Sindicatul Calorgal și Sindicatul Solidaritatea din Servicii Publice cer amânarea deciziei de închidere a termoficării

Perspectiva unei decizii de renunțare la sistemul de încălzire centralizată (citește AICI și AICI), care ar însemna și desființarea unor locuri de muncă de la societatea de distribuție Calorgal SA, agită lumea sindicală. Sindicatul Solidaritatea din Serviciile Publice a anunțat marți că susține demersurile Sindicatului de la Calorgal.

„Mâine, 12 aprilie Consiliul Local al Municipiului Galati va decide închiderea sistemului de termoficare! Această decizie va lăsa 36.000 de familii ale Municipiului Galați fără energie termică și va compromite definitiv termoficarea în sistem centralizat, în care s-au investit aproximativ 42 milioane euro din bani publici.

Sindicatul Solidaritatea din Servicii Publice solicită amânarea deciziei (care, odată luată este ireversibilă) și implicarea autorităților guvernamentale pentru găsirea unei soluții acceptabile”, se spune într-un comunicat al sindicatului din servicii publice.

Reamintim că primarul Ionuț Pucheanu a precizat că în cazul renunțării la termoficare nu se poate vorbi de o concediere în masă a angajaților Calorgal, ci de o reducere de personal, urmând să fie găsite variante pentru păstrarea locurilor de muncă. Una dintre variantele de lucru ar fi transferarea unor angajați de la Calorgal la Apă Canal SA, care ar intenționa să preia în administrare punctele termice.

Memoriu adresat de Sindicatul Calorgal premierului Grindeanu și tuturor instituțiilor implicate în politica energetică

Pe 7 aprilie, Sindicatul Calorgal a adresat un memoriu premierului Sorin Grindeanu, ministrului Energiei Toma Petcu, ministrului Dezvotării Regionale și Adminstrației, Sevil Shhaideh, președintelui ANRE, Nicolae Harvrileț, dar și comisarului european pentru Politici Regionale, autorităților gălățene și CNS Cartel Alfa și Federației Sindicatelor  din Servicii  Comunitare de  Utilități  Publice, cerând menținerea sistemului de încălzire centralizată la Galați.

 Redăm în continuare textul memoriului Sindicatului Calorgal: 

„Lansăm un apel de urgență către dumneavoastră în calitate de factori de decizie în vederea menținerii și funcționarii cu caracter de permanență și siguranță a sistemelor publice de alimentare cu energie termică, care reprezinta cea mai bună soluție pentru încălzirea locuințelor și furnizarea apei calde menajere către populația localităților românești și, în cazul nostru, a municipiului Galați și singura soluție care răspunde atât necesitaților sociale ale populației, cât și obligațiilor legale ce revin autorităților publice locale și centrale.

Conform legii 225/2016 autoritățile locale pot alege modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică in sistem centralizat, dar nu sa decidă închiderea acestuia printr-o asumare politica. Mai mult, autoritatea publica locala este obligata sa organizeze sistemul centralizat de încălzire pe principii economice și de eficiență în condiții care să ii permită să își îndeplinească misiunile și obligațiile specifice de serviciu public, sa gestioneze și sa asigure finanțarea furnizării acestui serviciu de utilitate publica, într-un regim de funcționare continuu al infrastructurii edilitare.

Totodată, date fiind circumstanțele specifice ale sistemului public de alimentare cu energie termica din Galați, suntem convinși de faptul că acesta mai poate supraviețui doar cu implicarea Guvernului, având în vedere responsabilitățile constituționale și cele ce rezidă din legislația în domeniu (Legea 51/ 2006, modificata recent prin legea 225/2016, precum și legea 325/2006), producătorul S.C. ELECTROCENTRALE Galați S.A aflându-se în portofoliul Guvernului, iar societatea de distribuție S.C. CALORGAL S.A. aparținând de UAT.

Pe fondul unei relaționări precare în ultimii ani între cele două componente ale SACET-ului s-a ajuns la falimentul distribuitorului și intrarea în insolvență a  producătorului, impas major care riscă SĂ AFECTEZE 36.000 DE FAMILII ALE MUNICIPIULUI GALAȚI si să COMPROMITĂ DEFINITV TERMOFICAREA ÎN SISTEM CENTRALIZAT!

Solicităm amânarea luării deciziei de către Consiliul Local cu privire la închiderea sistemului de termoficare programata pentru 12 aprilie 2017 și constituirea unei echipe comune de lucru Guvern – Primăria Galați pentru a se analiza toate variantele posibile. O astfel de echipă cu specialiști și responsabili implicați ar putea stabili 1) soluții eficiente pentru gestionarea unui sistem public de termoficare cu un parcurs realist sau 2) închiderea sistemului cu pregătirea tuturor măsurilor necesare astfel încât să fie realizate obligațiile guvernamentale și ale administrației locale și respectate normele comunitare față de cetățeni.

