Record la Tribunalul Galați: procent de 100% la aprobarea interceptării telefoanelor, 3.000 de cereri în 5 ani

ascultarea telefoanelorAvocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a solicitat tuturor instanţelor din ţară să îi comunice numărul solicitărilor de interceptări telefonice din perioada 2010–2015. Potrivit acestei statistici, în perioada menționată au fost înregistrate la nivel național un număr de 109.946 de cereri ale procurorilor de interceptare a convorbirilor telefonice, instanțele aprobând un număr 102.729 cereri.

Așadar, în medie, la nivel național, procentul de aprobare a cererilor de interceptare a telefoanelor este de 93,4%.

„Bunicuța a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni”

„Am cerut în baza Legii nr. 544/ 2001 privind accesul liber la informaţii publice la toate instanţele din ţară să mi se comunice numărul solicitărilor de autorizare a interceptărilor telefoanelor în perioada 2010 – septembrie 2015, numărul celor admise şi numărul celor respinse. Am primit datele de la 173 de judecătorii din cele 176 existente, de la 40 de tribunale din cele 42 existente, datele de la toate cele 15 curţi de apel, de la toate instanţele militare şi de la ÎCCJ. În total s-a cerut autorizarea interceptării telefoanelor de 109.946 ori în cei aproape 5 ani care au făcut obiectul solicitării. Din ele, au fost admise 102.729 cereri. De regulă, pe o cerere figurează mai multe persoane, rar se întâmplă să fie doar unul singur vizat de o cerere şi estimez că, în medie, e vorba de minim 3 persoane pe cerere, ceea ce înseamnă că în ăştia 4 ani şi ceva bunicuţa a ascultat, cu acte în regulă, vreo 300.000 de oameni”, a postat Radu Chiriță pe blogul său.

Statul poliţienesc e cel în care lipseşte controlul judecătoresc. „La noi, teoretic îl avem, dar practic e ca şi cum nu ar fi”

Întrebat dacă se poate vorbi despre România ca despre un stat poliţienesc, în condiţiile în care s-a ajuns la interceptarea unui număr atât de mare de persoane, Chiriţă a spus că este inacceptabil ceea ce se întâmplă.

„Faptul că se solicită e una, faptul că se încuviinţează de instanţe pe bandă rulantă este inacceptabil pentru că indică faptul că judecătorii şi-au uitat prima lor misiune într-un stat de drept, şi anume că trebuie să ne protejeze drepturile. În procedura de interceptare judecătorul a fost pus ca să preîntâmpine abuzul în ascultarea telefoanelor, or ei nu par să îşi facă treaba. E un stat poliţienesc. Statul poliţienesc e cel în care lipseşte controlul judecătoresc, or la noi, teoretic îl avem, dar practic e ca şi cum nu ar fi, pentru că dacă orice se cere se admite pe bandă rulantă e ca şi când nu am avea control judecătoresc şi ajung autorităţile să asculte pe cine vor”, a precizat reprezentantul Univesității „Babeș-Bolyai”.

Înalta Curte a aprobat 4.000 de cereri pentru ascultări de parlamentari, miniștri, judecători și procurori

„Sunt peste 4.000 de cereri încuviinţate de ÎCCJ care are competenţă să încuviinţeze cereri de ascultare a telefoanelor unei mici categorii de persoane, cum sunt parlamentari, miniştri, judecători de la ÎCCJ, judecători de la CCR, procurori de la Parchetul General. În total, dacă socotim aceste persoane, numărul lor nu depăşeşte 2.000. Asta înseamnă că fiecare a fost ascultat, ceea ce este inacceptabil”, a mai spus Radu Chiriţă.

Record la Tribunalul Galați: au fost aprobate toate cele 3.000 de cereri

Potrivit avocatului clujean, la cele 6 curţi de apel din ţară au fost admise cererile de interceptare a telefoanelor în proporţie de 100%, în total fiind vorba de 61 de instanţe care au admis tot ce s-a cerut.

„Recordul e la Tribunalul Galaţi, care din aproape 3.000 de cereri nu a găsit niciuna în neregulă. Singurele instanţe unde se pare că judecătorii chiar examinează astfel de cereri şi le admit numai pe cele care or fi ok sunt instanţele militare, dar şi Judecătoria Piteşti, Judecătoria Sector 5 Bucureşti, Curtea de Apel Galaţi.

Un caz special este cel al Tribunalului Suceava care a respins 39% din cererile formulate, dar are totuşi un număr uriaş de cereri admise, peste5.700”, a mai spus Radu Chiriţă.

Acesta s-a declarat şocat de numărul „fantastic” de mare de cereri care se adresează judecătoriilor, întrebându-se pentru ce fel de fapte s-a cerut interceptarea de 2.200 de ori la Judecătoria Constanţa sau de 1.500 ori la Judecătoria Ploieşti.

„Ca să dau alt exemplu, mă tot întreb pe cine o fi ascultat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni în 259 de dosare? Pe cine? Există 250 de dosare la acel parchet? Mă tot întreb”, a întrebat retoric avocatul.

La Galați, numărul interceptărilor a crescut de 2-3 ori

Potrivit statisticii prezentate, la Tribunalul Galați au fost aprobate, în medie, cam 600 de cereri de interceptare în fiecare an. O comparație cu statistici mai vechi ne indică o creștere de 2-3 ori a numărului de interceptări.

În 2009, Tribunalul Galaţi a aprobat în 212 de cereri de interceptare diu cele 217 înaintate de procurori, iar în 2010 a aprobat 371 de interceptări, respingând una singură.

În 2009, Curtea de Apel Galaţi a aprobat 44 din cele 51 de cereri de interceptare ale procurorilor, iar în 2010 au fost aprobate 23 din cele 32 de cereri.

Din 671 de cereri de interceptare depuse de procurori în 2009 și 2010 la Tribunalul și Curtea de Apel Galați, au fost respinse doar 21.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. Curca din PV says:

    In sfarsit a aparut acest subiect si in presa galateana. Presa mai corupta si mai manipulatoare ca in Galati greu mai gasesti.

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*