Complicații în serie în ceea ce privește situația celor 528 de apartamente din campusul social din Micro 17, în care sute de familii nu au reușit să se mute nici după 9 luni de la primirea repartițiilor. După ce normele tehnice au fost modificate ca urmare a incendiului de la clubul „Colectiv”, a apărut altă încurcătură: potrivit reglementărilor, capacitățile energetice trebuie să fie în proprietatea unui furnizor de energie, iar cum Primăria Galați nu are acest statut, trebuie să vândă instalațiile către Electrica Muntenia Nord.
Prelungire pe termen incert. CA-ul Electrica Muntenia Nord trebuie să aprobe cumpărarea instalațiilor și prețul propus de primărie
Consiliul Municipal a aprobat hotărârea nr 78/16.02.2017, prin care „se aprobă transmiterea capacităților energetice prevăzute în Procesul Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor nr. 127480/15.02.2016, din cadrul lucrării “Alimentare cu energie electrică locuințe sociale cartier Micro 17–Etapa I-blocuri M1÷M6”, în valoare de 2.857.923,79 lei către S.D.E.E. ELECTRICA MUNTENIA NORD S.A. – S.D.E.E. GALAȚI prin contract de vânzare-cumpărare”.
Problema nu s-a rezolvat odată cu aprobarea acestei hotărâri, pentru că achiziționarea capacităților energetice trebuie să fie aprobată de Consiliul de Administrație al Electrica Muntenia Nord.
După ce și această problemă va fi rezolvată, probabil că pentru modificarea instalațiilor vor fi necesare proiecte, avize, autorizații și asta va însemna prelungirea cu câteva săptămâni sau câteva luni, poate chiar un an, a termenului la care cele 528 de familii se vor putea muta în locuințele repartizate de fostul primar Marius Stan în mai 2016.
Primarul Ionuț Pucheanu nu poate preciza un termen. „Nu pot avansa niciun termen şi asta explic tuturor gălățenilor care mă întreabă în legătură cu locuinţele sociale din Micro 17. De mai bine de două luni, această investiţie este predată către Muntenia Nord, dar acest lucru nu se întâmplă, din cauza modului defectuos de funcţionare al acestei societăţi, care ar trebui să preia această investiţie, pentru că Primăria nu poate prelua, nefiind furnizor de energie electrică”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu
Fiecare chiriaș trebuie să încheie contract și toate formalitățile pentru instalarea contoarului
Se întrevede la orizont și altă complicație. Odată rezolvată problema modificării instalațiilor, fiecare chiriaș va trebui să se prezinte la Electrica cu repartiția și în baza acesteia să încheie un contract individual și să întreprindă formalitățile pentru instalarea unui contor, lucru care, surpriză, s-ar putea să coste.
„După ce Electrica va fi de acord cu preluarea acestei investiţii, conform unui vot ce ar trebui dat în CA, fiecare cetăţean cu repartiţie va merge la Electrica, va face contract individual şi i se va monta contor. Abia după aceea se vor putea muta. Cât timp va dura acest lucru, mi-e greu să mă pronunţ. Conducerea este la Ploieşti, am avut discuţii cu ei, mi s-a spus că se va vota în cel mai scurt timp cu puţinţă, dar e greu de estimat cât înseamnă asta”, a mai precizat primarul.
Blocurile „gen Mazăre” ar rezolva o parte din cererile de locuințe sociale
Reamintim că în 2013 Primăria Galați a demarat construirea a două campusuri de blocuri cu locuințe sociale, blocuri „gen Mazăre”, din panouri pe structură metalică, după modelul cartierului „Henry Coandă” din Constanța. Este vorba de două campusuri de locuințe sociale, unul în Micro 17, altul pe Drumul Viilor nr 8, formate din 23 de blocuri, cu 1.212 apartamente cu bucătărie, baie și una sau 2-3 camere, toate utilitățile fiind asigurate pe bază de energie electrică.
În primăvara trecută, la campusul din Micro 17 au fost finalizate 11 blocuri și au fost repartizate 528 de apartamente. În Micro 17 mai sunt în construcție 4 blocuri.