REMEMBER CINEMA : „Casablanca” – o poveste de dragoste a anilor ’40

Sursa foto: Flickr

Casablanca este un film american lansat în anul 1942 şi a rămas în istorie, fiind considerat unul dintre cele mai bune filme ale secolului XX. Pelicula prezintă o poveste de dragoste și compromisuri dintre Rick Blaine (interpretat de bine cunoscutul Humphrey Bogart) şi Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

În ciuda faptului că filmul a avut scenarişti de top şi o distribuţie cu actori de valoare, nimeni nu se aştepta să se bucure de succesul de care a avut parte. În anul 1944, în cadrul galei premiilor Oscar, producţia cinematografică a fost nominalizată pentru opt categorii diferite, în final echipa plecând acasă cu trei trofee pentru cel mai bun film, cel mai bun actor (Bogart) şi cel mai bun scenariu adaptat.

Povestea este stabilită în oraşul Casablanca din Maroc, în perioada în care era controlat de către regimul de la Vichy. O mare parte din acţiunea filmului are loc în Rick’s Café Américain, deţinut de personajul lui Bogart, o cafenea în care atât localnicii cât şi străinii îşi petreceau serile la mesele de poker sau ruletă. Localul atrăgea de asemenea ofițeri de război, dar și refugiați în căutarea unei modalități de a obține documentele necesare părăsirii Marocului.

Filmul are ca temă situaţia delicată în care se află Rick Blaine în momentul în care apare în peisaj fosta lui iubită, Ilsa Lund, alături de un alt bărbat şi anume Victor Laszlo (rol jucat de Paul Henreid). Acesta din urmă ocupa o poziţie de lider în cadrul rezistenţei Cehe. Vizita în local a cuplului avea scopul de a obţine nişte documente ce aveau să le faciliteze drumul către Statele Unite, în afara primejdiei reprezentată de evenimentele politice de la vremea aceea. Cu o seară înainte de apariţia celor doi, întâmplarea a făcut ca Rick să intre în posesia acestor documente. Însă, văzând situaţia creată, este pus în dificultate deoarece toată povestea implică şi sentimente de dragoste, fiind încă înflăcărat după Ilsa.

În seara următoare, profitând de faptul că au parte de puţină intimitate, Ilsa îi explică lui Rick toate detaliile legate de Laszlo și cum acesta a stat ascuns în toată perioada în care ea credea că a fost capturat. După ce toate cărţile au fost date pe faţă, cei doi foşti iubiţi se împacă iar Rick îi dă de înţeles Ilsei că îl va ajuta pe Laszlo să plece în siguranţă din Casablanca şi că ea ar urma să rămână cu el. Ulterior Rick face tot ce îi stă în puţină pentru a-i ajuta pe cei doi să decoleze împreună, o convinge pe fosta sa iubită să îl lase în urmă şi îl ameninţă cu pistolul pe căpitanul poliţiei, Louis Renault, în momentul în care acesta încearcă să îi oprească.

După un schimb de focuri între Rick şi maiorul german, Strasser, filmul se încheie cu o replică rămasă celebră în lumea cinematografiei, rostită de acesta către căpitanul poliţiei: ‘Louis, cred că ăsta este începutul unei prietenii frumoase’.

Atât felul în care au fost construite personajele cât şi dialogul dintre ele, chiar şi coloana sonoră a filmului, sunt amintite cu plăcere de către cinefili. Acestea sunt doar câteva din motivele pentru care ‘Casablanca’ şi-a asigurat un loc de frunte nu doar în topurile celor mai bune producţii cinematografice dar şi în inimile pasionaţilor de film.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*