Primăria Galați a mai făcut un pas în eliminarea birocrației cu care se confruntă gălățenii atunci când vor să ridice o nouă construcție sau să extindă o construcție existentă. Pentru a veni în întâmpinarea gălățenilor, Primăria a simplificat procedura de eliberare a ”Certificatului de atestare a edificării / extinderii/ stadiului construcției”, document emis în vederea înscrierii în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra unei construcții.
Astfel, s-au stabilit doua căi de obținere a acestui Certificat de Atestare a Edificării /Extinderii Construcției :
Emiterea la cerere – pentru intabularea clădirilor executate conform Autorizației de Construire și pentru care s-a întocmit Proces Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor. Lista documentelor necesare: 1. cerere tip; 2. Actul de identitate pentru titularul (titularii) autorizației de construire; 3. Împuternicire (procură) plus actul de identitate al persoanei împuternicite; 4. Extras de carte funciară pentru terenul pe care se edifică/extinde construcția; 5. Autorizația de construire; 6. Proces verbal la Terminarea Lucrărilor.
Emiterea din oficiu – simultan cu întocmirea Procesului Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor, daca nu sunt obiecțiuni, iar construcția este executată conform Autorizației de Construire, fără a mai fi necesară prezentarea unor documente suplimentare. Pentru emiterea Certificatul de Atestare a Stadiului Construcției lista actelor necesare este: 1. cerere tip; 2. Actul de identitate pentru titularul (titularii) autorizației de construire; 3. Împuternicire (procură) autentificată la notar (persoane fizice) și în original (persoane juridice), plus Actul de identitate al persoanei împuternicite; 4. Extras de carte funciară pentru terenul pe care se edifică/extinde construcția; 5. Autorizația de construire; 6. Referat cu punctul de vedere al proiectantului.
Au fost eliminate certificarea notarială a tuturor documentelor, copii ale documentației vizate spre neschimbare, ale documentelor care să ateste calitatea titularului (acte de vânzare-cumpărare, concesiuni,moșteniri, etc.), planul de amplasament și delimitarea bunului imobil și declarația notarială pe proprie răspundere (aceasta fiind inclusă pe formularul cererii tip ce se va completa la depunerea documentației). Prin eliminarea acestor documente dar și a unor etape, cum ar fi emiterea din oficiu, Primăria Galați urmărește facilitarea accesului cetățenilor la serviciile oferite și diminuarea timpului pierdut cu operațiunile birocratice.