Radioterapie performantă la Spitalul Judeţean. Cazurile de cancer vor fi tratate de acum şi la Galaţi la standarde înalte

 “Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a participat astăzi, la sediul Guvernului României, alături de vicepremierul Ion Marcel Ciolacu şi de ministrul Sănătăţii, la semnarea contractului de furnizare a acceleratorului liniar de particule către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi. Unitatea medicală gălăţeană a fost inclusă în Programul de Îmbunătăţire a Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar, derulat de către Ministerul Sănătăţii şi finanţat prin acordul de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare .

Valoarea contractului este de 1.980.500 de euro (fără TVA) şi prevede accelerator liniar de particule, executarea de lucrări civile de construcţii necesare în vederea instalării echipamentelor de radioterapie, modernizarea computerului tomograf, sistem de planificare pentru tratament şi staţii de modernizare a celor existente, sisteme de înregistrare şi verificare, seturi de imobilizare pentru accelerator şi CT stimulator, precum şi un set complet de dozimetrie.

“În ultimii anii incidenţa tumorilor a crescut alarmant, astfel că dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Galaţi cu un accelerator liniar de particule este o prioritate, deoarece o radioterapie perfomantă salvează vieţi. Un accelerator liniar de particule înseamnă o eficienţă crescută a tratamentului, efecte secundare reduse şi şedinte mai scurte de tratament. Astfel, pacienţii cu afecţiuni oncologice nu vor mai fi nevoiţi sa plece pentru tratament în centrele de la Bucureşti, Iaşi sau Cluj. De acest aparat ultramodern vor beneficia şi bolnavii din judeţele limitrofe. În cadrul acestui program, cadrele medicale vor beneficia de stagii de pregătire în centrele unde există astfel de aparatură medicală. Îmi doresc ca lucrările să se desfăsoare în ritm alert, pentru ca acceleratorul liniar de particule să fie funcţional în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În plus, Consiliul Judeţean Galaţi va investi, din fonduri proprii, aproximativ un milion de euro pentru extinderea şi reamenajarea Secţiei de Radioterapie.

“Este vorba de o construcţie pentru pacienţii care vin din Ambulatoriu, pentru  a separa circuitele medicale. Astfel, cei din Ambulatoriu vor intra în noua construcţie, se vor schimba şi vor coborî cu liftul pentru realizarea tratamentului la acceleratorul liniar de particule, iar cei din spital vor avea o cale de acces subterana, direct către accelerator”, a declarat Costel Fotea , preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Conform unor date recente, necesitatea efectuării tratamentului cu energii înalte creşte în fiecare an cu 3%. Cel puţin 70-80% dintre pacienţii cu afecţiuni oncologice au nevoie de radioterapie. În 2016, în Centrul de Radioterapie de la Galaţi au fost efectuate 18.456 de şedinţe de tratament pentru 977 de pacienţi, de trei ori mai mult faţă de anul 1995. În evidenţele Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă sunt 17.208  pacienţi cu afecţiuni oncologice.

Avantajele tratamentului cu acceleratorul liniar de particule sunt:

–         posibilităţi multiple de tratament, cu regim dual: fotoni şi electroni

–         intensitatea fascicolului de fotoni la accelerator poate fi controlată şi reglată

–         eficienţa de utilizare a energiei este de aproape  95%

–         creşterea procentului de vindecare a bolii neoplazice

–         afectarea minima a ţesuturilor sănătoase din jurul tumorii

Există şi avantaje de ordin economic: posibilitatea tratării unui număr mai mare de pacienţi într-un interval de timp mai scurt, ceea ce presupune reducerea cheltuielilor legate de spitalizare şi tratament. În cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi există personal cu experienţă în radioterapie: doi medici primari radioterapeuţi, un medic specialist radioterapie, doi medici rezidenţi, un expert fizică de radioterapie, un fizician medical şi asistenţi medicali cu experienţă în acest domeniu.  Serviciul de Radioterapie din Galaţi a fost înfiinţat în 1981, se arată intr-un comunicat al CJ Galaţi.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*