După o serie de amânări, s-au finalizat lucrările de modernizare a Şcolii nr.9 „Calistrat Hogaş” din municipiul Galaţi, realizate cu fonduri europene. În total, prin Programului Operaţional Regional (POR) 2007-2013, şapte instituţii de învăţământ din întreg judeţul au fost modernizate, reabilitate sau extinse cu bani de la Uniunea Europeană, iar la o alta lucrările abia au început.
Reabilitări în interior şi la exterior
La Şcoala nr.9 s-a înlocuit acoperişul cu unul tip şarpantă, s-a făcut termoizolaţie exterioară, au fost înlocuite tâmplăria interioară şi exterioară, pardoselile din parchet sau gresie, faianţa din grupurile sanitare, lambriurile, instalaţiile termice, electrice şi sanitare. În plus, s-au văruit pereţii, s-au refăcut aleile din curtea şcolii, terenul de sport şi împrejmuirea unităţii de învăţământ, a fost reamplasată sala de sport şi s-a construit rampă de acces pentru persoanele cu handicap.
„Este a patra unitate de învăţământ din Galaţi pe care o modernizăm cu bani europeni şi acest lucru reprezintă cel mai bun semnal că facem eforturi susţinute ca să atragem fonduri cât mai consistente de la Uniunea Europeană pentru îmbunătăţirea infrastructurii şcolare. Ne dorim să continuăm pe această cale, să facem proiecte cât mai multe şi să atragem finanţări din ce în ce mai numeroase pentru a moderniza rând pe rând toate unităţile de învăţământ din oraş. Îmbunătăţirea infrastructurii şcolare şi de sănătate este o prioritate a mandatului meu şi spun că am făcut paşi importanţi în această direcţie”, a spus primarul Marius Stan, în contextul inaugurării construcţiei reabilitate. Valoarea totală a proiectului de modernizare a Şcolii nr.9 „Calistrat Hogaş” se ridică la 3,6 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei reprezintă asistenţă financiară europeană nerambursabilă.
Deocamdată, aproape şapte milioane de euro investite în educaţie
În total, din 2007 încoace, în judeţul Galaţi s-au reabilitat cu fonduri europene şapte instituţii de învăţământ. Patru sunt în municipiul Galaţi, printre care Grupul Şcolar „Gheorge Asachi” (actualul Liceu „Mircea Eliade”), Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Şcoala nr.38. Una singură dintre cele este din Tecuci – Şcoala Nr.11 „Iorgu Iordan”, iar celelalte două sunt din judeţ – Şcoala nr.2 Lieşti şi Şcoala Fântânele din comuna Scânteieşti. Şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din municipiul Galaţi beneficiază de fonduri europene pentru reabilitarea unui corp de clădire, lucrările care abia au început urmând să se încheie peste zece luni.
În total, pe proiectele destinate infrastructurii de educaţie, judeţul Galaţi a atras 6,84 milioane de euro, în această sumă fiind incluse însă şi o serie de modernizări de care au beneficiat laboratoarele Universităţii „Dunărea de Jos”. Această sumă reprezintă peste 10% din valoarea fondurilor europene atrase în investiţiile de la nivelul judeţului Galaţi prin POR 2007 – 2013.
O altă veste bună pentru şcoli este că, datorită faptului că Primăria municipiului Galaţi a fost inclusă într-un proiect-pilot al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor de utilitate publică, cinci şcoli generale (nr.26, nr.28, nr.29, nr.34 şi nr.43) vor beneficia, în următoarea perioadă, de investiţii în valoare de 2,8 milioane de lei.