Eu cred că toate acțiunile unui om, de-a lungul vieții, sunt motivate de dorința de a fi fericit. În jurul fericirii se învârt toate aspectele vieții umane: relația cu sine, cu cei din jur, familia, atașamentul cultural și etnic, credința, job-ul, relația cu banii etc. Însă puțini oameni știu, cu adevărat, ce este fericirea. Puțini știu să o definească. Puțini îi cunosc principiile și-și coordonează acțiunile după ele.
Majoritatea văd în fericire o țintă și din acest motiv, toate acțiunile lor au drept țintă obținerea fericirii. Iar pentru obținerea fericirii, oamenii renunță la demnitate, la familie, la prieteni, la credință,la bani. Deoarece confundă unul dintre aceste aspecte… cu fericirea. În realitate, ei preferă o satisfacție imediată sau o plăcere, considerând fericirea o iluzie sau ceva extrem de subiectiv și relativ.
Realitatea este alta: fericirea este posibilă și accesibilă oricui, indiferent de condiția socială, financiară, familială sau politică în care se află. Însă este nevoie de… autoeducație. Iar această educație este strict legată de unicitatea ființei.
Fiecare ființă umană este unică. Iar această unicitate nu este dată de amprentele digitale sau de ADN, ci de abilitățile sădite în ființa sa. Însă, aceste abilități specifice au nevoie de creștere pentru a conferi acea unicitate a ființei. Aici intră în scenă Dezvoltarea Individuală.
Dezvoltarea Individuală este un concept dezvoltat în anii 60 în SUA. La noi în țară a intrat – în jurul anilor 70-80 – prin intermediul unor cărți traduse din limba engleză. Foarte rare. Însă originea acestui concept este mult mai veche. Primul manual de Dezvoltare Individuală, fie că vrei să recunoști sau nu, este Biblia. Însă cei care au dezvoltat acest concept au preluat din Biblie doar ceea ce le-a convenit și au „adaptat” acele idei la mediul corporate.
În anii 90 au început să apară pe piața românească primele cărți „profi” ce tratau aspectul Dezvoltării Individuale, de tip corporate: Zig Ziglar, Dale Carnegie, Napoleon Hill, John C Maxwell, Bob Proctor etc. Odată cu aceste cărți, au apărut în Occidentul european o serie de dezvoltatori (coach, guru, traineri, nlp-iști, maeștri etc.) care promovau ideea de pozitivism și performanță, dar tot de tip corporate. Ei încercau să promoveze ideea de angajat ideal sau antreprenor ideal combinând diversele idei de marketing și comunicare cu idei din teosofie și new age. În Occident a prins, a devenit un trend, iar în jurul anilor 2000 au apărut și în România astefel de dezvoltatori: Andy Szekely, Lorand Soares Sasz, Amalia Steresu, Ovidiu Burcaș, Florin Păsat, Liviu Păsat, Florin Roșoga etc. Unii dintre ei au investit foarte mult în imagine, însă ideile lor nu sunt deosebite de cele expuse în cărțile dezvoltatorilor occidentali. Același mesaj de tip corporate transpare din filosofia tuturor speakerilor și dezvoltatorilor.
Însă, Dezvoltarea Individuală nu se referă doar la aspectul corporatist al vieții. Ea cuprinde 3 zone principale: personal (relația cu sine: mental, fizic, emoțional), social (relația cu familia, relația cu prietenii și colegii, relația cu job-ul – aici este inclus și aspectul de tip corporate și financiar), spiritual (metafizic și transcendent, aspecte legate de credință și relația cu Creatorul). Dintre toate aceste zone, majoritatea dezvoltatorilor români se axează doar pe zona corporate și financiară. Deși unii abordează și din alte perspective, ținta este tot aspectul corporate. Dar Dezvoltarea Individuală nu se rezumă doar la bani, nu? Nu se rezumă doar la bani, dar banii atrag bani. De aceea, dezvoltatorii se concentrează pe acest aspect, pentru că este singurul sustenabil din punct de vedere financiar.
Programul Respiro – http://respiro.ongechad.com – este unul dintre cele 7 Programe de Dezvoltare Individuală creat de Asociația Echad România. Acest program conține 3 workshop-uri – Porția de Fericire, Argument și Fii C.R.E.A.T.I.V. – totalizând 480 de module. El va fi lansat joi, 17 decembrie 2015, ora 18:00, la Casa Serfioti – Ethos Caffe & Dolce, Galați, Str. Domnească nr. 52.
Asociația Echad România, cu sediul în Galați, Str. Cotești nr 18, este o asociație neguvernamentală, non-profit și are ca și obiective principale educația formală, non-formală și informală (adulți, tineri și copii), promovarea artei și a culturii (actuale și tradiționale), acțiuni legate de protejarea mediului înconjurător, voluntariat.
Programul Respiro este primul program complex de Dezvoltare Individuală, unic în România. Pentru implementarea acestui program a fost necesară implicarea și a altor ONG-uri și Grupuri de Inițiativă, de aceea pot spune că acest proiect este un proiect inter-asociații, chiar dacă acțiunile se desfășoară sub egida ECHAD.
În cadrul celor 3 Ateliere de Dezvoltare Individuală – Porția de Fericire, Argument și Fii C.R.E.A.T.I.V. – participanții vor avea acces la informații și tehnici de Dezvoltare Individuală, necesare progresului personal, necesare menținerii fericirii, necesare unei comunicări eficiente, necesare unei bune organizări și planificări etc. Fiecare trainer are abilități specifice și expertiză pe anumite aspecte ale Dezvoltării Individuale. Respiro nu se vrea a fi o locație unde oamenii să vină ca la niște cursuri, ci se vrea a fi un club de socializare unde se vor desfășura diverse activități educative: formale, non-formale și informale. În cadrul Clubului Respiro vor exista un club de lectură, un club de turism, dar și un happy coffee club. Clubul Respiro este un club cu circuit închis, fiind accesibil doar acelora care se înscriu în program.
A consemnat Mircea Ivanof