Sistemul de încălzire centralizată se închide. Cei care vor să își instaleze centrale vor primi câte 3.000 lei

Sistemul de încălzire centralizată se închide. Cei care vor să își instaleze centrale vor primi câte 3.000 leiConsiliul Municipal (CLM) Galați a luat decizia de a închide sistemul de încălzire centralizată cu 16 voturi „pentru” ale consilierilor PSD, UNPR, ALDE  şi PMP și 6 voturi „împotrivă” ale consilierilor PNL.

În textul hotărârii CLM se spune că „se suspendă furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 01.05.2017”, dar, evident, o suspendare pe termen nedeterminat echivalează cu renunțarea la sistemul de termoficare, exprimată un pic altfel.

Cauza: pierderile de 12 milioane euro anual, suportate din banii tuturor gălățenilor

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat că s-a ajuns la luarea acestei decizii din cauza pierderilor înregistrate în sistemul de transport și distribuție a energiei termice și apei calde menajere, pierderi care erau suportate din banii tuturor gălățenilor, nu numai de către cei care beneficiau e sistemul centralizat.

„Mesajul pentru locuitorii municipiului Galați e următorul: să aibă încredere că deciziile pe care le luăm în cadrul Consiliului Municipal sunt unele care trebuie să acopere o arie cât mai mare de probleme ale gălățenilor. Nu putem fi mamă doar pentru unii. Sunt 12 milioane de euro care se scurg an de an pe absolut nimic. Oamenii care au considerat până acum că e mai bine să rămână la sistemul centralizat vor fi ajutați cu o sumă de 3.000 de lei care să le asigure independența apei calde și a căldurii pe timp de iarnă”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Potrivit unui document dat publicității de PresaGalati.ro, pierderile înregistrate din sistemul de furnizare și distribuție a căldurii și apei calde la Galați sunt în medie de 42,7%, calculate la prețul gigacaloriei aceste pierderi anuale fiind în valoare de 11,5 milioane euro.

Subvenții de 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale

Cele 36.000 de familii ale căror apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat vor primi câte o subvenție de 3.000 de lei pentru instalarea unei centrale de apartament sau a unui alt echipament care să asigure încălzirea apartamentului.

„Se aprobă acordarea unui ajutor financiar în valoare de 3.000 lei pentru  achizitionarea unui sistem de încalzire și apa caldă alternativ familiilor și persoanelor singure branșate care urmează să se debranșeze începand cu data de 01.05.2017 de la sistemul de alimentare centralizat de termoficare”, se spune în textul celei de a doua hotărâri aprobate astăzi la ședința extraordinară a CLM Galați.

Vor beneficia de aceste subvenții și cei care au datorii la întreținere în cuantum de 3.000 lei și se angajează că le vor plăti în următoarele 12 luni, dar și cei care s-au debranșat în anii trecuți și nu au datorii la întreținere.

Efortul financiar al municipalității pentru aceste subvenții este de 19 milioane de euro, o sumă destul de consistentă, care ar fi putut fi utilizată pentru modernizarea sistemului de termoficare. Dar acum, în 2017, e prea târziu pentru asta.

„În momentul de față avem alocate 12 milioane de euro pentru acoperirea acestor subvenții. Ele sunt preconizate pentru a acoperi nevoile cetățenilor pentru cei care vor depune dosarul până în luna august, urmând ca din luna august, în urma rectificărilor, să alocăm până la cuantumul necesar”, a adăugat  primarul.

Amendament PMP: subvenție de 6.000 lei. Pentru bugetul Galațiului, asta ar fi însemnat 38 milioane euro

Consilierele PMP Nicoleta Badiu și Oana Iurescu au propus ca subvenția acordată familiilor debranșate să fie de 6.000 de lei, dar amendamentul a fost respins de consilieri, pentru că potrivit primarului Ionuț Pucheanu într-un astfel de scenariu ar fi trebuit ca CLM să aloce aproximativ 38 de milioane de euro pentru subvenționarea centralelor de apartament, o sumă imensă pentru bugetul Galațiului.

