Situaţie ciudată în revendicarea terenului de peste Siret: din documentele oficiale au dispărut 300 ha!

Consiliul Municipal a amânat luarea unei decizii cu privire la restituirea suprafeţei de 655 ha din cele 1.000 ha ale Zonei Metropolitane de peste Siret, solicitare venită din partea Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, care face şi obiectul unui document aprobat pe 13 septembrie de Guvernul României, respectiv  „Memorandum cu tema Transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Galaţi în scopul adoptării de către acesta a unei hotărâri privind trecerea unui teren din domeniul public al municipiului Galaţi în domeniul public al statului”.

Primăria Galaţi a luat notă de Memorandumul Guvernului şi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Municipal Galaţi a fost trecut un proiect de hotărâre prin care aleşii locali urmau să se pronunțe cu privire la „trecerea terenului in suprafață de 655,29 ha, aflat în comuna Vădeni, judetul Brăila, din domeniul public al municipiului Galați în domeniul public al statului”.

Însă proiectul a fost retras în ultima clipă de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului municipal, deşi era în regulă din punct de vedere juridic, având toate avizele de 3 săptămâni.

„Este un proiect de hotărâre care avea toate avizele de mai bine de trei săptămâni. În urma discuţiilor pe care le-am mai avut cu ceilalţi factori de decizie locali, am ajuns la concluzia să retragem proiectul şi să reanalizăm această iniţiativă. Cred că pentru o astfel de decizie, atât de importantă pentru noi, este mult mai importantă o analizare a situaţiei decât să ne aruncăm cu capul înainte şi să luăm decizii pripite. Mai există potenţiale proiecte ce pot să apară în zona respectivă şi este mai bines să reanalizăm toate opţiunile. Sperăm, cât de curând, într-un dialog ceva mai direct cu Guvernul României, pentru a înţelege şi noi pentru ce ni se cere acest teren înapoi”, a declarat Ionuţ Pucheanu.

Primarul a mai adăugat că va încerca să aibă o discuţie sau un schimb de corespondenţă cu premierul Mihai Tudose, pentru a clarifica obiectivele acestui transfer de teren: „Voi încerca să am săptămâna viitoare o discuţie direct cu domnul prim ministru. Vom vedea dacă vom reuşi stabilirea unei întâlniri, dacă nu vom discuta inter-instituţional”.

De ce nu sunt revendicate alte 300 ha ?

Apare o situaţie ciudată, pentru că din documentele oficiale a dispărut o suprafaţă de 300 ha. La discuţiile din CJ Brăila pe tema revendicării se discuta de 950 ha, din cele 1.000 ha ale Zonei Metropolitane nefiind revendicate de CJ Brăila doar cele 47 ha pe care este situat cartierul Dimitrie Cantemir.

Probabil că şi la Guvern a fost transmisă de CJ Brăila cererea de transferare a 950 ha, dar după ce Memorandumul a fost aprobat de Guvern şi transmis la Galaţi se discută de 655 ha.

Cele 655,29 ha sunt date în arendă firmei SC Bonagri Holding SRL Galaţi, până în 2022, firma plătind de 2.250 de lei/ha/an. Celelalte 300 ha au fost închiriate, tot în scop agricol, firmei Ecoagra SRL Galaţi, până în 2019, cu o chirie de 825 de lei/ha/an.

Întrebarea este de ce documentele oficiale nu se mai referă şi cele 300 ha arendate. Este o întebarea pe care şi-o pune şi primarul Galaţiului: “Nu vreau să atrag atenţia şi asupra celeilalte parcele, dar nu înţeleg de ce pentru celelalte 300 de hectare, pe care le avem date în arendă către cineva de mai bine de trei ani de zile, nimeni nu spune nimic. Se pare că doar pe acestea 600 am deranjat”, spune Ionuţ Pucheanu.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*