Ședință extraordinară a Consiliului Municipal, la care se hotărăște soarta încălzirii centralizate

CLMConsiliul Municipal se întrunește miercuri (12 aprilie 2017)  în ședință extraordinară pentru a pentru a lua o decizie cu privire la viitorul sistemului de încălzire centralizată.

Pe ordinea de zi sunt cele două proiecte de hotărâri care s-au aflat și pe ordinea de zi a ședinței de pe 28 martie, dar au fost retrase de primarul Ionuț Pucheanu pentru a permite reprezentanților CET-ului Elecrocentrale SA să vină cu proiect prin care CET să preia și partea de distribuție și să continue încălzirea în sistem centralizat și furnizarea apei calde în sezonul rece.

Primul proiect de hotărâre se referă la „aprobarea unor măsuri legate de sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”, iar cel  de al doilea vizează „acordarea unui ajutor financiar din bugetul local pentru achiziționarea unui sistem de încălzire și apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, persoanelor debranșate de la sistemul centralizat de termoficare și a procedurii de acordare a ajutorului financiar”.

Varianta Electrocentrale: gigacalorie cu 75 lei mai ieftină și economii de 35 milioane la municipalitate

Proiectul propus de administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, prevede menținerea în funcțiune a sistemului centralizat doar pe perioada sezonului rece, deci fără apă caldă în timpul verii și constă în preluarea de către Electrocentrale a părții de distribuție.

Este prevăzută o reducere a prețului pe gigacalorie de la 198 de lei la 123 de lei, obținută prin reducerea numărului de angajați și reducerea cheltuielilor cu reparațiile și a cheltuielilor materiale.

S-ar reduce cu 35 milioane lei și cheltuielile suportate de la bugetul Consiliului Municipal Galați pentru susținerea financiară a sistemului de termoficare, de la 58 de milioane lei, cât a fost efortul financiar al municipalității în 2016, la 23-24 de milioane lei.

Electrocentrale a obținut acordul Romgaz Mediaș pentru preluarea distribuției de la Calorgal

Deoarece Electrocentrale este în insolvență, proiectul propus de Sinan Mustafa trebuie aprobat de Adunarea Creditorilor de la Electrocentrale, contând decisiv opinia principalilor creditori, Romgaz Mediaș și Transgaz.

Administratorul special al Electrocentrale a anunțat luni că a obținut acordul Romgaz și în aceste condiții a și depus la Primărie cererea pentru preluarea sistemului de distribuție a căldurii.

„Vot pozitiv de la Romgaz pentru strategia societății noastre de preluare a distribuției agentului termic în municipiul Galați.

Astăzi vom depune la Consiliul Local în, mod oficial, propunerea de preluare a acestei serviciu. Ea se va face totuși în anumite condiții legate de numărul de consumatori și modalități de plată care, în principiu, nu ar trebui să difere față de cele de anul trecut.

Urmează mâine ședința în comisia de specialitate și apoi miercuri votul decisiv din cadrul ședinței Consiliului Local”, a precizat Sinan Mustafa.

 

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*