Samuel Pineles – promotor al mişcării naţionale a poporului evreu

unnamed* Sionism – o mişcare politică şi religioasă naţionalistă evreiască prezentă în conştiinţa evreilor după exilul cauzat în secolul al XIX-lea de către antisemitismul rusesc şi polonez, având în vedere stabilirea unei vetre naţionale evreieşti pe tărâm strămoşesc. Mişcarea şi-a atins scopul în anul 1948, prin crearea statului Israel. Legătura cu Galaţiul? Samuel Pineles

Născut în 1843 în localitatea Brody din regiunea ucraineană Lvov şi adoptat de Galaţi, Samuel Pineles a fost unul din conducătorii mişcării sioniste din România. S-a stabilit în Galaţi, pe când avea 17 ani, împreună cu tatăl său, talmudistul Herş Mendel Pineles, fiindu-i acestuia de ajutor în afaceri. A deprins calităţile de antreprenor de la tatăl său, îngrijindu-se de prosperitatea portului Galaţi. Devenit un om de afaceri de succes, Samuel Pineles a sprijinit, din toate punctele de vedere, acţiunile de ajutorare a evreilor ce se loveau de problemele obştii lor. Ca urmare a pogromurilor ţariste şi în urma situaţiei nefericite create pentru evrei de către revoluţia bolşevică, Pineles a sărit în ajutorul celor prigoniţi şi care căutau refugiu în România.

La fel de activ a fost şi în cadrul organizaţiei evreieşti cu filială la Galaţi, B’nei B’rith, în componenţa căreia se aflau foarte mulţi oameni cu o stare socială şi financiară bună, cotizând cu sume importante de bani la fondurile de contribuţii sociale. 12 evrei sionişti au pus pe picioare, la New York, Uniunea Lojilor B’nei B’rith, ce reprezintă un fundament teologic, fiind legământul dintre Yahve şi poporul lui Israel. Încă de la înfiinţare, B’nei B’rith, sau „Fii Legământului”, şi-a afirmat idealul programatic, acela de „unire a israeliţilor în munca de promovare a înaltelor interese şi acelea ale umanităţii”. Scopul B’nei B’rith pentru România datează încă de la înfiinţarea organizaţiei, din 1843, iar tradiţia infiltrării agenţilor B’nei B’rith printre diplomaţi ai Statelor Unite ale Americii a continuat mult timp. În timpul regimului Ceauşescu, SUA l-a trimis ca ambasador pe Alfred Moses, membru B’nei B’rith. 

Activităţile din cadrul mişcării sioniste

În colaborare cu dr. Karpel Lippe, Pineles a fondat la Iaşi gruparea „Reaşezarea Ţării Israel”, iar în cadrul grupării „Iubitorii Sionului”, Samuel Pineles a fost, nu doar iniţiatorul, dar şi preşedintele Congresului Sionist de la Focşani, în anul 1881. Congresul de la Focşani a hotărât că soluţia pentru rezolvarea problemei evreieşti din România este emigrarea în Israel şi înfiinţarea de colonii agricole, pentru crearea unei vieţi noi evreieşti, independente, spre a putea continua tradiţia şi cultura evreiască, cei emigraţi urmând să dea ajutorul necesar celor care vor să emigreze.

Samuel Pineles s-a implicat şi în presa timpului, înfiinţând la Galaţi ziarul „Emigrantul”, colaborând în acelaşi timp şi la unele din cele mai importante ziare evreieşti germane, palestiniene şi engleze, în care dezbătea acerb problema evreilor la nivel global. A aderat rapid la ideea înfiinţării unui stat evreiesc în Palestina, acesta reprezentând un program de sionism politic al lui Theodor Herzi. În cadrul primului Congres Sionist internaţional, Pineles a fost ales vicepreşedinte.

Vastele cunoştinţe privind cultura română, iudaică şi universală au fost remarcate în cadrul dezbaterilor şi rubricii din revista „Opinia evreiască”.

Dispariţia „veteranului iudaismului moldav

În 1928, la Galaţi, filantropul şi activistul evreu Samuel Pineles a trecut în lumea celor drepţi,. A fost însoţit pe ultimul drum de oficialităţile oraşului Galaţi, de consulul englez şi de o delegaţie de preoţi ortodocşi. Osemintele „veteranului iudaismului moldav” aşa cum îl numeau necrologurile publicate, au fost reînhumate în Ierusalim, în cimitirul de pe Muntele Herzi, în anul 1965. Dovadă a preţuirii pe care a dobândit-o pentru virtuţile şi acţiunile sale, precum grija pentru om, pentru oraşul său, portul Galaţi, pentru prosperitatea vieţii economice a oraşului adoptiv, dar şi pentru relaţiile sale cu străinătatea, şi în semn de recunoştinţă pentru meritele lui Pineles în cadrul mişcării sioniste, numele său a fost atribuit oraşului Givat Shmuel din Israel, iar oraşele Ierusalim şi Tel Aviv au astăzi străzi cu numele lui.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*