Primăria Galaţi împrumută 100 de milioane de lei de la CEC Bank pentru realizarea a 10 investiții edilitare

Consilierii municipali au aprobat în ședința în ședința de joi contractarea de către Primăria Galați a unui credit de 100 de milioane de lei de la CEC Bank pentru realizarea a 10 investiții edilitare, printre care achiţionarea de centrale termice pentru unităţile de învăţământ, construirea unei parcări supraetajate, resistematizarea unei străzi principale, modernizarea Parcului Eminescu, amenajarea unui spaţiu pentru târgul auto sau achiziţionarea de noi troleibuze.

Consiliul Municipal a aprobat şi contractul de credit de investiţii, care urmează să fie încheiat între Primăria Galați şi CEC Bank SA, în valoare de 100 milioane de lei, pentru o perioada de 120 luni.

Gradul de îndatorare a municipalității ajunge la 20%

Potrivit primarului Ionuț Pucheanu, angajarea acestui credit este strict necesară pentru dezoltarea respectivelor obiective. El a mai precizat că gradul de îndatorare al municipalităţii va fi de aproximativ de 20%, valoarea maximă ce putea fi angajată, date fiind și celelalte credite ale Primăriei, la BERD și CEC  Bank.

„Este valoarea maximă în care ne putem duce, 100 de milioane de lei sunt extrem de necesari pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor pe care le-am stabilit de comun acord cu colegii noştri din consiliul local pentru a fi demarate la nivelul municipiului Galaţi. Dobânda ştiu că e undeva de 0,75% plus ROBOR, ajungeam undeva sub 2% pe total. Cred că e una dintre cele mai bune dobânzi pe care un UAT a obţinut-o la nivel naţional în urma unei licitaţii. Licitaţia fost încheiată, CEC-ul fiind banca desemnată câştigătoare şi am avut nevoie de avizul Consiliului Municipal pentru a aproba această achiziţie”, a declarat Pucheanu.

100 de milioane pentru suținerea unor investiții edilitare în valoare totală de 300 milioane lei

Cele 100 de milioane vor fi utilizate pentru finanțarea parțială a unor obiective de investiții a căror valoare totală este de 300 de milioane de lei.

Printre proiectele care vor fi finanțate se află construirea unei parcări supraetajate în Mazepa 1, investiție în valoare de 12,15 milioane lei, pentru care din credit vor fi alocate 10 milioane lei și achiziționarea de centrale termice pentru unitățile de învățământ, investiție totală de 20,4 milioane lei, prin credit fiind alocată suma de  18 milioane lei. Alt obiectiv important este și achiziţionarea de troleibuze noi, investiție în valoare de 41,7 milioane lei, valoarea alocată din creditul bancar fiind de 25 milioane lei.

Alte obiective pentru care vor fi alocate fonduri în baza acestui credit sunt resistematizarea străzii Brăilei între bulevardul Dunărea și intrarea în Galați, fost DN 2 B Tirighina, amenajare parcare și parc în Țiglina 2 în zona de lângă Colegiul „Costache Negri”, unde a fost demolată bateria de garaje, reabilitarea infrastructurii de transport, inclusiv viaductele pe axa Est-Vest și intrările în Galați, amenajarea Centrului orașului între strada Navelor, P-uri și Potcoava de Aur, modernizarea Parcului Eminescu, amenajarea și extinderea Talciocului, amenajarea Târgului auto pe strada Macului, lângă parcarea pentru TIR-uri. În total, pentru realizarea celor 10 obiective, municipalitatea are nevoie de 295.289.658 de lei, o treime din sumă fiind asigurată prin împrumutul bancar de la CEC Bank.

 

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*