Prigoana fermierilor

Solarii Matca 1Legumicultorii din Matca au mai primit o lovitură din partea statului. Deşi aveau tot felul de documente care le atestă calitatea de producător, acum au nevoie de alte acte pentru a-şi putea vinde legumele.

Lege nouă, pacoste pentru legumicultori

Schimbarea legii pieţei produselor agricole îi pune în încurcătură pe producătorii de legume din Matca. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că, potrivit noii legi, sunt obligaţi să obţină documente suplimentare pentru a putea să îşi vândă legumele. Cu toate acestea, actele nu au fost încă tipărite, deşi legea care le reglementează activitatea a fost aprobată de Parlament încă de la sfârşitul anului trecut şi produce deja efecte. 

Noile documente de care au nevoie legumicultorii sunt atestatele de producători, dar şi un carnet de comercializare care înlocuieşte chitanţierul. Fără aceste acte, niciun producător nu-şi mai poate vinde marfa. Aceştia sunt iritaţi deja, mai ales că peste câteva săptămâni trebuie să scoată la vânzare o nouă tranşă de legume şi nu au actele. „Dacă nu poţi să îţi vinzi salata, nu poţi să vinzi ridichea, nu poţi să vinzi castravetele ce faci? Nu le arunci? E pierdere totală dacă o luăm aşa, în momentul de faţă. Cine mă despăgubeşte pe mine pentru banii pe care îi pierd? Interesează pe cineva? Nu. Dar când vine vorba să plătim impozite, taxe şi ale biruri, atunci apar legi”, a spus Florin Ciocan, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Producători de Legume.

Stop evaziunii fiscale?

Prin noua lege se are în vedere stoparea evaziunii fiscale, însă producătorii din Matca spun că cea mai mare evaziune fiscală se face prin importuri. „De ce nu se înţelege o dată pentru totdeauna că evaziunea fiscală nu o facem noi, micii fermieri? Evaziunea fiscală uriaşă se face prin importuri. Noi ştim să muncim de dimineaţa până noaptea, chiar dacă este zi de sărbătoare, noi nu avem vacanţe, nu avem timp să ne uităm la televizor. Noi suntem serioşi şi încercăm să ne vindem produsele pentru a supravieţui, nu ca să ne facem averi. Deci nu la noi se face evaziunea fiscală”, a adăugat Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Matca.

Chiar dacă această lege este deja aplicabilă, mulţi dintre legumicultorii din Matca, în special cei mai în vârstă, nici nu au auzit de ea. Mai mult, oamenii spun că vor continua să-şi vândă marfa ca şi până acum. „Noi nu ne uităm la televizor şi nu avem timp să citim despre legile lor. Eu ştiu numai muncă de când m-am născut. E o lege nouă? Foarte bine. O s-o respectăm dacă trebuie, dar prea ne jupoaie. Să vină să ne spună ce trebuie să facem şi mai ales câţi bani trebuie să mai dăm. Că despre bani cred că este vorba, de dat, că doar nu ne face cineva vreun cadou”, a spus supărată Speranţa Furmuza, o legumicultoare.

Pentru ca documentele să ajungă la producători, primăriile trebuie să facă o solicitare către Consiliul Judeţului, iar reprezentanţii acestei instituţii, la rândul lor, cer Imprimeriei Naţionale să le tipărească şi să le trimită în teritoriu. Cine nu respectă legea riscă amenzi ce pot ajunge până la 22.500 de lei.

Don't be selfish, share it on...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

One Comment

  1. si “intermediarii”au toate actele in regula??eu niciodata nu am sa cumpar de la cineva care nu are mainile crapate de munca !!

Postați un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*