe data de 11 decembrie ar fi trebuit să aibă loc în ședința de joi a Consiliului Municipal. Noul viceprimar ar fi trebuit să fie tot un reprezentant al PC, consilierul municipal Eugen Găvan. Pe locul rămas liber ca urmare a demisiei lui Cosca și din calitatea de consilier municipal urma să fie ocupat de următorul supleant de pe lista USL, Gheorghe Potârniche, de la PSD.
Alegerea noului viceprimar nu a mai avut loc deoarece primarul Marius Stan a retras de pe ordinea de zi toate proiectele de hotărâri referitoare la alegerea unui nou viceprimar și înlocuirea lui Cosca în Consiliul Municipal. Primarul și-a motivat gestul prin explicații surprinzătoare, susținând că Radu Cosca este în continuare viceprimar, chiar dacă și-a dat demisia în urmă cu o lună și jumătate. Potrivit primarului, simultan cu demisia, Radu Cosca și-a luat și concediul de odihnă, prelungit ulterior cu două zile, așa că până pe 4 februarie se poate răzgândi în privința renunțării la funcția de viceprimar. Aceste afirmații ale primarului Marius Stan au dat naștere unui puternic scandal în plenul Consiliului Municipal. S-au adus acuzații, s-au cerut demisii, s-a amenințat cu blocarea votării hotărârilor. A fost un război în toată regula, cu o miză derizorie: o funcție de viceprimar.
Schismă în USL Galați: Vals (UNPR) versus Găvan (PC)
Consilierii PC și PSD au aflat de retragerea proiectelor de hotărâri abia joi dimineață, la ședința liderilor grupurilor politice din Consiliul Municipal, la care de obicei se fac ultimele negocieri a hotărârilor de pe ordinea de zi.
Anterior, toate formalitățile fuseseră îndeplinite. Pe ordinea de zi a ședinței de plen fuseseră trecute la punctele 1 și 2 rocada prin care Potârniche devenea consilier în locul lui Cosca, la punctul 3 era reorganizarea comisiilor de specialitate ca urmare a acestei rocade, iar la punctul 30 de pe ordinea de zi era proiectul de hotărâre care prevedea alegerea noului viceprimar. Teoretic nu ar fi trebuit să fie probleme. Era vorba de înlocuirea unui reprezentant al majorității PSD-UNPR-PC cu alt reprezentat al aceleiași majorități.
Defecțiunea a apărut totuși în interiorul grupării majoritare pentru că funcția de viceprimar ce revenea PC este râvnită și de UNPR, primarul Marius Stan, deocamdată încă primar UNPR deși Ordonanța 55 a fost declarată neconstituțională, dorindu-și să îl aibă pe această funcție pe colegul său de partid Vergiliu Vals. UNPR-istul Vals, care avea din start cele șase voturi ale consilierilor UNPR, alte două voturi ale consilierilor independenți și votul unicului consilier PLR, se pare că a obținut și susținerea unor liberali și chiar a unor consilieri PSD. Dar cum această susținere nu era probabil una foarte sigură, rămânând în continuare ceva de negociat, primarul Marius Stan a preferat ca joi dimineață să retragă proiectele de pe ordinea de zi.
Un semn că unitatea majorității PSD-UNPR-PC din Consiliul Municipal este una foarte șubredă este chiar faptul că atunci când a fost supusă la vot ordinea de zi, fără cele patru proiecte de hotărâri, a votat împotrivă numai Florin Popa (PSD) și s-a abținut Eugen Găvan (PC). Toți ceilalți consilieri PSD și PC au fost de acord.
Marius Stan i-a „driblat” pe consilierii PC și PSD. Radu Cosca nu mai e viceprimar de pe 12 ianuarie
Primarul Marius Stan și-a motivat mișcarea prin faptul că Radu Cosca este în continuare viceprimar întrucât el, primarul, ca angajator, nu i-a semnat (aprobat) demisia. Potrivit legii, o cerere de demisie nu trebuie semnată de angajator.
În Codul Muncii, la art 81 aliniatul (1) se spune că „prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz”, iar la aliniatul (2) se precizează că „angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă”.
Tot potrivit Codului Muncii poate exista și demisie fără preaviz, dar poate exista și un preaviz, de 15 zile calendaristice pentru salariații cu funcții de execuție și de 30 de zile calendaristice pentru salariații cu funcții de conducere. Cum funcția de viceprimar este una de conducere și Radu Cosca și-a dat demisia pe 11 decembrie, înseamnă că exercitarea de către acesta a funcției de viceprimar a încetat de pe data de 12 ianuarie, pentru că 11 ianuarie pica într-o duminică.
STENOGRAME Prezentăm în continuare schimbul de replici dintre principalii protagoniști, primarul Marius Stan, viceprimarul Florin Popa și consilierul Eugen Găvan.
Eugen Găvan, potențialul candidat la funcția de viceprimar, a cerut introducerea pe ordinea de zi a celor patru proiecte pe hotărâri.
