Primăria se pregătește să acceseze o finanțare europeană pentru consolidarea Falezei

Foto: Iulia Kelt

După foarte mulți ani în care primarii care au condus Galațiul au distrus faleza prin aprobarea construirii în zona de protecție a taluzului a unor construcții grele, cu 10 etaje, care au determinat producerea fenomenului de tasare și riscul alunecărilor de teren și surpărilor, Primăria Galați se pregătește să acceseze o finanțare europeană pentru consolidarea Falezei.

Fundațiile blocurilor de pe Faleză, construite în zona de protecție a taluzului de 60 de metri, în care era interzisă ridicarea oricărei construcții, au distrus sistemul de drenare construit în anii 60, odată cu amenajarea Falezei, determinând creșterea nivelului pânzei freatice. În ultimii ani, pe Faleză s-au produs opt surpări. Potrivit măsurătorilor efectuate de specialiștii de la Universitatea Tehnică pentru Construcții din București, în zona cea mai critică, între Complexul Francezi și Grădina Botanică,  deplasarea terenului este de 3 cm în fiecare an.

Soluția sugerată de specialiști este consolidarea cu piloni de beton armat, dar costurile acestor lucrări, de aproximativ 80 de milioane de euro, depășesc bugetul municipalității și spulberă posibilitatea de a obține fonduri de la bugetul de stat, așa că singura șansă rămâne obținerea unei finanțări europene, eventual prin programul Strategia Uniunii Europene pentru zona Dunării.

Primul pas: adunarea datelor tehnice pentru argumentarea cererii de finanțare

Primăria a făcut un prim pas în pregătirea cererii de acordare a unei finanțări europene pentru consolidarea Falezei prin încheierea unui contract cu o firmă care să realizeze măsurătorile prin care să demonstreze cât de accentuat este fenomenul de tasare. Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, aceste date vor fi utile pentru accesarea finanțării.

„Pentru prima dată reușim să facem o monitorizare și o analiză aprofundată a tuturor parametrilor privind solul Falezei Galați. Am fost întrebat în multe situații despre lucrări ce ar putea fi făcute pentru consolidarea și modernizarea Falezei. Este unul dintre obiectivele principale pe care mi le-am propus și pentru a putea accesa fondurile necesare demarării acestor lucrări este foarte important să aflăm niște date reale privind situația solului din acest perimetru.

Am reușit să achiziționăm servicii de monitorizare a Falezei Dunării, astfel încât să putem preîntâmpina apariția unor degradări ce ar putea deveni periculoase, similare cu fenomenul produs pe Faleza Superioară, zona Elice (”falezogaura”).

Aceste date pe care specialiștii le vor colecta prin măsurători specifice periodice vor fi utile și pentru accesarea banilor de care avem nevoie pentru consolidare.
Așa cum vă spuneam și cu alte ocazii, suma necesară este foarte mare și depășește mult puterea bugetului local, motiv pentru care facem tot ce este necesar să atragem fonduri și din alte surse”, a declarat Pucheanu.

Expertizarea Falezei va dura 3 ani

Primăria Galați a îmcheiat cu Proexrom SRL. Iași contractul în valoare de 130.000 lei fără TVA pentru achiziționarea serviciilor de „Inspecție tehnică a lucrărilor publice – zona Faleza, Mun. Galați”, care presupun monitorizarea Falezei Dunării timp de trei ani.

Conform graficului de lucrări se vor efectua: studiul  geotehnic, lucrări de foraj și echipare piezoînclinometrică, analiza de stabilitate și recomandări pentru măsuri de punere în siguranță, verificare și monitorizare a amplasamentului pe o perioada de 3 ani cu o frecvență a măsurătorilor lunară pentru primele 6 luni, urmând a se propune ritmul măsurătorilor până la 3 ani în funcție de rezultatele obținute în intervalul de 6 luni.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*