Primarul respinge aberația mutării Cavoului Roman: „Nu mută nimeni Piramida mai departe de Nil, că ne incomodează”

În contextul reacțiilor Asociației „Galați, orașul meu” și Comunității „Curățăm Galațiul” în legătură cu hotărârea aprobată de Consiliul Municipal de dezmembrare a terenului din zona Cavoului Roman, ca operațiune ce ar putea preceda vânzarea loturilor de teren către deținătorii construcțiilor din zonă, a fost reluată și tema lansată prin 2011, că monumentul istoric ar putea fi mutat în zona Lapidarium-ului de lângă Muzeul de Istorie sau la Castrul Roman de la Tirighina. Asociația „Galați, orașul meu” a cerut ca monumentul să nu fie mutat, ci pus în valoare „in situ”.

Primarul Ionuț Pucheanu respinge această idee: „Păi cum am putea să-l mutăm? Am auzit și eu speculații de genul acesta. Dacă cineva reușește performanța asta,  chapeau! Dar… Și să-l mutăm unde? Nu cred că este posibil să iei bucățică cu bucățică… Nu mută nimeni Piramida, hai s-o dai mai la stânga, mai aproape de Nil, sau mai departe de Nil, că ne incomodează. Dacă acolo strămoșii noștri au construit, acolo îi e locul”, a declarat Pucheanu.

Controversele din 2011

Reamintim că la începutul anului 2011, directorul Direcţiei de Cultură Galați, Cătălin Negoiţă, a anunţat că monumentul ar putea fi mutat în preajma Muzeului de Istorie.

„Au apărut păreri pro şi contra. Eu am tot respectul pentru cei care au spus că acel cavou trebuie să rămână la locul lui. Sunt arheologi. Am fost şi eu student la facultatea de istorie, am făcut un an de arheologie, ştiu că în mod normal un monument arheologic trebuie să rămână la locul lui. Mi se pare absurd ca vreme de decenii să stea sub o groapă de gunoi şi după atâta vreme să se spună că trebuie să rămână la locul lui. Apoi, cine se va implica să facă acolo un obiectiv istoric. Cred că a 2-a zi ar fi plin de grafitti şi de expresii obscene, pentru că ştim care este problema acelei zone”, declara în 2011 Cătălin Negoiţă.

Prof. univ. Dr. Mihai Brudiu, arheologul care a descoperit Cavoul Roman şi ştie cel mai bine cum stau lucrurile, a răspuns atunci că monumentul nu poate fi mutat, iar încercarea de tăiere a sa pe bucăţi l-ar distruge. „În primul rând, acest monument este apărat de Legea Monumentelor Istorice, Legea 422. El trebuie pus în valoare în aşa fel, încât să fie complet cadrul mormântului, cu toate elementele lui aşa cum s-a găsit, <<in situ>>. Acest monument este menţionat în foarte multe surse istoriografice, iar Comisia Monumentelor Istorice a hotărât punerea sa în valoare acolo unde se găseşte.

Sigur, dacă nu mai au nevoie de el, pot şi să-l arunce în Dunăre. Dar trebuie să se ţină cont că e protejat de Legea Monumentelor şi de ceea ce a hotărât Comisia Monumentelor Istorice”, a fost replica profesorului Brudiu.

Cum să faci bucăți un monument cu ziduri cu grosimea de 1,6 metri

Dincolo de aceste controverse, operațiunea în sine ar fi destul de complicată. Cavoul Roman are lungimea de 12 metri, lățimea de 8 și înălțimea de 5 metri. Zidurile au grosimea de 1,6 metri.

Este posibil ca la re-acoperirea cu pământ și turnarea platformei de beton până la aprobarea proiectului pavilionului muzeal prin care să fie pus în valoare, să fi fost distrusă cupola monumentului, din material ceramic, dar și pictura interioară, dar zidurile sunt la fel de solide.

Ar putea fi găsite utilaje care să taie zidurile, cu jet de apă de mare presiune, dar operațiunea ar fi extrem de costisitoare. Ar depăși de sute sau de mii de ori miza afacerilor imobiliare din Micro 21.

Și ar mai fi și principalul argument: tăierea și mutarea Cavoului Roman ar face ca valoarea monumentului istoric să devină egală cu zero. Monumentul este important pentru că este, alături de Castrul Roman de la Tirighina, dovada stăpânirii romane la nordul Dunării și după Retragerea Aureliană din anul 271.

Se așteaptă avizul Ministerului Culturii pentru decopertarea monumentului istoric

Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat că pentru săpăturile arheologice în vederea expertizării Cavoului Roman au fost alocate 250.000 de lei, în urma unei licitaţii care a fost câştigată de Muzeul de Istorie din Galaţi, dar că mai este necesar un aviz din partea Ministerului Culturii.

„Sunt 250.000 de lei alocaţi pentru excavările care vor urma să înceapă. Sper ca săptămâna aceasta până la sfârşit să obţinem avizul Ministerului Culturii pentru că este ultimul  aspect de care mai avem nevoie pentru ca cei de la muzeu să poată începe lucrările”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*