Primarul Marius Stan a semnat, la Londra, contractul de împrumut de 100 milioane de lei de la BERD

unnamed (16)Printr-un comunicat dat publicității de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este anunțată semnarea, la Londra, de către primarul Marius Stan, a contractului pentru modernizarea infrastructurii transportului urban în Galați prin acordarea unui împrumut în valoare de 100 milioane lei, echivalentul a 22,6 milioane euro și 900.000 euro, valoarea asistenței pe baza de grant oferită municipalității.

„Cu finanțarea BERD, primăria va reabilita străzile principale, inclusiv infrastructura de apă, va achiziționa noi troleibuze și va introduce un sistem automat de taxare. Aceste investiții vor crește accesul la serviciile de transport public si calitatea acestora în municipiul Galați.

Investițiile insuficiente în infrastructura urbană au dus la deteriorarea șoselelor, restricționarea capacității de transport pasageri, creșterea timpului de deplasare și a consumului mare de combustibil, conducând la un nivel ridicat de poluare și costuri ridicate de transport.

Cu ajutorul BERD si a fondurilor nerambursabile, orașul va dezvolta un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă în conformitate cu standardele Uniunii Europene, pentru a le oferi locuitorilor un transport de calitate. Municipalitatea va lansa, de asemenea, noi scheme de finanțare și va institui un fond destinat întreținerii drumurilor. În plus, va asigura introducerea unui contract de servicii publice bazat pe performanță. În conformitate cu reglementările UE, acesta va defini drepturile și obligațiile municipalității și ale companiei de transport public și va conduce la eficientizarea serviciului public”, se spune în comunicatul BERD.

La festivitatea de semnare a contractului, primarul Marius Stan a declarat că la fel de importante ca finanțarea sunt și transferul de de know-how și asistența tehnică asigurată de BERD: „Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de BERD, care merge dincolo de investiții în infrastructură. Transferul de know-how și asistența în dezvoltarea și implementarea unei strategii pe termen lung pentru gestionarea transportului urban sunt la fel de importante pentru furnizarea de servicii îmbunătățite”, a spus Marius Stan.

La rândul său, Jean-Patrick Marquet, director al BERD pentru Infrastructura Municipală și de Mediu, a precizat că acordarea acestui împrumut este pentru a încuraja utilizarea transportului public, care are efecte benefice pentru calitatea mediului, reducând poluarea: „Drumuri mai bune, troleibuze moderne și un sistem de taxare automat va face transportul public din Galați mai eficient și prin urmare, mai atractiv. Scopul nostru este acela de a încuraja locuitorii să treacă de la autoturismele private la transportul public, fapt de care vor beneficia atât comunitatea, cât și economia și mediul înconjurator”, a spus Marquet.

BERD a mai finanțat proiecte similare la Sibiu, Iași, Arad, Brașov și recent la Pitești, investind, în total, 180 milioane euro în modernizarea transportului urban în România.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din România. Până în prezent, banca a investit 6.8 miliarde euro în 364 de proiecte din diverse sectoare. De asemenea, BERD a mobilizat pentru aceste investiții peste 14 miliarde euro din alte surse de finanțare.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*