SFATUL AVOCATULUI: Ce să faceți dacă vreți să plecați ȋn concediu cu copilul, iar celălalt părinte nu vă dă acordul? SUPLINIREA ACORDULUI PARENTAL, ȋn cazul părinților divorțați

În situația în care părinții nu se înțeleg în privința deciziilor privitoare la minori, părintele interesat se poate adresa instanței de judecată cu acțiune, în vederea suplinirii acordului parental. Spre exemplu, în cazul în care părinții separați exercită, în comun, autoritatea părintească asupra minorilor, iar unul dintre părinți dorește să meargă în vacanță în străinătate însoțit de copii, fără a avea acordul celuilalt, se poate adresa instanței de judecată pentru pronunțarea unei hotărâri care să țină locul acordului.

Citește și: Ascultarea minorilor în cadrul proceselor civile

După modificările legislației din domeniul relațiilor de familie, regula, în cazul părinților divorțați, este să exercite autoritatea părintească asupra copiilor minori în comun. În concret, acest lucru înseamnă că fiecare decizie majoră cu privire la minor se va lua prin consens. (înscrierea la grădiniță/școală, înscrierea la medicul de familie, posibilitatea călătoriilor în afara granițelor etc.). Astfel, art. 36 din Legea 272/2004 actualizată, prevede: în situația în care ambii părinți exercită autoritatea părintească, dar nu locuiesc împreună, deciziile importante, precum cele referitoare la alegerea felului învățăturii sau pregătirii profesionale, tratamente medicale complexe sau intervenții chirurgicale, reședinta copilului sau administrarea bunurilor, se iau numai cu acordul ambilor părinți.

Cea mai întâlnită speță – neînțelegerile cauzate de deplasările în străinătate ale minorilor

Situațiile de divergență pot fi multiple și nu sunt enumerate cu titlu limitativ de legiuitor. În practică, cea mai întâlnită speță o reprezintă neînțelegerile cauzate de deplasările în străinătate ale minorilor.

Acțiunea de suplinire acord parental poate fi depusă pe calea ordonanței președințiale și trebuie să îndeplinească trei cerințe: urgența, vremelnicia și neprejudecarea fondului. Condițiile se vor analiza și argumenta raportat la fiecare dosar în parte. Dovedirea acțiunii se poate face prin orice mijloc de probă (înscrisuri, martori, interogatoriu, audiere minori), cu obligația de a nu fi tergiversată judecata și de a nu implica un timp îndelungat de administrare. Cererea va fi judecată de urgență și cu precădere.

Suplinirea acordului parental poate fi solicitată pentru acțiuni concrete, pe perioade limitate de timp.

În cazul în care părintele nu este de găsit și nu contribuie în nicio modalitate la creșterea și educarea minorilor, se poate formula acțiune pentru exercitarea autorității părintești exclusive (custodia unică).

Av. Diana Alexandra Grama,

Baroul Galați

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*