Statul îi susține financiar pe fermieri ca să își cumpere echipamente pentru irigații

Prezent la Galați pentru a participa la deschiderea „Târgului de Toamnă”, subsecretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Floricel Dima, a declarat că statul îi va sprijini financiar pe agricultori pentru a-și cumpăra echipamente pentru irigarea terenurilor agricole. Este o măsură de bun augur și pentru fermierii din Galați, care din cauza costurilor energiei electrice și a lipsei echipamentelor de udare au irigat până la începutul lunii august numai 12.558 ha, adică 12% din cele 104.022 ha din județul Galați pe care există sisteme de irigații, mai puțin decât în 2016, când au fost irigate 16.751 ha.

Ministerul Agriculturii a introdus o nouă condiţie  în cadrul submăsurii 4.3, cu privire la irigaţii, astfel încât minimum 30% din valoarea proiectelor să poată fi alocată pentru achiziţia de instalaţii de irigat.

„Deoarece anul acesta nu am ajuns la suprafaţa pe care am estimat-o, în submăsura 4.3, cea care e specifică irigaţiilor, am introdus condiţia ca cel puţin 30% din valoarea proiectului să poată să achiziţioneze de instalaţii de irigat, iar în această măsură ajutorul financiar e de 100%. Dar până acum se puteau realiza doar obiective de infrastructură, spre exemplu să intervii asupra conductelor staţiilor de pompare, dar acum îi ajutăm să  achiziţioneze şi echipamenetele de irigat Organizaţiilor Udătorilor de Apă sau Federaţiei Udătorilor de Apă, astfel încât aceste organizaţii să poată prin echipamentele achziţionate să mărească suprafaţa pe care o vor iriga”, a declarat Floricel Dima.

În acest an, la nivel național s-a triplat suprafața de terenuri agricole irigate

Dacă anul trecut suprafaţa de teren agricol care a fost irigată la nivel național a fost de 200.000 ha, anul acesta, prin acordarea gratuită a apei, s-a ajuns la 600.000 de terenuri agricole irigate, fără să fie atins însă obiectivul de un milion de hectare irigate,.

„Noi aveam aşteptări de peste un milion ha irigate, dar am văzut că nu se poate îndeplini acest obiectiv pentru că agricultorii au fost luaţi pe nepregătite. Pe de o parte ne solicitau ”Daţi-ne scutire la energie pentru apă sau să găsiţi o metodă de acordare astfel încât să  avem apa mai ifetin”. Am găsit, am dat apa gratuit. În schimb ei nu erau pregătiţi cu mijloacele de udare, cu echipamente, utilaje, instalaţii”, a precizat Dima.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*