„Eugen Găvan: În discuția de dimineață am constatat cu stupoare că s-au retras de pe ordinea de zi aceste proiecte de hotărâri care au fost publicate în presă și am solicitat clarificări. Ne-ați adus la cunoștință, deși ar fi trebuit să faceți asta în adresa către USL, că domnul Cosca și-ar fi depus, cu o zi înainte de cererea de demisie, o solicitare de concediu de odihnă, începând cu data de 15 decembrie 2014. Drept urmare, pe data de 11 decembrie, când și-a depus demisia, domnul Cosca nu era în concediu de odihnă.
Pe justificările dumneavoastră, că nu mai puteți, respectiv inițiatorul nu mai dorește introducerea pe ordinea de zi din cauza acestui presupus concediu de odihnă, evident că am mai studiat încă o dată reglementările legale în domeniu și voința Consiliului Local și de aceea voi solicita Consiliului Local introducerea pe ordinea de zi a celor patru proiecte de hotărâri, respectiv: proiect de hotărâre privind încetarea de drept a mandatului de consilier local şi a celui de viceprimar a domnului Radu Cosca, al 2-lea proiect – validarea mandatului de consilier local al domnului Potârniche Gheorghe, nume de consilier care a fost comunicat de USL ca următorul pe listă, al 3-lea proiect – reorganizarea comisiilor de specialitate” și al 4-lea proiect – alegerea unui viceprimar al Municipiului Galaţi. În condițiile art 43 din Legea 215, solicit supunerea la vot a introducerii pe ordinea de zi a acestor patru proiecte.
Președintele de ședință, Mihai Bucatanschi: Mulțumim. Mai aveți ceva?
Eugen Găvan: Deocamdată nu.
Președintele de ședință, Mihai Bucatanschi: Am să dau cuvântul domnului secretar pentru ca în primul rând să ne spună dacă ceea ce a solicitat dl consilier Găvan este în legalitate.
Primarul Marius Stan: Vă rog ca în calitate de inițiator să îmi dați cuvântul mie. Nu înțeleg de unde e atâta grabă și atâta pasiune pe subiectul acesta. Probabil că îmi scapă mie alte interese. Sigur că se vor formula aici lozinci, „respectăm legea”, suntem, mă rog, în cadrul legii… Ei, eu vreau să vă dezamăgesc, să vă spun că atâta timp cât un consilier, fie el și viceprimar, își depune demisia, acesta, după cum bine se știe, este un act unilateral.
Atâta timp cât acest act nu produce efecte, cred că are timp să se răzgândească. Că se răzgândește după 24 de ore, după 48 de ore, după 10 zile, după 15 zile sau, aicea neavând contract cu primăria, legea este neclară și nu stipulează de cât timp ar beneficia pentru a se răzgândi. Domnul Cosca și-a depus într-adevăr demisia pe data de 11 decembrie după ce în prealabil și-a depus cererea de concediu, pe data de 10 decembrie. Susține dl Găvan și probabil avocații pe care i-a consultat că odată ce a doua zi și-a depus demisia, acest act anulează pe cel dinainte, care îi cere ca domnia sa, mă refer la Radu Cosca, să fie în poziția de om aflat în concediu de odihnă. Concediu de odihnă care este dreptul dumnealui.
Poate o fi așa cum zice dl Găvan și cum vor să spună avocații, dar, cum tot domnul Cosca, astăzi, vine și mai face o cerere pentru încă două zile de concediu, pe care legal are dreptul să le ia, Direcția Resurse Umane confirmă lucrul acesta, înseamnă că omul s-o fi răzgândit.
Poate, nu zic. Poate s-o fi răzgândit. Este dreptul lui legal. Atâta timp cât el figurează în concediu și dumneavoastră vreți să îl mătrășiți, să-l scoateți obligatoriu… Chiar nu știu graba asta…, pentru că luni îi expira concediul. Luni el trebuia să își poziționeze foarte clar situația de om care și-a încheiat conturile cu primăria și deci și-a dat demisia de care trebuie să se ia act, urmând procedurile legale, de vacantare a locului de consilier și de viceprimar, de completare a listei de consilieri, de completare a listei de consilieri și după aceea, de alegere, la propunerea primarului, a viceprimarului, lucruri care sunt normale și legale.
De unde graba asta și de ce vreți ca pe un om care este în concediu să îl dați afară neapărat, că vreți dumneavoastră… Vă rog frumos… Deci în calitate de inițiator… cele patru proiecte sunt în afara ordinii de zi, pentru că așa este normal și legal, nu pentru că vreau eu.
