Se profilează sfârșitul încălzirii centralizate. Subvenții de până la 2.700 lei pentru montarea centralelor de apartament

Se profilează finalul încălzirii centralizate. Subvenții de până la 2.700 lei pentru montarea centralelor de apartamentLa Parcul de Soft a avut loc cea de a II-a dezbatere publică pe tema soluțiilor care vor fi puse în practică în iernile viitoare pentru încălzirea celor 36.000 de apartamente care mai sunt racordate la sistemul de încălzire centralizată.

Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, „cea mai potrivită variantă pentru acest moment ar putea fi montarea unui sistem alternativ de încălzire pentru cei care au rămas branșați în sistemul centralizat”. Alternativa este montarea centralelor de apartament în cazurile apartamentelor din blocurile racordate la rețeaua de gaze naturale sau aparatelor de aer condiționat, în cazurile blocurilor neracordate la gaze.

Potrivit datelor municipalității, păstrarea sistemului de încălzire centralizată supune bugetul orașului la un efort considerabil, de 12 milioane de euro anual, pentru acoperirea pierderilor. Modernizarea sistemului în baza unui împrumut de la Banca Europeană pentru Investiții, cu care s-a ajuns la un acord în 2014, ar costa 55 milioane euro, dar în condițiile în care în ultimii ani numărul apartamentelor racordate la termoficare s-a redus de la 61.000 la 36.000 este posibil ca această investiție să nu fie justificată dacă numărul apartamentelor branșate va scădea în continuare. Așa că se pune problema renunțării la sistemul centralizat și adoptării soluțiilor alternative.

„În viitorul apropiat, un fond pe care îl putem accesa, care să degreveze bugetul local, fonduri europene sau de la guvern sau, știu eu, un grant de la vreun alt guvern, cu siguranță vom accesa în vederea revitalizării acestui sistem. În momentul de față, să ne împrumutăm de cincizeci și ceva de milioane de euro, pe 4 ani, 5 ani sau 10 ani, ca să putem repune pe picioare un sistem, vă spun că nu îmi asum responsabilitatea unei astfel de investiții. Cu banii ăștia, 55 milioane euro, putem face multe altele în Galați”, a declarat primarul, care a mai precizat că singura variantă este trecerea la soluțiile alternative pentru încălzirea celor 36.000 de apartamente: „Eu nu spun că e cea mai bună variantă, dar pot spune cu siguranță că e cea mai bună variantă pe care ne-o permitem acum și care rezolvă această problemă azi, nu peste 5 sau 10 ani. Mai periculos decât a lua o decizie proastă e să nu iei niciuna”.

Decizia ar urma să fie luată de Consiliul Municipal în ședința de pe 28 martie, când s-ar putea decide renunțarea la sistemul de încălzire centralizată și cuantumul subvențiilor  de până la 2.700 lei pentru montarea centralelor de apartament. Va stabilită o grilă, subvențiile fiind în funcție de numărul de persoane și veniturile fiecărei familii.

Propunere a Electrocentrale: reducere cu 80-100 lei pe gigacalorie a tarifelor de distribuție

Administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, a avansat o propunere, de renunțare la furnizarea apei calde menajere în perioada de vară și de reducere a tarifelor de distribuție, care ar duce la economisirea anual a 31 – 33 milioane de lei din costurile plătite la bugetul local pentru termoficare. Sinan Mustafa a propus o analiză pe cifre a costurilor termoficării la Galați, în comparație cu alte orașe, Constanța, Oradea, Ploiești, Timișoara si Iași.

„Rețin că în aceste localități prețul de producție si transport este între 234-246 lei/Gcal fără TVA, si chiar între 186-278 lei/ Gcal, incluzând si distribuția la Iași, Ploiești si Oradea.

La noi, la Galați, producția si transportul agentului termic efectuat de Electrocentrale Galati costă 189 lei/Gcal.

Distribuția, în schimb, costă la Constanța 106 lei/Gcal, iar la Timișoara chiar 78 lei/ Gcal, în timp ce la Galați costă 197 lei/Gcal.

Eu consider că cel mai bine ar fi în această etapă să ne raportăm la Constanța și Timișoara, iar dacă reușim acest lucru trag matematic concluzia că putem lua în calcul o reducere de tarif la distribuție. Nu suntem în posesia datelor de la distribuitor, însă cred că este gestionabilă o reducere de tarif pe distribuție în Galați cu până la 80-100 lei/Gcal.

Acest lucru îl știe cel mai bine distribuitorul, însă dacă este exclusă de către acesta, noi ne oferim ca pe baza datelor primite de la Calorgal SA, să venim cu un plan de măsuri care să aibă ca și finalitate un astfel de rezultat.

Nu cine face distribuția este important, ci cum aceasta se face. De aici aș vrea să se rețină nu că Electrocentrale dorește să preia și distribuția, ci faptul că sunt noi posibilități de reducere a costului cu aceasta.

Dacă am lua în considerare, astfel, un scenariu de funcționare a sistemului centralizat doar în sezonul rece și cu o reducere de 80-100 lei/Gcal la distribuție, în felul acesta pe întreg sistemul, bugetul local ar putea economisi anual 21 milioane de lei din efortul municipalității în perioada de vară, (când se furnizează doar apă caldă, cu abur industrial de la combinat – n red), adică 3,5 milioane în fiecare din cele 6 luni și 10-13 milioane lei din reducerea subvenției prin reducerea prețului la distribuție cu 80-100 lei/Gcal.

Adică, în total, între 31-33 milioane de lei anual, în condițiile în care efortul municipalității anul trecut a fost de peste 58 milioane de lei”, a propus Sinan Mustafa.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*