Primăria a lansat un nou proiect, de reabilitare termică a 19 blocuri cu fonduri europene

Primăria a lansat un prim proiect finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 pentru creșterea eficienței energetice a 19 blocuri, primul dintre acestea fiind blocul G 8 din cartierul Micro 18, un bloc cu zece etaje, la care, pe lângă anvelopare, înlocuirea tâmplăriei și refacerea hidroizolației și a instalațiilor, va mai fi realizată și înlocuirea ascensorului cu unul nou, dotat inclusiv cu un panou tactil în limbaj Braille și cu instalație audio de semnalizare a funcționării, pentru a putea fi utilizat și de persoane cu deficiențe de vedere.

Valoarea totală a proiectului este de 920.473 lei, din care 552.284 lei (60%) este suma asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar 368.189 de lei (40%) este contribuția Primăriei Galați și a Asociației de Proprietari nr 360 A.

Primăria va dezvolta un program mai amplu pentru creșterea eficienței energetice a blocurilor din cartierele Galațiului, la acest moment fiind în diferite etape ce vizează celelalte 18 blocuri. O parte dintre acestea, respectiv blocul D de pe str Domnească, blocurile CD1, CD2, CD3 și CD4, de pe strada Alexandru Davilla, blocul SD9C de pe strada Siderurgiștilor și blocurile E7, E8, C21 și C22, de pe strada Regiment 11 Siret, sunt în faza de elaborare a documentației tehnice. Pregătirea reabilitării blocurilor G2 și G3 de pe strada Constructorilor, C6C de pe str General Dragalina, blocul CL 3 de pe strada Armata Poporului, blocul PR6 de pe Bulevardul Dunărea și blocul C4 de pe strada Stadionului, este în faza de achiziție a serviciilor de elaborare a documentației tehnice. Sunt în fază mai avansată, fiind deja pregătite pentru lansare, lucrările care vizează reabilitarea termică a blocurilor D din Micro 13 și blocul PR13A din Micro 21.

Primarul Ionuț Pucheanu a declarat că în pofida avantajelor oferite de creșterea eficienței energetice a blocurilor prin scăderea cu 50% a facturilor pentru încălzire, ceea ce face ca investiția suportată de proprietarii de apartamente (25% din valoarea lucrărilor) să fie recuperată în 2 ani, asociațiile de proprietari nu sunt interesate să dea curs acestor facilități.

„Mă bucur că suntem la momentul la care putem prezenta primul proiect semnat pe POR. Am spart gheața și sper să urmeze și altele, avem și garanția că vor urma. Râd cu un ochi şi cu altul plâng. Sunt bucuros pentru că Galațiul este printre puținele municipii care se duc spre această zonă de accesare a fondurilor europene. O să vă spun și de ce plâng. Am speranța ca în final să avem 19 blocuri reabilitate prin acest proiect, dar plâng pentru există fonduri disponibile dar nu există doritori pentru că suntem în faza în care o astfel de investiţie nu poate fi făcută decât în colaborare cu asociaţiile de proprietari. Atâta timp cât nu există voință și din partea dumnealor, municipalitatea nu poate veni să suporte diferența care le revine, pentru că proiectul nu ar mai fi eligibil”, a declarat primarul Galațiului.

Până în prezent au fost reabilitate termic numai 11 din cele 1.500 de blocuri din cartierele Galațiului.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*