Sâmbătă 20 mai 2017 – Noaptea Muzeelor. Vezi unde şi ce poţi vizita la Galaţi, GRATUIT

Noaptea Muzeelor 2017, care a ajuns la a 13-a editie, este un eveniment care se desfăşoarfă la nivel internaţional şi care este sărbătorit de peste 3.000 de muzee din 30 de ţări europene, potrivit unui comunicat al Reţelei Naţionale a Muzeelor.

Noaptea Muzeelor la Galaţi

Noaptea Muzeelor la Galaţi:  Formaţia Kalofonis, “Smaranda Brăescu – Regina aerului”, expoziţie foto – documentară Constantin Brâncuși

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi îi învită pe gălăţeni la un maraton expoziţional nocturn. Sâmbătă, 20 mai 2017, în intervalul orar 1800-0000, Muzeul sărbătoreşte Noaptea Europeană a Muzeelor.

Secția „Istorie” (str. Domnească, nr. 25, lângă Biserica Greacă) găzduieşte expoziţii temporare cu tematici variate – „Comorile Peleşului”, o expoziţie în care veţi regăsi gustul de colecţionar al Familiei Regale din România, de la Carol I la Mihai I, exponatele expuse acum făcând parte din Colecţia de artă decorativă a Castelului Peleş.

Lapidarium (str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2, lângă Biserica Greacă) deschis recent vă aşteaptă cu următoarele expoziţii: „Arheologie – Lapidarium”, „Aurul și argintul antic al României” şi „Civilizația tradițională din sudul Moldovei”.

Expoziţia de bază „Arheologie – Lapidarium” cuprinde bunuri culturale reprezentative din patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, descoperite în ultimii 50 de ani în  judeţul Galaţi.

Excepţionala expoziţie „Aurul şi argintul antic al României”, unică prin valoarea şi importanţa istorică a celor peste 1000 de artefacte din metale preţioase, a fost organizată de către Muzeul Naţional de Istorie a României cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, printre care se numără şi instituţia noastră.

La ora 2200, vizitatorii prezenţi aici, vor avea parte de o surpriză muzicală oferită de Formaţia Kalofonis din cadrul Asociaţiei pentru promovarea patrimoniului cultural.

Muzeul „Casa Cuza Vodă”, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galați

Din iniţiativa unor gălăţeni, în anul 1937 s-a constituit Asociaţia “Casa Cuza Vodă” care, din fondurile strânse prin subscripţie publică, donaţii şi contribuţia autorităţilor locale şi centrale, a cumpărat fosta casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza şi, la 24 ianuarie 1939, a fost inaugurată ca muzeu, sub denumirea de Muzeul „Casa Cuza Vodă”.

Reper istoric important atât pe plan local, cât şi naţional, Muzeul „Casa Cuza Vodă” găzduiește astăzi, expozițiile: „Ambient monden românesc – a doua jumătate a secolului al XIX-lea – prima jumătate a secolului XX”, „Familia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza – documente civile”, „Aparatul de radio, mijloc de comunicare”, Exponatul lunii: „Tezaurul monetar descoperit la Ţigăneşti, comuna Munteni, judeţul Galaţi”.

Muzeul „Casa Colecțiilor”, str. Eroilor, nr. 64, Galați 

Rămasă în conştiinţa gălăţenilor sub denumirea de Farmacia „Ţinc”, Muzeul Casa Colecţiilor a fost construit între 1899-1900 şi s-a impus în peisajul arhitectural al oraşului Galaţi – specific începutului de secol XX – prin elemente stilistice definitorii, având ca destinaţie iniţială o farmacie şi locuinţa farmacistului Constantin Ţinc.

Astăzi, acest edificiu, situat la intersecţia străzilor Traian, Eroilor şi dr. Carnabel, găzduieşte expoziţiile: „Ambient interior gălăţean – sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX”, „Restituiri Makşay”, „Smaranda Brăescu – Regina aerului”,  „Filatelia românească între modernitate şi contemporaneitate”, „Oameni și locuri din Bucovina”, „150 ani – Sistemul monetar românesc”.

Casa memorială Costache Negri, comuna Costache Negri, județul Galați

Memoria locurilor marcate de semnificaţii istorice merită a fi perpetuată de-a lungul timpului. În comuna Costache Negri (fostă Mânjina) din judeţul Galaţi,  situată la o distanţă de aproximativ 40 km de municipiul Galaţi, se află Casa memorială Costache Negri (secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi), amenajată în fostul conac al  familiei Negri. Aici puteți vizita expoziția „Ambient românesc – Ambient european: Conacul de la Mânjina”.

Intrarea este LIBERĂ.

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos deschis până la ora 01.00

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos  (Str. Domnească, Nr. 141) are un program de vizitare între 18.00 şi 01.00 noaptea, intrarea fiind şi aici gratuită.

Muzeul prezintă o colecţie de peste 1000 de exponate din domeniile istoriei, culturii, învăţământului şi spiritualităţii creştin ortodoxe din arealul Dunării de Jos.  Adevărate comori de patrimoniu, icoanele, cărţile vechi, veșmintele liturgice, obiectele de cult ortodox, costumele populare și obiectele din ceramică prezintă povestea devenirii noastre ca neam şi continuitatea acestei spiritualităţi până în zilele noastre.

În această perioadă, Muzeul găzduieşte expoziţia foto – documentară Constantin Brâncuși, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României. Expoziția face parte din Programul naţional 140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi, inițiat de Ministerul Culturii și propune o selecţie de tiraje moderne după clișeele  realizate de Brâncuşi la Paris, alături de colecția fotografică a inginerului Ștefan Georgescu Gorjan, cel care a ridicat monumentala  Coloană a Recunoștinței.

Fotografiile au fost donate Muzeului Naţional de Artă al României de Muzeul Naţional de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou din Paris în 2006, respectiv 2007. Expoziția poate fi vizitată în Sala Sergiu Dumitrescu.

Tot în Sala de expoziții temporare sunt prezentate lucrările participante la Concursul internaţional de icoană Culorile – lumina sufletului, inclus în proiectul educaţional Teologia în contemporaneitate, având ca participanţi pe lângă seminariile, colegiile şi liceele de artă din ţară şi lucrări din două ţări străine: Italia şi Republica Moldova.

Program artistic susținut de:

  • Fanfara Valurile Dunării din cadrul Centrului  Cultural  Dunărea de Jos Galați ;
  • Concert vocal susținut de:
  1. Corul Seminarului Teologic Sfântul Apostol Andrei Galați;
  2. Corala Camerata Juventus);
  • Concert vocal instrumental susținut de:
  1. elevii premianți din cadrul Liceului de Artă Dimitrie Cuclin Galați;
  2. artiști consacrați ai Teatrului Muzical Nae Leonard .

Noaptea Muzeelor începe la Centrul Cultural “Dunărea de Jos” de la ora 17,00, când gălăţenii vor putea vizita instituţia (deschisă până la ora 01,00) pentru a admira expoziţia de folclor “Hai la bal în tinda căşii”.

 Noaptea Muzeelor 2017 are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee şi organizaţii partenere din 45 de oraşe din întreaga ţară.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*