Profesorul cercetat penal pentru „găzduirea” a 3.000 de moldoveni în 2 camere cere anchetă la Evidența Populației

Profesorul de istorie Laurențiu Maxim, care în urmă cu două săptămâni a fost pus sub control judiciar de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați pentru că întocmise forme de ședere legală la domiciliul său pentru aproximativ 3.000 de cetățeni moldoveni, a protestat marți în fața Parchetului, cerându-le procurorilor să extindă ancheta și asupra funcționarilor de la Serviciul pentru Evidența Populației, care știau de faptul că a luat în spațiu mii de persoane.

Profesorul, în vârstă de 43 de ani, este cercetat penal în dosarul 6269/P/17 pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, în formă continuată, după ce pe 22 ianuarie polițiștii au efectuat o percheziție la domiciliul său, ridicând printre altele suma de 2.800 de euro, bani pe care se presupune că i-a încasat de la „chiriașii” de peste Prut, cărora le oferea găzduire doar pe hârtie pentru ca aceștia să poată obține cetățenia română.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2016-2017, bărbatul ar fi dat în mod repetat declarații neadevărate în faţa funcţionarilor de la Evidența Populației, completând formularul prin care era de acord să primească în spațiu la domiciliul său, în numai două camere, cetăţeni din Republica Moldova.

„Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile”, susține Maxim

Bărbatul susține că se ocupa cu „ospeția” de șase ani pentru că nicio lege nu îi interzice asta și că nu e interzis de lege nici să le ceară bani celor pe care îi trece în spațiu. El susține că funcționarii de la Evidența Populației îl cunoșteau foarte bine  și știau și cu ce se ocupă și în consecință, fiindu-i complici, ar trebui ca și ei să fie cercetați penal.

„Funcţionarii de la Evidența Populației mă ştiu şi niciodată nu am avut probleme, pentru că nu e nicio lege care să îmi interzică să fac asta. Consider că vinovate de această situaţie sunt autorităţile pentru că și eu, dar și alte persoane luăm moldoveni în spaţiu. Toate astea se fac cu ştiinţa autorităţilor. Autorităţile nu sunt străine de acest fenomen. Mai ales că în ultimii șase ani și eu, dar și alţii care iau în spaţiu au dat de 2-3 pe an note informative la Poliție. Cei de la Evidenţa Populaţiei Galaţi cunosc foarte bine acest fenomen. În primul rând, banii aceştia ei nu mi-i dădeau mie, erau nişte intermediari din Republica Moldova. Este o adevărată filieră. S-au creat nişte reţele, la care şi-au dat concursul şi autorităţile. Nu înţeleg atâta timp cât legea nu interzice să iei un număr de persoane în spaţiu de ce eu am ajuns să fiu pus sub acuzare?”, se întreabă Maxim.

Bacalum: „Este vorba de 2.909 persoane care figurează la acea adresă”

Există o controversă în legătură cu numărul cetățenilor din Republica Moldova care au beneficiat de „ospitalitatea” profesorului. Laurențiu Maxim spune că ar fi luat în spațiu numai 1.489 de moldoveni, în timp ce directorul Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidența Persoanei (SPCLEP) Galați susține că la locuinţa lui Laurențiu Maxim ar figura în evidențe aproape 3.000 de persoane.

„Noi nu avem cum să limităm acest fenomen. Sunt declaraţii pe propria răspundere a persoanelor care vin şi solicită întocmirea unui nou act şi sunt persoane care cu rea intenţie iau în spațiu, contra cost, mai multe persoane. Este vorba de 2.909 persoane care figurează la acea adresă”,  spune Silviu Bacalum, directorul SPCLEP Galați.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*