« TestIMM –Imbunătăţirea capacităţii mediului de afaceri pentru a propune politici publice alternative la iniţiativele guvernamentale » este proiectul pe care Patronatul Tinerilor Intreprinzători din Regiunea Sud-Est îl desfăşoară în perioada septembrie 2018-ianuarie 2020, prin care îşi propune să îmbunătăţească procesul legislativ care afectează mediul de afaceri.
Structurile vizate de proiect, pentru a colabora la iniţierea şi propunerea de politici publice, ca alternative la actele normative şi legislaţia aflate în vigoare, sunt ONG-uri, patronate şi sindicate din România. Proiectul îşi propune realizarea a cinci propuneri noi de politici publice, organizând traininguri cu un număr de 120 de persoane membre ale acelor organizaţii. Se vor dezvolta astfel propuneri de proiecte legislative, dar se vor căuta şi instrumente noi de comunicare şi informare a mediului administrativ de la nivel central.
Legislaţia vizată este ea cu privire la IMM-uri (întreprinderi mici şi mijlocii), în conformitate cu principiul « Gândiţi mai întâi la scară mică » al Small Business Act al Comisiei Europene. Testul IMM este un instrument pe care Comisia Europeană îl recomandă a fi aplicat în toate ţările membre, astfel încât legislaţia care se aplică IMM-urilor să nu afecteze negativ mediul de afaceri.
TestIMM.ro este platforma pe care beneficiarul o va dezvolta pentru a facilita procesul de elaborare a propunerilor de politici publice privind îmbunătăţirea mediului de afaceri din România.
Cinci politici publice urmează a fi înaintate autorităţilor publice competente, ca alternative la acte normative în vigoare care afectează mediul de afaceri. Domeniile vizate pot urmări legea prevenirii, legea salarizării, hotărârile de guvern care reglementează finanţările naţionale pentru strat-up-uri şi IMM-uri, absorbţia fondurilor europene, domeniul turistic, regimul fiscal achiziţiile publice.
„In România, orice act normativ trebuie să respecte două principii esențiale pentru mediul de afaceri: cel recomandat de Comisia Europeană prin care acesta nu trebuie să fie afectat într-un mod negativ prin introducerea de noi reglementări, care se numește „Gandiți mai întâi la scară mică” și cel al “numărului constant” prin care introducerea unei noi sarcini administrative pentru IMM-uri trebuie să vină simultan cu eliminarea unor sarcini deja existente. In România se simte nevoia de politici publice mai bune pentru mediul de afaceri, iar resursele dezvoltate prin acest proiect vor contribui la eficientizarea aplicării Testului IMM asupra proiectelor de acte normative și legislației aflate în vigoare”, spune Radu Oprea, președintele PTIR SE.