Eugen Găvan: Domnul consilier Cosca și-a dat demisia din funcția de viceprimar. Consilierii locali nu sunt în concediu de odihnă, nici în concediu medical. Deci argumentația dumneavoastră, că am profitat de concediul lui, pică, cel puțin pe latura consilierului local. Vreau să vă reamintesc că în momentul în care el urma să intre pe 15 decembrie în concediul medical, ca urmare unei cereri de pe 10 decembrie, fără să fie intrat în concediu și-a prezentat demisia. Poate a aștepta să i se termine concediul poate fi valabil în poziția de viceprimar, dar în poziția de consilier legea spune clar în Statutul Aleșilor Locali: „se adoptă în prima ședință ordinară”. Aceasta este prima ședință ordinară, ceea ce înseamnă că nu ne grăbim deloc. (…)
Marius Stan: Poate că am omis să vă spun că demisia domnului Radu Cosca nici măcar nu e semnată de angajator. Deci ea nu a produs efecte. Neproducând efecte, dați-mi voie să mă îndoiesc de tot ceea ce ați spus aici. Este în concediu și basta! Atâta tot. Nu puteți să dați un om afară. Ori, după argumentația dumneavoastră, înțeleg că dacă dl Popa Florin, în calitate de viceprimar, își ia concediul, puteți în timpul acesta, ca și consilier, să îl dați afară, să îl înlocuiți cu cineva, pentru că nu își poate desfășura activitatea de consilier. Așa rezultă din ce a spus dl Găvan. Ceea ce mă îndoiesc că e adevărat. Nu?
Eugen Găvan: E prima ședință ordinară. Nu se grăbește nimeni, aplicăm legea fără lozinci.
Marius Stan: Atâta timp cât omul este în concediu nu mi se pare normal să luăm măsuri împotriva lui. Nu e legal.
Florin Popa: Mă simt obligat să intervin atâta timp cât dl primar s-a folosit de numele meu ca să dea un exemplu. Atunci când mă voi hotărî să îmi dau demisia, voia avea tăria să cântăresc bine acest lucru și în momentul în care o dau să nu mai revin asupra ei sau a doua zi sau a treia zi să nu mai vin cu o cerere de odihnă și vă promit că dacă acest lucru se va întâmpla mă puteți pune la panoul de onoare, la Primărie.
Ceea ce vreau să vă spun este că nu s-a grăbit nimeni, iar dacă s-a petrecut o eroare sau o greșeală cineva trebuie să și-o asume. Atâta timp cât secretarul unității administrativ-teritoriale solicită USL-ului să precizeze care este următorul supleant pe listă, omițând să spună că încetarea, invalidarea mandatului de consilier al domnului Radu Cosca, pe care eu îl apreciez, este un bun coleg și am fost surprins să aud că și-a dat demisia, dar am respectat actul dumnealui de voință.
Atâta timp cât hârtia pe care USL-ul a primit-o, din eroare, din neștiință sau din altceva, nu s-a făcut nicio mențiune că respectiva nominalizare a supleantului va interveni după ce Radu Cosca se întoarce din concediu, sigur că a pus USL-ul într-o situație total nepotrivită și cred că nu putem să perorăm acum, să punem la stâlpul infamiei că ne grăbim să dăm afară pe un om aflat în concediu.
Aș vrea ca dl secretar Radu Kovacs să ne spună aici, de față cu toată lumea, de ce a folosit această omisiune pentru a ne induce pe noi în eroare. A avut în intenție să ne facă să ne certăm aici, de față cu toată lumea? Să arate că unii sunt mai competenți și alții mai puțin competenți? Din punctul meu de vedere orice prostie sau greșeală sau omisiune pe care o faci trebuie să ți-o asumi și îi cer domnului secretar să își dea demisia pentru greșeala pe care a făcut-o.
Primarul Marius Stan: Nu neapărat în intenția de a-l apăra pe secretar, dar mi se pare că a procedat cum nu se poate mai corect. A luat act și de o demisie a domnului Cosca. Este normal, gândim în viitor, pentru viitor. Că viitorul însemna data de 29 ianuarie sau la următoarea ședință din februarie asta nu era chiar treaba secretarului. Trebuia să prezinte așa cum a prezentat la mapă sau la ședințele pe comisii, s-au prezentat subiecte de proiecte de hotărâre cu mult înainte, cu o lună, cu două, cu trei, pentru a fi analizate. Tot așa și aici. Nu văd de ce e vinovat, pentru că a prezentat o situație existentă? De ce? A anunțat USL-ul să fie pregătită ca la momentul potrivit, repet, punctez, la momentul potrivit, să aibă desemnat și un înlocuitor de pe listă. Atâta tot. Asta a făcut. Că dumneavoastră vreți astăzi, asta este o altă problemă”.
Disputele pe această temă au durat peste 45 de minute și în cele din urmă s-a trecut la votarea ordinii de zi fără cele patru proiecte de hotărâre. Au votat „pentru” apropate toți consilierii. Dintre consilierii PSD și PC s-au opus doar Florin Popa, care a votat „împotrivă” și Eugen Găvan, care s-a abținut. Rezultă că nici consilierii PSD și PC nu țineau prea mult la alegerea viceprimarului.
FOTO: VASILE CABURGAN
odata ce s-a depus cererea de demisie , persoana respectiva nu mai este angajata in institutie , nu mai are nici un drept sa ceara institutiei , drept urmare nu mai are dreptul sa aiba concediu de odihna , care sa fie platit de institutie .