Veți constata în materialul anexat acestui apel faptul că demersul nostru de oprire a distrugerii sistemului centralizat de termoficare din municipiul Galați se înscrie inclusiv în strategiile europene care vizează energia termică. Menținerea în funcțiune a sistemului centralizat este un deziderat care rezolvă problema socială a salariaților întreprinderii, dar și a familiilor gălățene cu venituri mici care, din lipsa posibilităților materiale, sunt captive termoficării centralizate. Pentru aceste categorii sociale, distrugerea termoficării înseamnă condamnarea la o viață în frig și mizerie.

Or, permiterea de către Guvernul României a unei situații care sa afecteze igiena si sănătatea publica este de natura a încalcă însăși Constituția României.

În anexa acestei scrisori detaliem toate aceste efecte imediate, în măsura în care le putem estima în lipsa unei analize de impact realizate de autoritățile competente, singurul demers care ar justifica o eventuală decizie de închidere a sistemului centralizat.

Pe lângă problemele sociale de proporții generate pe termen scurt, mediu și lung, exploatarea unor sisteme individuale de încălzire inadecvate (situație ce nu va putea fi controlată) va conduce, cu siguranță, la accidente cu importante consecințe și poate chiar pierderi de vieți umane și materiale însemnate, la poluarea inacceptabila a aerului si la afectarea ireparabila a arhitecturii municipiului Galați.

Având în vedere impactul socio-economic, considerăm că decizia de închidere a sistemului public de termoficare nu poate fi luată doar prin asumare politică, fiind necesare puncte de vedere de specialitate independente, inclusiv a actorilor relevanți implicați în funcționarea sistemului și beneficiarilor.

Așadar, pentru identificarea celei mai bune soluții în situația dată, insistăm asupra asigurării unei modalități de lucru cu implicarea Guvernului României, a Ministerului Energiei, M.D.A.R.P. și altor ministere, a autorității publice locale și a unor specialiști în insolvență în domeniul energiei și alte domenii adiacente, care să aibă o bună practică dovedită și expertiză în domeniul vizat. Situația complexă și urgentă de la Galați nu mai permite experimente supuse eșecului cât timp, din experiența localităților în care s-a renunțat la alimentarea centralizată cu energie termică, repunerea în funcțiune a sistemului centralizat este imposibil de realizat.

Ar mai fi de menționat investițiile din bani publici care au vizat modernizări ale sistemului public centralizat de termoficare (din 2005 până în 2013 – 21 mil euro la distribuție și cca. 21 mil euro la producătorul de energie termică). Aceste sume substanțiale investite fac inacceptabil un deznodământ ca cel anunțat.

Întrucât înțelegem că rolul sindicatului este și acela de a contribui la bunul mers al societății unde membrii acestuia își desfășoară activitatea, am făcut acest demers către toți factorii care ar fi interesați, epuizând astfel mijloacele în acest demers amiabil. Desigur, ne temem ca încălcarea de către municipiul Galați prin organele sale de reprezentare a obligațiilor ce-i incumba cu privire la furnizarea serviciilor de utilitate publica poate genera o serie nelimitata de litigii inițiate de utilizatorii actuali ai sistemului public de încălzire, direct sau prin intermediul asociațiilor, dar și de sesizări ale acestora adresate OPC si ANRE, dar chiar și către ministerul afacerilor interne și ministerului dezvoltării regionale și administrației publice pentru constatarea contravențiilor de sistare nejustificata a serviciului de încălzire in sistem centralizat, de nerespectare de către UAT a dispozițiilor legii 51/2006 privind obligația de furnizare a energiei termice, de nerespectare a normelor privind igiena publica și sănătatea populației, etc.

În apelul nostru final includem solicitarea ca, în situația în care sistemul public de termoficare ar fi închis, să fie inițiat un Plan social cu măsuri concrete în sprijinul salariaților și să se facă demersurile necesare pentru obținerea veniturilor în completare prevăzute de OUG 36/2013 pentru cei 527 salariați ai CALORGAL S.A și cei 345 de salariați ai ELECTROCENTRALE S.A care ar urma să rămână fără locuri de muncă. Măsura concedierii în unele cazuri vizează 2 sau mai mulți membri din aceeași familie. Mai mult, din cauza specializărilor si a cererilor reduse pe piața locală a muncii, acești salariați nu își vor putea găsi cu ușurință un loc de muncă.

Pentru cetățenii din București aflați într-o situație similară, autoritățile centrale si locale au găsit o soluție acceptabilă din punct de vedere social,  politic și economic. Ne punem speranța ca si pentru cei 300.000 de locuitori din comunitatea gălățeană se vor analiza opțiunile disponibile și decide soluții asemănătoare pentru rezolvarea impasului în care se regăsește sistemul de termoficare.

În speranța că veți aprecia eforturile noastre, ne manifestăm disponibilitatea participării la orice întrunire sau dezbatere organizată în vederea identificării soluțiilor optime pentru rezolvarea situației critice prin care trece atât serviciul centralizat de termoficare cat și populația din municipiul Galați.           Suntem pregătiți să punem la dispoziție ipoteze de lucru, analiza și argumentele noastre și să vă asigurăm de atitudinea noastră constructivă!”.

Memoriul este semnat de președintele Sindicatului Calorgal, Cristinel Ciubotaru

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*