Proprietarul fostului sediu al Primăriei somează municipalitatea: ori vă luați „Lupoaica”, ori cumpărați parcul!

Proprietarul clădirii care a fost sediu al primăriei până în luna august 2017, care este și proprietarul terenului pe care se află parcul de lângă clădire, ar vrea să îngrădească zona și să vândă terenul. Cum în parc este amplasată statuia „Lupa Capitolina”, primită în dar de Primăria Galați prin 2004-2005, primarul Ionuț Pucheanu a primit o notificare conform căreia statuia trebuie mutată de acolo, pentru a fi eliberat terenul.

„Vă pot spune că cel care are fosta Primărie a venit acum vreo lună de zile și m-a notificat în mod oficial că urmează să închidă inclusiv părculețul de lângă clădire și să ne luăm Lupoaica”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Proprietarul terenului pe care se află parcul și „Lupoaica” a venit și cu o alternativă ca Primăria să cumpere terenul. „Ne-a întrebat dacă suntem interesați de achiziția parcului respectiv. Vom discuta în urma unor măsurători. Dar dacă nu vom avea bani, fiind proprietate privată, omul poate dispune de teren, așa cum prevede legea. În cel mai rău caz, va trebui să translatăm statuia pe cealaltă parte a străzii”, a mai spus primarul.

Întrebat dacă terenul respectiv nu ar putea fi expropiat în interes public, dat fiind faptul că acolo este un parc de utilitate publică, Pucheanu a răspuns că existența parcului nu justifică o acțiune de expropiere a terenului: „Care interes public? Până să vă răspund la întrebarea aceasta am să vă rog să mergeți la lege și să vedeți ce înseamnă interes public și care sunt limitele expropierii pe interes public și să vedeți dacă un parc poate fi declarat ca de interes public sau nu”.

„Lupa Capitolina” este un simbol al romanității, statuia de bronz din secolul 5 îHr, înfățișându-i pe gemenii Romulus și Remus, legendarii întemeitori ai Romei. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma.

În perioada interbelică, în România au fost instalate patru copii ale „Lupa Capitolina”, la București, Chișinău, Cluj și Timișoara. În afara celor 4 statui, primite cadou din partea statului italian, în România au mai fost instalate replici după „Lupa Capitolina” la Alba Iulia, Blaj, Galați, Brașov, Constanța, Sighișoara, Târgu Mureș și Satu Mare.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*