Sentinţa fostului prefect Bocăneanu: 8 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, şantaj, fals şi abuz în serviciu

Fostul prefect de Galaţi, Cătălin Emanoil Bocăneanu, este primul prefect din ţară care e condamnat pentru fapte de corupţie pe care le-a comis în perioada exercitării mandatului de prefect.

Exact în urmă cu 4 ani, în seara de 14 noiembrie 2013, procurorii DNA Galaţi au descins, însoţiţi de “mascaţi”, la Prefectura Galaţi şi au efectuat percheziţii la cabinetul prefectului. Cătălin Bocăneanu a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de trafic de influenţă şi după audieri a fost prezentat instanţei Tribunalului Galaţi, care a dispus arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Acuzaţii grele, ani grei de închisoare

În dosarul 609/121/2014, magistraţii Tribunalului Galaţi s-au pronunţat la finalul a trei ani de procese, prin sentinţa nr 669/2017 condamnându-l pe Bocăneanu la 8 ani de închisoare, cu executare şi interzicerea unor drepturi.

Sentinţa este un document foarte amplu, numai “soluţia pe scurt” având dimensiunea spaţiului editorial a aproape două pagini de ziar. Magistraţii au reţinut în sarcina fostului prefect mai multe fapte de corupţie, de la trafic de influenţă în formă continuată şi şantaj, la instigare la fals intelectual, fals în declaraţii, participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată, instigare la abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Pedepsele administrate pentru fiecare dintre aceste infracţiuni au fost contopite şi fostul prefect a fost condamnat la 8 ani de închisoare, din care va mai executa 5 ani de închisoare după ce judecătorii au scăzut din pedeapsă cei aproape 3 ani în care fostul prefect s-a aflat în arest preventiv.

“În temeiul art. 38(1) şi art. 39(1)(b) CP 2014, contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză cu pedepsele anterior descontopite, urmând ca inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin să execute pedeapsa de 3 ani închisoare, sporită la 8 ani închisoare, precum şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66(a), (b) şi (d) CP 2014 pe o perioadă de 4 ani. (…). În temeiul art. 40(3) şi art. 71(2) Cod 2014, deduce din pedeapsa rezultantă perioadele deja executate: – durata reţinerii şi arestării preventive din prezenta cauză de la 15.11.2013 la 13.12.2013 şi de la 07.05.2014 la 27.06.2014 – perioada executată în baza sentinţei penale nr. 505 /10.12.2015 a Tribunalului Galaţi de la 06.10.2014 la 14.02.2017 – perioada executată de la 04.05.2017 – 26.09.2017”, se spune în sentinţa nr 669/10.11.2017.

Victime colaterale

Au mai fost condamnaţi la un an de închisoare, cu suspendare, Bogdan Valentin Topală şi Carmen Cotan, ambii acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, informaţiile respective fiind subiectele unor examene pentru ocuparea prin concurs a unor funcţii de conducere.

Fostul şef interimar al ISU, colonelul Vasile Balaban, a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 61 din Legea nr. 78/2000, executarea pedepsei fiind suspendată pentru un termen de încercare de 4 ani. Colonelul Balaban a fost pus sub acuzare de DNA pentru că ar fi beneficiat de susţinerea lui Cătălin Bocăneanu pentru câştigarea concursului pentru funcţia de inspector şef al ISU Galaţi.

Principala infracţiune, traficul de influenţă

Cătălin Bocăneanu a fost jurist în cadrul Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în urmă cu câţiva ani fiind promovat în funcţia de director al Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei (DJEP) Galaţi. În mai 2012, odată cu instalarea guvernului USL a fost numit prefect. Părea doar un funcţionar care îşi respecta cu stricteţe atribuţiunile.

Descinderea procurorilor DNA la Prefectura Galaţi a avut loc după ce Elena Schipor, şefa DJEP Galaţi, adică tocmai cea care fusese numită interimar în locul său, a denunţat la DNA presiunile pe care le făcea asupra sa prefectul Bocăneanu, care îi cerea să o angajeze o prietenă a soţiei sale.

La descinderea în cabinetul prefectului, procurorii DNA au găsit un bileţel care era indiciul traficului de influenţă pe care prefectul ar fi urmat să îl exercite pentru numirea unor persoane în funcţii publice.

Anterior, prefectul Bocăneanu încercase să intervină la Poliţia Rutieră pentru ca unui angajat de la cabinetul prefectului să nu îi fie suspendat permisul.

Procurorii DNA l-au mai acuzat pe prefect şi că a încercat să afle subiectele de la concursul pentru numirea şefului ISU Galaţi, pentru ca acest concurs să fie câştigat de colonelul Vasile Balaban, care era numit interimar la conducerea ISU.

Fostul prefect a mai fost acuzat, în alt dosar, că ar fi ignorat acte administrative pentru a ajuta Clubul Fotbal Club Dunărea să primească de la Primăria Galaţi o finanţare de 500.000 lei.

În cazul exterminării Ilenei Schipor, Bocăneanu a căzut în plasa unui „interlop” din Brăila care era de fapt ofiţer sub acoperire

Bocăneanu s-a ales cu un nou dosar după ce a încercat să angajeze un interlop din Brăila care să o extermine pe Ileana Schipor, care era martor denunţător în primul său dosar.

În toamna lui 2013, când era în arest preventiv pentru faptele de corupţie, Cătălin Bocăneanu s-a împrietenit în arestul IPJ Galaţi cu un arestat din Brăila, care i s-a prezentat ca făcând parte din lumea interlopă.

Bocăneanu i-a propus „interlopului” să îi găsească pe cineva care „să îi facă de petrecanie” Elenei Schipor, şefa Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei (DJEP) Galaţi, care contribuise la arestarea sa pentru fapte de corupţie.

Bocăneanu şi „interlopul” au căzut la înţelegere, dar brăileanul nu era chiar era „interlop”, aşa cum se prezentase, ci ofiţer sub acoperire şi discuţiile au fost înregistrate. Imediat după ce ofiţerul de poliţie a părăsit arestul IPJ Galaţi, cazul a fost înregistrat la IPJ Brăila şi informaţiile au ajuns la procurori, care au organizat flagrantul în cursul căruia fostul prefect negocia modul în care urma să fie răzbunat, prin violenţele asupra Elenei Schipor.

 

 

 

 

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*