De altfel primarul a explicat că această subvenție este o susținere financiară acordată celor nevoiți să găsească o soluție alternativă.

foto 1 (3)Calorgal-ul rămâne cu 100-120 de angajați. Restul salaraților, transferați la ADP

Primarul Ionuț Pucheanu a precizat că va fi operată o reducere de personal la societatea locală de distribuție: „Calorgalul nu dispare ca societate. El va funcționa în continuare, dar pe cu totul alte principii. Va rămâne cu administrarea centralelor de la ANL-uri și administrarea centralelor care vor fi instalate la unitățile de învățământ. Cred că va funcționa într-o formă mult redusă, cu nu mai mult de 100-120 de angajați. În momentul de față sunt 527 de angajați. Restul de angajați, care nu își vor mai găsi rolul vor fi preluați, cei care vor, de Gospodărire Urbană”.

Varianta „Electrocentrale” a picat. Condițiile puse de Electrocentrale, imposibil de garantat

Consilierii au respins varianta ca furnizorul local Electrocentrale SA să preia distribuția, întrucât exista posibilitatea ca Electrocentrale să rezilieze contractul în plină iarnă în condițiile în care avalanșa de debranșări ar fi scăzut numărul de apartamente racordate, una dintre condițiile puse fiind menținerea în sistem a celor 35.000 de apartamente.

„Cei de la Electrocentrale nu au beneficiat de încrederea consilierilor locali, nu neapărat ca fiind o ofertă neserioasă. Departe de noi gândul acesta. Dar existau în continuare zone neacoperite. Dacă într-adevăr se întâmpla lucrul de care ne-am lovit și noi, ca gradul de încasare de la cetățeni să fie unul foarte mic, vor fi capabili să ducă acest contract pe următorii 3 ani de zile? Sau vor putea să îl denunțe unilateral după 2-3 luni, când vor vedea că lucrurile nu merg chiar atât de bine.

Ba, mai mult, doreau atât subvenția, cât și o plată în avans din partea asociațiilor de proprietari. Noi am explicat că noi puteam face doar în parte o plată în avans, nu în totalitate. Apoi, ni se impunea menținerea unui număr minim de 35.000 de apartamente, pe care nimeni nu îl poate garanta”, a explicat Ionuț Pucheanu.

Adevărata cauză: neplata facturilor la întreținere. Valoarea facturilor neîncasate s-a triplat în zece ani

De fapt principala cauză a acestei situații este neplata sistematică a facturilor la întreținere. Fosta societate de distribuție Apaterm SA Galați a intrat în faliment în 2013, iar CET-ul Electrocentrale a intrat în insolvență din cauză că asociațiile nu au reușit să plătească facturile pentru încălzire și apă caldă, datoriile istorice ale Apaterm către Electrocentrale fiind de 334 milioane de lei, iar datoriile recente de 50 milioane.

Valoarea totală a facturilor neîncasate a înregistrat cele mai mari creşteri în perioada 2003-2005 şi începând din 2009.

În 2002, Apaterm avea de încasat o datorie de bază de 25,65 milioane lei şi penalităţi de 5,37 milioane. În 2003, valoarea facturilor neîncasate s-a dublat, ajungând la 50,95 milioane lei, iar penalităţile la 13,22 milioane lei.

După 2004, an în care cuantumul facturilor neîncasate a stagnat, a urmat o nouă creştere, în 2005 acesta ajungând la 64,1 milioane lei, iar penalităţile la 26,38 milioane.

Începând din 2009, creşterile facturilor neîncasate şi a penalităţilor au scăpat de sub control. Facturile neîncasate au ajuns la 88,37 milioane la în 2012 şi la 88,56 milioane în 2013, iar penalităţile au ajuns la 81,33 milioane în 2012 şi la valoarea-record de 87,54 milioane lei în 2013.

În 2014, Apaterm avea de încasat de la asociaţiile de proprietari 154,9 de milioane de lei, din care 72,8 de milioane de lei reprezintă valoarea totală a facturilor neîncasate, iar restul de 82 de milioane reprezintă penalităţi.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

2 Comments

  1. Locuinterle care nu sunt racordate la reteaua de gaz cum sunt incalzite ?!?!¿!

  2. Poate ne intelegeti

    Avem nevoie de o perioada de gratie de 1 an !!!!!!!!!

    V a m u l t u m i m

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*