Mii de gălățeni sunt așteptați, în această seară, să treacă pragul celor cinci muzee din oraș, la manifestările diverse din cadrul Nopții Muzeelor, un eveniment desfășurat la nivel european. Dacă, anul trecut, la Galați, numărul vizitatorilor a fost de aproape 18.000, anul acesta, la aceeași manifestare unde intrarea este liberă sunt așteptați cu mult mai mulți, mai ales că, între timp, în oraș s-a deschis și Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Pe lângă expoziții și mini-concerte, manifestarea din această seară include și un protest tăcut, Muzeul de Artă Vizuală alăturându-se altor instituții din țară care doresc să atragă atenția asupra faptului că retrocedările, deși legale, afectează profund activitatea multor muzee. Astfel, în această seară, la Galați, tabloul „Casa din pădure”, de Nicolae Grigorescu, aflat în colecția Muzeului de Artă Vizuală, va fi acoperit cu o pânză neagră.
Iată programul complet al instituțiilor culturale:
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” (18,00 – 02,00). Expozițiile „Africa”, „Albinele și noi”, „Evoluția specie umane”, „Coelacanthul – mesagerul unei lumi dispărute” (o fosilă de pește), „Reptile vii” (aceasta doar contra cost, întrucât este o colecție particulară). Pot fi vizitate Acvariul, precum și spațiul tehnologic al Acvariului, Planetariumul.
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” (18,00 – 02,00). „Maraton Expoziţional Nocturn – Ediţia a III-a”. La Casa Colecţiilor: „Restituiri Makşay” (fotografii rare), „Smaranda Brăescu – Regina Aerului”, „Medalistica românească între 1839 – 1939”, „Suntem o națiune liberă! Suntem națiune de sine stătătoare”, „Orașul Iași. Memoria monumentelor”, Expoziție cu obiectele achiziționate sau primite în cadrul proiectului „Donează trecutul pentru viitor”. La Casa Cuza Vodă, expozițiile permanente, printre care și colecția Tanascov. De asemenea vizitatorii vor avea ocazia „intre în pielea” domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a doamnei Cuza și să fie fotografiați. Sediul central al muzeului: „Incursiune în cotidianul comunist”.
Centrul Cultural „Dunărea de Jos” (20,30 – 00,30). Tur virtual al Muzeului Satului „Petru Caraman” de la Gârboavele, expoziţia „Un obiect – o colecție – un patrimoniu” (expoziție de artă populară la care au contribuit colecţionari particulari gălăţeni – Ioana Stoian, Mariana Caraman, Ambrozia Bujor, Teodora Comănescu, Vasilica Moise). Recital de muzică veche românească, al grupului vocal-instrumental „Kalofonis”, din cadrul Asociației pentru Promovarea Patrimonului Cultural Galați.
Muzeul de Artă Vizuală (19,00 – 00,30). Proiecții, pe faţada muzeului: fotografii ale lucrărilor de artă care nu au încăput pe simeze, filme despre expoziţiile, taberele de creaţie şi alte evenimente culturale organizate de muzeu. Recital vocal-instrumental de jazz, operetă, din repertoriul Mariei Tănase etc (22.00 – 23.00), cu prof. Gabriel Bulancea și Cristina Bleandură, colaboratoare a Teatrului de Operetă „Ion Dacian” București. Expoziție cu obiecte unicat realizate de artiști handmade. Expozițiile de artă permanente și cea temporară cu lucrările semnate de Carmen Poenaru.
Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos: expozițiile permante și temporare, numărând peste 1.000 de exponate, de la piese arheologice, tipărituri, icoane. Expoziţia „Brâncoveanu 300”. Exponatul lunii – Icoană a Sf. Mihail, pictată în stil bizantin în tempera pe lemn şi ferecată în argint.
Citește și: Transport gratuit pus la dispoziție de municipalitate, în Noaptea Muzeelor