FOTOGALERIE. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei. Se împlinesc 25 de ani de când Sfântul Andrei este ocrotitorul Galațiului

Evenimentele organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii Sfântului Andrei, Ocrotitorul României și al Galațiului, au culminat miercuri, 30 noiembrie, în ziua de cinstire a apostolului, cu Sfânta Liturghie, săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, din care au făcut parte ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

În debutul Sfintei Liturghii, înalții ierarhi s-au închinat la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul, aduse la Galaţi de o delegaţie a Arhiepiscopiei Râmnicului, în tradiţionala procesiune „Călători pe calea sfinţilor“, dar şi la moaştele Sfântului Apostol Andrei aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale.

La slujbă au participat reprezentanții administrațiilor celor două județe înfrățite în Arhiepiscopia Dunării de Jos, respectiv președintele CJ Galați , Costel Fotea și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu și primarul Brăilei, Marian Dragomir, autorităţi locale şi judeţene, profesori şi oameni de cultură, numeroși credincioși, precum și copii din principalele centre de cultură, tradiţie şi folclor ale Dunării de Jos, o parte dintre ei îmbrăcați în tradiţionalul port popular al zonei de la Dunărea de Jos.

În acest an, se împlinesc 25 de ani de când Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul spiritual al Galațiului. În corelare cu această semnificație, la finalul Sfintei Liturghii 25 de elevi şi studenţi din Arhiepiscopie, de la diverse facultăţi şi colegii, cu performanţe şcolare deosebite la olimpiade şi concursuri naţionale şi internaţionale pe diverse domenii de cercetare ştiinţifică, au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos diploma „Vrednicia andreiană pentru tineri“, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească.

Cuvântul de învățătură, a fost rostit de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Pe o vreme frumoasă, în timpul Sfintei Liturghii şi pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi au continuat să se închine la moaştele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi ale Sfântului Apostol Andrei. Anul acesta se împlinesc şi 21 de ani de când moaştele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse pentru prima dată în oraşul de la Dunăre, la Catedrala Arhiepiscopală.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*