Proiect pe bani europeni pentru restaurarea Casei Cuza

Muzeul de Istorie Galaţi a obţinut o finanţare de 2.669.239 lei pentru implementarea Proiectului “Consolidare, restaurare și amenajare Muzeu Casa Cuza Vodă din Galați”, din care 2.463.642 lei este finanțarea nerembursabilă de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, cofinanţarea de 205.598 lei fiind asigurată de la Bugetul Consiliului Judeţean (CJ) Galați. Proiectul va fi realizat în 27 de luni, perioadă în care clădirea va fi consolidată, restaurată și reamenajată. Clădirea este afectată de fenomenul de tasare de pe taluzul aferent străzii Cuza Vodă, motiv pentru care necesită lucrări de consolidare.

Vor fi realizate și lucrări de montare a unor vitralii la ferestrele scării interioare și cele de la etaj, va fi refăcută pardoseala şi tencuielile şi vor fi înlocuite corpurile de iluminat.

În cadrul proiectului va fi realizată și o prezentare digitalizată modernă, care va permite persoanelor cu dizabilități realizarea unui adevărat tur virtual al instituției stând acasă.

„Nu este un proiect așa de mare ca finanțare, dar, din punct de vedere sentimental și istoric, are o încărcătură aparte, foarte mare, pentru că aici și-a petrecut copilăria şi adolescenţa şi o mare parte din viaţă Alexandru Ioan Cuza. Aş da citire unui citat din Mihail Kogălniceanu care spunea că atâta timp cât această ţară va avea istorie, cea mai frumoasă pagină va fi a lui Alexandru Ioan Cuza”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

O casă cu o istorie de 190 de ani

Clădirea, cu o vechime de peste 190 de ani, a fost cumpărată în anul 1827 de Ioan Cuza, tatăl lui Alexandru Ioan Cuza. Potrivit profesorului Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, aici şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa, apoi şi tinereţea, Alexandru Ioan Cuza, împreună cu familia sa, tatăl său, Ioan Cuza şi mama sa, Sultana Cuza, dar şi după 1843, când déjà era căsătorit şi a locuit în această casă, alături de Elena, cea care va deveni după 1859 prima doamnă a României. La câţiva paşi de Casa Cuza, se află Biserica  Vovidenia, la care veneau să se roage Alexandru Ioan Cuza şi familia sa şi în curtea căreia a fost înmormântată, în 1865, Sultana Cuza, mama domnitorului.

După efectuarea studiilor, Alexandru Ioan Cuza a profesat ca judecător, președinte al Judecătoriei Covurlui și pârcălab al județului Covurlui. Alexandru Ioan Cuza a locuit în acest imobil chiar și în perioada domniei sale, În 1886, casa a fost vândută şi ulterior închiriată, printre altele fiind sediul Liceului de Fete “Mihail Kogălniceanu”.

Cu mari eforturi, prin constribuţiile băneşti ale gălăţenilor care au dat curs subscripţiei publice a Asociaţiei Casa Cuza Vodă, în 1938 s-a reuşit răscumpărarea Casei Cuza.

Pe data de 24 ianuarie 1939, când s-au aniversat 80 de ani de la Unirea Principatelor, Casa Cuza a fost redeschisă publicului ca muzeu dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza, destinație pe care o are și astăzi.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*