Primarul revocă „suspendarea” termoficării și propune o nouă hotărâre, care să nu poată fi atacată în contencios

pucheanu

Primarul Ionuț Pucheanu încearcă să demonteze blocajul în care s-a ajuns în privința situației sistemului de termoficare, după ce pe 12 aprilie Consiliul Municipal a hotărât suspendarea serviciului de termoficare pe termen nedeterminat, iar prefectul Gabriel Panaitescu a atacat în contencios respectiva hotărâre a consiliului, printre altele pentru că Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, modificată prin Legea nr. 187/2012, nu prevede posibilitatea „suspendării” serviciului.

Primarul a convocat o ședință extrardinară a Consiliului Municipal pentru data de 9 iunie, în care la primul punct al ordinii de zi este prevăzută revocarea Hotărârii 157/12.04.2017, prin care era suspendat serviciul de termoficare, hotărâre care face obiectul acțiunii în contencios.

Cum acțiunea în instanță risca să prelungească programul de acordare a subvențiilor pentru centrale termice de apartament și alte echipamente de încălzire, primarul a făcut ca prin revocare acțiunea în instanță să rămână fără obiect.

„Sunt de părere că fiecare zi de întârziere nu face decât să țină pe loc demararea lucrărilor. Nu pot permite ca cetățenii acestui oraș să sufere din cauza unor orgolii. Astfel, la ședința extraordinară a Consiliului Local din 9 iunie, propunem revocarea HCL 157. Această inițiativă are la bază faptul că în HCL 157 nu este precizată foarte clar perioada pe care se suspendă serviciul centralizat de termoficare. Pe de altă parte, până la soluționarea în instanță a contestației făcută de Prefectura Galați, această hotărâre nu poate produce efecte”, a precizat primarul.

În ședința de vineri, Ionuț Pucheanu propune consilierilor municipali un alt proiect de hotărâre prin care să fie aprobată închiderea sistemului de termoficare, respectiv „proiect de hotărâre pentru stabilirea situației deosebite privind imposibilitatea asigurării serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în municipiul Galați”.

Astfel, măsura instituită prin Hotărârea 157 va fi reluată într-o nouă formulare, urmând ca aleșii locali să aprobe închiderea funcționării sistemului de termoficare, cel mai probabil pe baza unor prevederi ale legii, în care se spune că furnizarea serviciului public trebuie să se desfășoare în condiții de eficiență economică și cum la Galați termoficarea presupune pierderi foarte mari, măsura închiderii sistemului centralizat ar fi o măsură legală, care nu va mai putea fi atacată în contencios.

Vor apărea unele schimbări și în privința programului de acordare a subvențiilor, pentru că un al treilea proiect de hotărâre aflat pe odinea de zi a ședinței de vineri a Consiliului Municipal se referă la „acordarea unui ajutor financiar pentru achiziționarea unui sistem de încălzire și apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare și aprobarea condițiilor de acordare a ajutorului financiar”. Asta înseamnă modificarea Hotărârii Consiliului Municipal nr 158/12.04.2017.

Potrivit primarului, „nu vorbim despre modificări esențiale ci despre adăugarea unor situații ( cazuri) care până acum nu erau acoperite de HCL 158”.

Don't be selfish, share it on...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*